dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jolie Holland: The Living and the Dead
The Living and the Dead (album, cd) Jolie Holland
2008
ANTI
8/10

Vidare! Vidare!

Jolie Hollands fjärde fullängdare The Living and the Dead är stadig folkrock. Stadig både i ljudbild och för att den inte är särskilt varierad. Någon större variation ingår inte i Hollands varumärke och bristen på variation tyder snarare på väl sammanhållna album.

Mellan albumen finns det skillnader. Catalpa och Escondida var sovrumsblues, Springtime Can Kill You stökig och melodiös. The Living and the Dead på gränsen till präktig. För första gången är Hollands musik utåtriktad och ger ett första intryck som genast tar en med och inte får en att stanna upp.

Det sound som blir större för varje album har på The Living and the Dead skapats tillsammans med Shahzad Ismaily. Men i stort är det M. Ward, Rachel Blumberg och Marc Ribot som lyfts fram. Marc Ribot som ändå jobbat med Tom Waits och Elvis Costello och lägger försiktiga gitarrer på kanske tre av låtarna på The Living and the Dead.

Albumet kanske inte är lika personligt som de föregående men den musikaliska utvecklingen tar jag väl emot. Hollands musik har växt åt alla håll. Inget försiktig vinande med whiskeyröst håller fyra album igenom. Inledande Mexico City är lätt oemotståndlig och det är så det fortsätter. Mellan mer dramatiska ballader som Fox In Its Hole och stökigare nummer som Your Big Hands med – för sammanhanget – massiva körer gömmer sig mer traditionella alster som Love Henry eller flamsiga Enjoy Yourself.

Liksom på de tidigare albumen är det väldigt mycket Jolie Holland. Hon har skapat ett sound som funkar och som växer och det går inte att tröttna.

Mexico City

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-11-06 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-06 12:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4840

7 kommentarer

Okej, tar tillfället i akt. Kan inte folk sluta med detdära att skriva ”först” om man får tillfälle att vara först med att kommentera?. Fånigt

Markus Oregistrerad 2008-11-06 10:56
 

Tvåa…

CUNG Oregistrerad 2008-11-06 11:05
 

Trea!

Medlem 2008-11-06 13:40
 

Nytt från både Jolie Holland och Grace Jones, nu är hösten räddad!

Medlem 2008-11-06 19:03
 

Detta känns ju riktigt intressant. Inte fastnat för henne helt tidigare, men ändå känt att det finns potential. Trevligt att hon nu blommar ut.

Medlem 2008-11-06 21:35
 

Umm … Jolie Holland = whiskyröst?

Björn Oregistrerad 2008-11-24 14:48
 

[...] var inte förrän på fjärde fullängdaren The Living and the Dead som Jolie Holland började se sig omkring. Hon lyfta blicken från gitarren, slutade sura och [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig