dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Chromeo: Fancy Footwork
Fancy Footwork (cd) Chromeo
2007
Turbo/V2 Music
6/10

Sommarfunk i retrokostym

De gör det egentligen ganska enkelt för sig, den kanadensiska duon P-Thugg och Dave 1. Fancy Footwork är en näst intill identisk uppföljare till debuten She’s in Control med allt vad det innebär av tungt 80-talsosande synthfunk-pastischer som hämtar lika mycket inspiration från Minneapolis som från Italo Disco och framförs med vocodern i högsta hugg i ena handen och en stor säck med kärleksfull ironi i den andra.

En balansgång på en väldigt slak lina över en avgrund fylld av den smetigaste retrokitsch men där de lyckas hålla sig kvar hela tiden. Även om linan svajar riktigt rejält inte minst i Momma’s Boy där det börjar sippra smältost ur högtalarna och 100% där saxofonen Hamberg ville avliva återigen dyker upp, håller de sig för det mesta precis på rätt sida om ostighetsnivån och pumpar ut lättsmälta okomplicerat dansanta melodier som tvingar upp mungiporna med lika delar igenkänning och oemotståndligt groove.

En skillnad man ändå kan märka är att allt den här gången låter ännu snyggare, mer välpolerat och elegant, säkert en följd av att Philippe Zdar (Cassius) och Tiga varit inblandade i produktionen. Ännu en är att duons låtskrivande är betydligt jämnare. För med några undantag känns det som att de nu om inte mognat, det är fortfarande lite väl tramsigt framförallt textmässigt, så åtminstone vuxit in i rollen som 80-talspopfunkens främsta förkämpar.

När hällregnet nu försöker piska bort de sista kvarvarande resterna av sommarkänsla är Chromeo och charmant struttig electropop som Tenderoni, fenomenala refränger som Fancy Footwork och inte minst Bonafied Lovin’ och funkfläsk i My Girl Is Calling Me (A Liar) och Outta Sight precis den fånigt dansanta och solstrålande glittriga underhållning man behöver.

David Drazdil

Publicerad: 2007-07-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-10 23:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4218

4 kommentarer

”80-talspopfunkens främsta förkämpar”

En anledning att undvika så god som någon.

Danne Oregistrerad 2007-07-08 11:50
 

Grymt bra skiva.
De säger själva att de gör det seriöst och det verkligen inte är någon ironi i det.

judy and the dream of horses Oregistrerad 2007-07-08 16:28
 

rent jävla bajs

Kuno B oreggad Oregistrerad 2007-07-09 11:30
 

Chromeo is the shit, men tyvärr håller denna skiva inte alls samma klass som förra.

snail Oregistrerad 2007-07-11 12:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig