dagensskiva.com

48 timmar

Recension

D'Angelo: Yoda
Yoda (cd) D'Angelo
2007
Think Differently Music/Altered Ego Music
7/10

Något är bättre än inget

Yoda är ett mixtape och en halvofficiell bootleg, en samling av liveframträdanden, låtar till soundtrack, b-sidor, covers och tidigare osläppt material. Yoda är alltså inte, som många tror, den efterlängtade tredje skivan, ibland omtalad som James River, som det spekulerats så mycket kring. Konvolutet innehåller en bild på D’Angelo men knappt någon bokstav. Ursprunget är oklart, initiativtagarnas hemsida fungerar inte och istället hamnar jag på en blogg i min jakt på förklaringar. Däremot går skivan att köpa på CDON, vilket kan tyckas en aning underligt då CDON inte ens tillhandahåller några av soulmusikens bästsäljande klassiker.

Spårens vitt skilda ursprung innebär naturligtvis en osammanhållen skiva med skiftande ljudkvalitet. Är man ett fan av D’Angelo känns mycket igen. Några av livelåtarna är från den omhuldade bootlegen från D’Angelos konsert på Cirkus i Stockholm i juli 2000. Features innehåller mängder av hans refrängfraser och allmänna nynnanden på andras låtar. I Found My Smile Again och jag har haft ett intimt förhållande länge, även om jag inte minns om jag någonsin såg klart Space Jam. Spår som Your Love Is So Good har jag däremot aldrig hört.

Really Love, också det en ny bekantskap, ryktas vara kommande singel men figurerar låtmässigt någonstans mellan 1995 års Brown Sugar och 2000 års Voodoo. Roy Ayers, Prince, Ohio Players och Al Green får finna sig i att få sina låtar förändrade i värdiga covers. Princes She’s Always In My Hair och Roy Ayers Everybody Loves The Sunshine gör sig ljuvligt bra i D’Angelos ömma vård. Falsetten på hög nivå och den råa lenhet som kännetecknar D’Angelo påminner om att det var han och ingen annan som satte den första milstolpen för modern soul. Likväl är det en påminnelse om att Mats Nileskär älskar med sin fru till Brown Sugar, ett betyg så gott som något.

Jag tror på D’Angelos nya skiva när jag ser den. Tills dess är Yoda en nätt men mycket välbehövlig kompensation, även om jag i sammanhanget saknar den mer än tio år gamla covern av Your Precious Love tillsammans med Erykah Badu, som ledde till den senares genombrott. I’ll Stay från Roy Hargroves The RH Factor: Hard Groove hade också passat fint här. Och Be Here med Raphael Saadiq… Kanske är det för mycket begärt att få med allt fantastiskt D’Angelo presterat på den här sortens skiva. Om James River någonsin kommer så lär den ta oss med storm, annars finns det i alla fall många skatter att hämta ur arkivet och återvända till om och om igen.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-02-07 00:02 / Uppdaterad: 2008-02-07 00:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4465

6 kommentarer

Snyggt omslag!

Halit! Oregistrerad 2008-02-07 08:51
 

Brown Sugar är överskattad; inte tillräckligt 1972.

hur mycket stråkar är det på den här?

Medlem 2008-02-07 10:53
 

jag har den här liggande hemma.
mucho respect for D’& ?uest!
kul att han är back on track. de här albumet bara är lite smakprov på hans nästa projekt, belivie me..

fuck the slice we want the pie. who am i to justify all the evil in our eye? when I myself feel the high from all that I despise!! ..main ingredients to this dish goes like this, here’s the list: – materialistic, greed and lust, jealousy, envious, bread and dough, chedda cheese, flash and stash, cash and cream. DEVILS PIE! d’angelo ~ . ~

elmira Oregistrerad 2008-03-03 20:47
 

D’Angelo är bäääst! Jag älskar låtarna som han sjunger ensam.. inte med sadiiq eller eryka. ”cruisin”, ”really love”, ”shit, damn, muthafucka”, ”feel like makin’ love”. alla de här e ju bara bäst!!!

;) Oregistrerad 2008-07-28 19:20
 

[...] Be (8)Erykah Badu New Amerykah Part One (4th World War) (6)D’Angelo Yoda (4)J*Davey Land of the Lost EPisode (4)Sa-Ra The Hollywood Recordings [...]

Erykah Badu “Badu” | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-08-13 00:09
 

Hur får man tag i liveskivan ”live at circus”? Finns den att dela? D’angelo live är ju helt otroligt bra – bättre än skiva. Tack vare lov för youtube. Se följande länk, http://www.youtube.com/results?search_query=d%27angelo+live&search_type=&aq=f

Ingmarie Oregistrerad 2009-08-16 19:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig