dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kiss: Dynasty
Dynasty (album, lp) Kiss
1979
Casablanca
7/10

Sent ska syndaren vakna

Trots att de fyra soloalbumen som föregick Dynasty inte var några märkvärdiga framgångar rent kommersiellt var Kiss större än någonsin 1979. För första gången sedan starten började de fundera över att svara på smakvindarna, efter att sedan starten ha gått sin egen väg.

Jag är förmodligen inte det enda Kiss-fan som hoppat över Dynasty. Skivan kröns och inleds trots allt av det stora sveket, discojönseriet, I Was Made for Loving You (förövrigt bandets andra guldsäljande singel i USA och en massiv hit i större delen av världen). För mig dröjde det faktiskt till härom året innan jag brydde mig om att låna det här albumet ett öra.

Allt började med en fyllediskussion där någon försökte övertyga mig om att Dynasty var Kiss mästerverk. När jag försökte med Hotter Than Hell fnystes det om jävla Hellacopters-Kiss. När jag någon vecka senare hittade en vinylutgåva i en Pripps-back på en marknad, slog jag till och förbannade snart mina år av ignorans. Det här är bakom discotramset riktigt fin hårdrock.

Visst, det här är den verkliga början på slutet. Det går inte att komma ifrån. Peter Criss spelar trummor på en enda av låtarna (Anton Fig som spelade på Frehleys soloalbum tar hand om resten). Gene Simmons spelar bas på fyra. Criss fullt upptagen av knarket, Simmons av kvinnorna (Cher just då om jag minns Kiss and Make Up rätt).

Ace Frehley sjunger för första gången på lika många låtar som Paul Stanley och på fler än Simmons. Medan Frehley stannar på hårdrocksspåret från soloalbumet flörtar Stanley mer eller mindre öppet med discon. Det ger ett splittrat, men charmigt album.

Dynasty innehåller en av de få covers bandet spelat in. Frehleys mer eller mindre egenhändiga version av Rolling Stones 2,000 Man (Ace sjunger, spelar sologitarr och bas). ”Bandets” överlägset starkaste tolkning (om vi inte räknar New York Groove från Frehleys soloalbum).

Bästa låten?

Simmons Charisma, Stanleys Sure Know Something, Criss Dirty Livin’ eller Frehleys tolkning av 2,000 Man. Även om inget platsar på min personliga topp tio över Kiss allra bästa.

I Was Made for Loving You då?

Den kommer jag aldrig att förstå. Den ligger i samma bank av Absolute Folkets Park-hits som Sunday Bloody Sunday, Just Can’t Get Enough, Don’t You (Forget About Me), allt Boney M spelat in och Beds Are Burning. Alla låtar jag vill radera ur mitt minne. Irriterande skit.

Tur att den ligger först och att Dynasty innehåller åtta låtar jag gärna lyssnar på.


Sure Know Something

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-05-24 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-06 12:11

Kategori: Kiss, Recension | Recension: #4610

16 kommentarer

[...] Dynasty (album, lp) Kiss [...]

Kiss tio allra bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-24 00:17
 

är det Ace Frehley eller en look-a-like på bannern längst upp?

Medlem 2008-05-24 00:21
 

Dissa inte Boney M !!!

Men Dynasty e helt klart en underskattad Kiss-skiva. Håller med om betyget.

Medlem 2008-05-24 11:35
 

Världens fulaste skivomslag?

Medlem 2008-05-24 12:17
 

Fint att Kiss åtminstone nån gång gav tribut till Casablancas egentliga själ. Att det var långt ifrån den bästa låt som letade sig ut från Casablanca är en helt annan sak – det är väl förmodligen utan någon större konkurrens Kiss bästa. En 1979-tidsmarkör god som någon.

Ola Andersson Redaktionen 2008-05-24 19:20
 

00.21: Mycket bra! 10/10

Medlem 2008-05-24 19:48
 

Guuuuuuuuud så tråkigt. Hur många kiss-recensioner kommer det att bli?

MK Oregistrerad 2008-05-26 11:49
 

Det är Tommy Thayer på bannern.

The Return of Kiss Oregistrerad 2008-05-26 15:10
 

En hyfsad skiva som jag växte upp med och som blev det första jag hörde från ”smink-perioden”. Jag tycker att Gene Simmons låtar är tråkiga men att hans två här är bland hans i särklass bästa (X Ray eyes och Charisma). Ace Frehly var en riktig hårdrockare men här tycker jag att han framför sina sämsta bidrag, så jag fick ingen bra första relation med honom. Criss Dirty Livin är ett exempel på att alla som ovillkorligen hatar Kiss inte har hört denna låt eller hatar all rock. En av bandets bästa, om än lite uttjatad för egen del. Stanleys bästa låt på skivan är Magic Touch. De andra två är tråkiga.

Tim Hermansson Oregistrerad 2008-05-30 16:15
 

Glöm inte ”Magic Touch”! Den har ett grymt riff.

Bidopah Oregistrerad 2008-06-08 12:16
 

En bra skiva är värd att köpa.

kissfan Oregistrerad 2008-06-27 09:39
 

Tommy Thayer och Eric Singer drums på bannern. Ingen Space Ace syns till.

Carl A. Oregistrerad 2008-08-09 17:55
 

Väldan trist att peter bara spelar trummor på en låt (på Dirty livin kanske man kan förmoda??) Är juh inte första skivan som alla gruppmedlemmar spelar på låtarna. Borde finnas med som information på skivorna – men väl en fråga om om försäljningssifror det hamnar om där. Hur som helst så är det ett slags lurendrejeri!

urban Kissfantast Oregistrerad 2008-11-30 08:42
 

Hur stava ja då – kan ni rätta det ja skrev tro??

urban Kissfantast Oregistrerad 2008-11-30 08:44
 

Förstår inte I was made for lovin´ you? Vad är det din lilla hjärna inte kan anamma? En bra låt är en bra låt…

klajja Oregistrerad 2009-08-15 21:44
 

Kanon skiva helt fantastiska låtar Charisma, Magic Touch, I Was Made For Lovin You, Save Your Love…

Josefine Oregistrerad 2010-11-24 17:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig