dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Larry Heard: Sceneries Not Songs - Volume One
Sceneries Not Songs - Volume One (cd) Larry Heard
1994
Black Market International
9/10

Broder Larry

Jag skulle kunna skriva en mindre avhandling här bara om mitt förhållande till Larry Heard. Superlativen skulle hamna i överdriven majoritet.

Så ni vet förutsättningarna.

Från ”Donnie” och ”Can You Feel It”, över The It och ”Introduction”, via ett utforskande nittiotal till ett tvåtusental av återblickande och förfinande har Larry gång på gång skämt bort oss med varmt pulserande och stillsamt vacker house. På något självklart sätt gett oss något av det bästa inom den deep house-genre Larry själv var med och drog upp de första trevande strecken till. Hela tiden musik gravitationsmässigt förankrad i den mest själfulla av hjärtslagsbasgångar och sorgsnaste av keyboardmelodier framförda med den fingertoppskänsla som gav namn åt två av Larrys artist-alter egon.

Så ni vet ungefär vart det här kommer att ta vägen.

Larrys första trevande musikaliska försök var, som så många andra av hans kollegor i Chicago i början/mitten av åttiotalet, lika mycket en gränstänjning av de nya tekniska förutsättningarna som de egna förmågorna att skapa musik. Antingen på egen hand eller tillsammans med Robert Owens, Harry Dennis och Ron Wilson. Det betydde musik som kom att lägga grunden för house, och acid house. Men det var i och med ”Can You Feel It”, och sina olika kombinationer av ”briljant basgång”, ”Robert Owens” och ”Martin Luther King Jr.” som Larry verkligen hittade hem. Skapade sitt sedan dess omisskännliga signum.

Larry Heard lyckades, som en av få Chicago house-pionjärer 1991 få kontrakt med ett av de stora etablerade skivbolagen, MCA. Men efter bara ett album, ”Introduction” – Heards bästa tillsammans med ”On Top of the World” – började MCA ha åsikter på produktionen av andra albumet och vägrade till slut släppa skivan då den inte blev som bolaget ville i slutändan. Ett snabbt skivbolagsavhopp stod så Larry Heard återigen på egna ben. Albumet, såsom Larry själv ville ha det, kom till sist att släppas av Black Market International som ”Back to Love” 1995.

Men redan året innan hade Heard redan färdigställt ett nytt album. Ett album som på många sätt markerade en ganska drastisk kursändring. Som en reaktion till MCA:s krav på en mer kommersiellt gångbar produkt gav Larry istället ut det rakt motsatta. Och rullade samtidigt ut mattan för den musik han skulle komma att skapa fram till ”Love’s Arrival” 2001. Instrumental, atmosfärisk och lågmäld house med lösa konturer.

Sceneries. Not Songs.

På grund av bristande distribution från lilla bolaget Black Market International och små upplagor blev ”Sceneries Not Songs – Volume One” och ”Sceneries Not Songs – Volume Tu” (som kom ett år senare) två av de mest eftertraktade Larry Heard-skivorna. Fram till 1998 när ”Sceneries Not Songs – Volume Tu” gavs ut igen av Mecca Recordings. Den här gången som ”Ice Castles”. Volym ett har dock fortsatt lysa med sin frånvaro.

Fram till i år.

Vad som inte kan vara något annat än en kulturgärning av allra högsta rang har Spiral Records gett ut ”Sceneries Not Songs – Volume One” igen, i en ommastrad utgåva.

Så ni vet hur stort det här är.

Under nästan precis en timmes tid tar Larry oss med på en resa i de mest stämningsframkallande av houselandskap. Musik för blå småtimmar. Musik att linda tätt runt öronen. Musik att möta våren till. Musik som får höstslask att kännas som det mest välkomnande av väder.

Trummaskiner. Kallt ekande metallpianon. Hypnotiska klockspel. Basgångar som smälter genomfrusna hjärtan. Långsamma fyrfyra-rytmer. Ni vet. Larry.

Mot slutet blir det för en stund lite väl mycket sceneries på bekostnad av songs. Konturerna blir lite för lösa. Visst. Egentligen är det en mindre bagatell, men samtidigt kan jag inte bortse från ”Introduction” och ”On Top of the World”. Vi pratar ju om Larry här. Orimligt höga krav. Ni vet.

Vill man bara ha en enda anledning att skaffa ”Sceneries Not Songs – Volume One” stavas den ”Summertime Breeze”. Drygt 7 minuter och 45 sekunder som, förutom att vara något av det bästa Larry Heard skapat under sina över 20 artistår, också är en sammanfattning av Heards musikaliska kursändring efter brottet med MCA. Tre minuter av stillsamt skvalpande melodier av den stil som kom att känneteckna Larry Heards nittiotal, som sedan abrupt kläs i en swingbeatrytm-flört som kunde anas på ”Introduction” och ”On Top of the World” (och ”Back to Love” för den delen). När sedan det maskinella klockspelet smyger in – ja, då finns det få saker, vare sig före eller efter 1994, som kan mäta sig.

Huruvida du ska köpa den här skivan eller inte är inte ens en fråga. Bara var du enklast hittar den.

2007 så här långt överlägset bästa skivsläpp är tretton år gammalt. Jag vet inte vad det säger om musikåret 2007, men så är det.

Så ni vet.

Ola Andersson

Publicerad: 2007-04-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 12:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4110

15 kommentarer

Shit, Ola.
Man blev ju sugen.

Martina Nordman Redaktionen 2007-04-13 00:48
 

Det säger väl egentligen ingenting. Jag kan känna det!

Medlem 2007-04-13 00:56
 

Den här rythim is rythim verkar helt enkelt ha en bra smak.

Ja, det här är 2007 års bästa skiva men ne-yos kommer ju snart.

Medlem 2007-04-13 05:59
 

Ge oss Final Exit-discografin!!!

Lalleh Oregistrerad 2007-04-13 08:11
 

Vem fan orkar bry sig om layouten när det är El-p som recenseras. trodde aldrig han skulle klara att följa upp Fan dam. Men så fel man hade. Allt av Company Flow och medlemmarnas soloprylar har varit extremt bra i bästa fall i sämsta fall köpvärt, detta är årets bästa platta hittils.

Men att någon ens nämner Ne-yo i samma andetag är i det närmsta obscent. Ne-Yo bör förpassas till samma onåbara avkrokarsom Young jeezy och vad heter clownen? Nims?

Dunderklumpen Medlem 2007-04-13 08:39
 

Lalleh: den skulle vi också vilja ha först då.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-04-13 09:12
 

Är den verkligen SÅ bra?
Spelade den ju igen för inte så länge sedan, men trillade inte av stolen den gången heller. Men det är en trevlig skiva, absolut.

Medlem 2007-04-13 09:19
 

Martina: Kolla i så fall också gärna in några av de övriga Larry-recensionerna jag skrivit (eller ännu hellre skivorna direkt).

Lamont: Har levt med den här och ”Ice Castles” ett par dagar inför recensionen och: ja. Faktiskt.

Ola Andersson Redaktionen 2007-04-13 09:53
 

Ola, då får den åka i spelaren igen.

Medlem 2007-04-13 09:58
 

lalleh. Vaddå, har du inte deras 2 fullängdare från förr eller? Det är ju inget nytt material på nya skivan…

Medlem 2007-04-13 11:40
 

Lamont: Det är förresten kul att höra hur mycket Larry det är i Blue Sixs nya album.

Ola Andersson Redaktionen 2007-04-13 17:06
 

TEST!!!!!

Janne Oregistrerad 2007-04-13 18:33
 

Att skriva en recension om larry heards tidiga skiv släpp men inte inkludera ”another side” bland namnen borde ses som en synd. ”Introduction” i all ära men det var ju trots allt ”another side” som förändrade den electroniska musikscenen för alltid. Den som inte har hört den borde omedelbart lyssna! (släpptes under namnet Fingers inc.)

Förresten, senaste singeln från larry, ”the sun can’t compare” får en att drömma om nya mästerliga larry heard skivor. En fantastisk 12″ som fick hela Berlin att gunga för ett halvt år sedan.

Csanad Medlem 2007-08-06 16:02
 

Csanad: Givetvis är ”Another Side”, liksom ”Ammnesia”, också obligatoriska i skivsamlingen. I den här recensionen fokuserade jag dock mest på Larrys tidiga nittiotal, och de händelser som fick Larry att slå in på den musik han skapade under resten av årtiondet, i historieskrivningen, eftersom det var mest relevant i sammanhanget.

Ola Andersson Redaktionen 2007-08-06 18:29
 

[...] till housens och Larrys tidigaste stunder, men också delvis därför att jag kommer att tänka på Sceneries Not Songs. Ljudlandskap och stämningskonstruktioner snarare än [...]

Teengirl Fantasy - Tracer - dscola.se Oregistrerad 2012-10-29 22:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig