dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Feist: The Reminder
The Reminder (cd) Feist
2007
Polydor/Universal
9/10

En vanesak

Leslie Feist vill inte kallas chanteuse. Ordet är svårt att undvika. Hon har sumpat trikåerna hon sportade som Peaches sidekick Bitch Lap-Lap, den småtråkiga rocken i By Divine Right, hon har sumpat de distade gitarrerna som skickades med från Broken Social Scene. Hon har skalat av, flyttat till Paris och gör album där fokuset ligger på sången, som är mer varierad och spännande än hos de chanteuse-posörer som tror att det enda kriteriet är att sjunga på franska. (Det finns svenska exempel.) Leslie Feist sjunger inte särskilt ofta på franska. Även om hon numera bor i Frankrike har hon inte lärt sig språket särskilt väl.

The Reminder är vid första anblick inte lika varierad som tokhyllade Let It Die från 2004. The Reminder har inte de små knorrarna eller försiktiga dansnumren. Let It Die var den bitterljuva skilsmässoskivan som blev så kramad och spelad att Feist snart ratades hos känsliga individer för sin indieikonstatus. The Reminder är stadigare. Mer sansad. Men det betyder inte att glitterdräkten från Bitch Lap-Lap-tiden inte åker på i 1234. Det betyder inte heller att Sea Lion Woman är något annat än ett accelererande handklappsepos som exercerar manglande gitarrer och överväldigande sång. Det betyder snarare att Feists publik blivit van vid hennes värld. Variationerna känns inte lika spännande som på Let It Die. Kanske inte för att de inte finns där, utan snarare att de är svårare att upptäcka och Feists röst känns så bekant. Bekant från de tre senaste årens kafébesök, middagar och efterfester. Indiepopens Björk har inte gått någon förbi. Det kanske är svårt att uppskatta hur bra man har det.

Past in Present är en handklappsdänga av det mer traditionella snittet. Om inte formationsdansen i 1234 passar kan Past in Present fungera som en värdig ersättare. Det är dansnumren som lyfter Feists album. Utan dem vore balladerna inte lika smärtande uttrycksfulla. Om Maxim Lindqvist har problem med att se sin flickvän i ögonen skulle jag rekommendera honom att avstå. Det är ändå en överskattad sysselsättning. Speciellt till ett album som The Reminder. Feist är en fylla, en glittrig trikådräkt och påföljande bakfylla. Visst är jag totalt försvarslös inför enkla ballader som The Park eller The Water — mitt hjärta syns förmodligen genom mina ögon — men det har inget med romantik att göra. Musik som kan förenklas till en ”vår låt” är för banal för sammanhanget.

Inledande So Sorry bjuder in på det där sättet Feist avsåg när hon stoppade det färdiga albumet för att kasta om låtlistan. Hon ville fånga lyssnaren med de första trettio sekunderna på albumet, eftersom hon själv sällan ger ett album en längre chans vid provlyssningdisken. Hon lyckas fånga mig med ett spår som verkar nästan för enkelt. Påföljande I Feel It All är en avig historia och redan där är det kört. Ron Sexsmith återkommer som kompositör i småtjocka och enkla Brandy Alexander. En låt om sprit. Ett intressantare samarbete på The Reminder är avslutande How My Heart Behaves där Jamie Lidell agerar duettpartner. Ett spår som sticker ut som en Zemya Hamilton-ballad på ett Feist-album.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-20 11:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4159

19 kommentarer

Så bra så.

Medlem 2007-05-16 00:30
 

En 9:a! Det kan man inte ignorera. Har bara hört ett par grejer men detta skall kollas upp. Och har man jobbat med Peaches så är man ok i min bok. Shake yer dicks, shake yer tits!

Medlem 2007-05-16 07:57
 

Oj då! Ditt högsta hittills Maria? Och detta trots att Ron Sexsmith varit inblandad. Hade tian kommit utan honom?

Medlem 2007-05-16 09:09
 

Behövde hon verkligen lära sig franska? Hon är väl från Kanada?

Medlem 2007-05-16 09:43
 

Ja, vad konstigt, pratar inte alla i Kanada franska?

Medlem 2007-05-16 09:54
 

Pertali: Nej, det hängde inte på Sexsmith. Sånt stort avtryck gör han inte.
Rowlf: Hon är uppenbarligen inte från de fransktalande delarna. Jag såg en intervju med henne där hon skulle svänga sig med några franska ord och hon kan inte ens ha försökt lära sig för det lät för taskigt. Däremot klarar hon ju hyfsat av ”Tout Doucement” på ”Let it Die”.

Maria Gustafsson Redaktionen 2007-05-16 09:58
 

Braekt enl rec, bra betyg, bra dag helt enkelt.

Medlem 2007-05-16 10:52
 

lycklig skåning: mest quebec-människor.

Medlem 2007-05-16 12:45
 

Missa inte heller hennes Open Season, riktigt bra remixskiva.

dude Oregistrerad 2007-05-16 15:06
 

Sluta ljug i mitt namn!

Medlem 2007-05-16 15:22
 

jättetråkig.

Modern Day Moses Oregistrerad 2007-05-16 15:37
 

F-låt, men en bra skiva för det, så en sanning i ditt namn.

dude#2 Oregistrerad 2007-05-16 15:38
 

Verkar väldigt intressant. Hörde delar av förra och den gav ju absolut positiva känslor.

Leif Oregistrerad 2007-05-16 16:38
 

Låter besynneligt tillrättalagt, I Like!
Hade varit trevligt med en ärlig/uttömmande rec av Wilcos nya

Gitarren Oregistrerad 2007-05-16 17:40
 

Mary Margaret O’Hara & Jane Siberry – det finns nåt stort outrett sammanband med Feist där (förutom ytligheter som nationalitet).

Medlem 2007-05-16 23:54
 

Margaret O’Hara det är då inte varje dag man ser hennes namn på DSC.

Tycker att skivan är okej, men inte mer. Lite oinspirerad. Feist har ett riktigt mästerverk (större än Let it Die!) i sig – men det är inte The Reminder.

Medlem 2007-05-16 23:56
 

Uh…kan inte minnas när jag senast såg en rescension som intresserade mig. Varför alltid dessa skumma skivor som jag aldrig kommer att lyssna på? Varför all denna hip-hop? Varför aldrig Year Zero? Sen är vi väl en del som fortfarande väntar på Skebokvarnsvägen 209, såhär ett och ett halvt år senare…

Medlem 2007-05-17 00:01
 

såg precis feist spela live på
”jimmy kimmel show”
live från en buss.
det svänger!
http://www.pitchforkmedia.com/page/forkcast/42978-feist-i-feel-it-all-live-on-jimmy-kimmel-live

Medlem 2007-05-17 00:09
 

[...] The Reminder Let It Die var den bitterljuva skilsmässoskivan som blev så kramad och spelad att Feist snart [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig