dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Iron And Wine: The Shepherd's Dog
The Shepherd's Dog (album, cd) Iron And Wine
2007
Sub Pop/Border
7/10

Återigen

Redan på Our Endless Numbered Days hade Sam Beam lämnat treackordsballaderna inspelade i vardagsrummet för mer sofistikerad folk. Fortfarande enkel och lågmäld men rikare utsmyckad och med mer finess. The Shepherd’s Dog är hans mest ambitiösa album hittills. Det finns en skillnad mellan den kille som så många gånger besökt Sverige, ensam med sin gitarr, för varma men blyga konsertkvällar, och den kille som härom veckan stod med stort band hos David Letterman. I skjorta och väst, nyslimmad och självsäker.

The Shepherd’s Dog överraskar inte särskilt ändå. Den startar med indiska influenser men avviker aldrig långt från den redan tidigare vältrampade stigen. Om något är The Shepherd’s Dog mer rätt på och snyggare än de tidigare albumen, men kanske också mer opersonlig. Vilket egentligen inte spelar någon roll. Där ibland Iron And Wines texter blivit för framträdande i musiken har nu melodier tagit över och funnit sin rättmätiga plats. I Iron And Wines fall skadar det inte att musiken blivit mer intressant och snårig.

Med hjälp av bland annat Joey Burns, hjälten från Calexico, kanske The Shepherd’s Dog kan bli Iron And Wines kliv upp bland de utvalda. Musik så långt från radiohittar och singelmaterial slår inte med självklarhet, men Sam Beam har varit allas älskling alldeles för länge nu. Han har räddat sig från tråkfacket en gång för mycket för att inte stå i Lettermans studio.

Visst känns Resurrection Fern och Lovesong of the Buzzard som något han gjort tidigare, men när jag lyssnar på Wolves (Song Of The Shepherd’s Dog) eller Flightless Bird, American Mouth vill jag ändå inte låta Iron And Wine vara gårdagens nyheter.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 17:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4325

8 kommentarer

The Hives?

Medlem 2007-10-17 00:30
 

Vad är det med det överskattade bandet?

RONNA Oregistrerad 2007-10-17 08:41
 

Har tidigare tyckt I&W varit lite beige men denna platta är riktigt bra. Och visst finns det väl en chans att han följer andra och blir en framgång – eller en sellout i enögda inditalibaners ögon. Vi andra gillar.

Medlem 2007-10-17 08:48
 

En av årets bästa skivor i mitt tycke.

Medlem 2007-10-17 09:34
 

Kommer ni att recensera daft punks alive 2007 när den kommer? vill ha en saftig en av Kal.

N8 Oregistrerad 2007-10-17 12:23
 

?? Hur är Wu Tang Clan kanske relaterat till Iron & Wine ??

Medlem 2007-10-17 14:21
 

Kanske relaterat är en automatisk funktion (därav kanske). Gissningsvis är det skivnamnet den gick igång på. Vi kommer förbättra den där funktionen ganska snart.

Själv tycker jag det är roligare att Anton Maiden är relaterad.

Kal Ström Redaktionen 2007-10-17 16:24
 

[...] Creek Drank the Cradle och var det någon som jublade när han började bygga på och ut sitt sound så var det jag. När han häromåret gjorde bokslut över sin första tid i branschen lade han grunden till ett [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig