dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Timbuktu: Oberoendeframkallande
Oberoendeframkallande (CD) Timbuktu
2007
Juju Records/Playground
7/10

Med värme mot värmen

Lyssna

Sök efter skivan

Det roligaste med Timbuktu och ”Oberoendeframkallande” är att han tillsammans med sina kumpaner lyckats lura på ett intet ont anande svenskt folk några av de farligaste musikstilarna; världsmusiken och funken. Jag har suttit med hakan någonstans nere mellan knäna när hyllningarna ställt sig upp på rad i pressen samtidigt som Timbuktu med ett stolt flin kunnat kvittera ut en guldskiva utan att behöva passera väntan på den första albumlistan.

Det här är resultatet av hårt och träget arbete. Sakta, säkert och med svetten drypande från pannan har han via landets scener och med Damn!s hjälpande händer dyrkat upp hjärtan hos massorna.

Den här gången kommer han med en samling finurliga låtar fyllda av snygga infall och uppfriskande inslag. Till och med någon med en Dungen-allergi av min kaliber faller som förtroendet för den sittande borgerliga regeringen när han gästar med felan i högsta hugg i ”Lasternas” (märklig titel). Det är smittsamt och uppfriskande. Hiphopen möter folkmusiken. Knappast för första gången, men med sällsamt obesvär.

Annars är det snarare den latin- och centralamerikanska musiken som färgar låtarna den här gången. Det är så klart ett par snäpp mer lättsmält än de afrikanska rytmerna på föregångaren. Svennigare om ni så vill. Det gör att jag tror att Timbuk kan hitta fram till ytterligare några fler än de redan frälsta. Nu kan han plötsligt plocka upp hatten Bo Kasper för länge sedan slarvat bort. Han lyckas till och med göra sångmelodier som känns lånade från Manu Chao till något fräscht.

Ja jag skriver sångmelodier. För det var ganska längesen Timbuktu ägnade sig åt det som genrekonservatister skulle kalla för rap eller hiphop. Han befinner sig på en alldeles egen liten ö. Han lämnar den i stunder och återvänder alltid laddad med influenser från den senaste solresan.

Ska jag sura över något litet är det väl att skivan låter så väntad och att funken inte flyter riktigt lika tjockt som jag vill ha den. Om du som jag följt Timbuks dans med Simone Moreno eller lyssnat på Damn!-Eriks smått olagliga milonga under pseudonymen Voz Vibrante var resan åt just det här hållet det mest väntade.

Men jag lyfter ändå på hatten för Breakmecanix-Måns och tackar för ännu ett styvt jobb. Det är ändå riktigt gött att lyssna på ”Oberoendeframkallande” från start till mål. Snyggt gjort att lyckas lura på massorna ännu en dos toner från världens förbjudna hörn med Timbuk som socker.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 09:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4063

12 kommentarer

Timbuktu, kungen av fula skivomslag.

Medlem 2007-02-28 00:10
 

världsmusik…

Medlem 2007-02-28 03:32
 

ja, lite väl mkt manu chao faktiskt, för min smak. Men om man får kalla det hiphop så är Timbuktu den ende hiphopartisten i Sverige som gör nått intressant.

Medlem 2007-02-28 08:58
 

Ziggy: Omslaget är nog en hyllning till Funkadelic/Parliament-estetiken.

Medlem 2007-02-28 11:41
 

jag har problem med funk-begreppet när det används på nutida musik; sorterar inte all funk numera under hip-hop-paraplyet på ett eller annat sätt?

Medlem 2007-02-28 13:31
 

watcher: Nja det skulle jag inte hålla med om. Det finns en ganska stor scen för funk som låter mer eller mindre identisk med 60-talsfunken i både USA, Europa och Japan.

Timbuk, för att ta det aktuella exemplet, har allt mindre med hiphopen att göra och Damn! bär obetydliga spår av hiphop, men tydliga av funken från 60-00-talen.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-02-28 14:47
 

omslaget är lika snyggt som timbuktu är lång, heavy metalestetik är alltid underkänt.

Medlem 2007-02-28 18:36
 

Som sagt, det lånar från George Clinton-eran mer än vad det någonsin lånar från metal-scenen.

Som svar på watcher of the skies inlägg, för mig är funk lika med JBs, Stanton Moore & Charlie Hunter för att plocka ett par. Dvs, långt ifrån hiphopen (i alla fall de två sistnämnda).

dnuos Medlem 2007-02-28 21:23
 

Och givetvis Funkadelic/Parliament! Funken har alltså många ansikten.

dnuos Medlem 2007-02-28 21:33
 

Dungen-mani är ju det man ska ha. Vet hut!

Karmosin Medlem 2007-03-07 00:01
 

ni har gett alla timbuktus skivor 7/10 i betyg, det är ganska roligt och inte kanske inte alls ett sammanträffande. nästa gång behöver ni inte ens skriva betyget, man vet ju vad betyget blir iaf.

vad gäller den här skivan så är den mycket sämre än "alla vill.." och "botten" (som är den bästa svenska hiphopskivan någonsin).

skärp er!

stumeister Medlem 2007-03-10 21:43
 

[...] Timbuktu Oberoendeframkallande [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 15:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig