dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Larry Heard: Loose Fingers: Soundtrack from the Duality Double-Play
Loose Fingers: Soundtrack from the Duality Double-Play (CD) Larry Heard
2005
Track Mode Recordings/Import
8/10

What is house?

Lyssna

Sök efter skivan

I’m dreaming of better days in my life
Don’t know how much more I can take
of the pain and strife
Will it ever end?
Or is it a fantasy to think
things someday will mend?
But I just keep on hoping

En blodpulserande bas, en taktfast rytm, en försynt väsande hi-hat, ett blygt klockspel, några mjuka ackord, en sopransax som skär rakt igenom det hårdaste hjärta. Och så rösten. Den svaga och varma rösten.

Visst är Larry Heard tillbaka. Nästan precis 20 år efter genombrottet med den klassiska singeln Can You Feel It.

Alla som följt honom de senaste åren vet ungefär vad som är att vänta. Ända sedan han i och med 2001 års Love’s Arrival hittade tillbaka till den själ som genomsyrade album som On Top of the World och Introduction i skarven mellan åttio- och nittiota , har han fortsatt att mejsla fram sin alldeles egna och unika maskinella värme med destination blå nätter.

Nästan 20 år efter det att Larry Heard nästan på egen hand ritade ut riktlinjerna för deep house visar han alltjämt hur musiken egentligen ska låta. Med små, små medel fortsätter han måla upp sina övergivna och sorgsamt vackra betongbakgator, ensam med sina keyboards, sina maskiner och några få medmusikanter. Ett ensamt piano som studsar mellan väggarna i de neondränkta jazzkvarterens smutsiga och kalla ytor.

Men den här gången har Larry gått ännu längre tillbaka i tiden. Till sina allra tidigaste Trax-dagar. För om första halvan av Loose Fingers (The Duality) är Larry Heard så som vi lärt känna honom de senaste 15 åren är, så är den andra (The Double-Play) verkligen ett steg tillbaka till rötterna. Till den råare housen. Till acid-housen.

Det är en djupdykning långt ner i stadens mörka, introvert pulserande svartklubbsliv. Fladdrande ljus, pumpande rytmer, svettigt flyende känslor, slamrande ljud och hypnotiskt knorrande 303:or. Det är musik strippad på nästan allt utom trummaskin och basgång. Det är kallt, monotont och vackert, ibland på samma gång.

Och nästan 20 år senare ger Larry Heard oss en ny Can You Feel It med Lamentation. Ja, eller åtminstone nästan. Rytmen är betydligt mer dans. Men stämningen och ackorden är som plockade rakt av från den klassiska inspelningen.

Och precis som då berättar Larry Heard ännu en gång housens skapelseberättelse för alla som vill lyssna. Men när Larry den här gången frågar oss What Is House? är det den Blakeianska tvillingen till Jack och hans groove. Det är den betydligt mörkare historien om kättarna och de otrogna som försöker korrumpera housen och beröva den dess själ. Den är den puristreviderade historieskrivning som fick Blaze att sätta sig ner och skriva I Remember House. Därför är det den här gången inte Chuck Roberts predikande och hetsande stämma som förkunnar texten. Istället är det Larry själv som mässar med en mörk, Tiga-kylig robotröst.

When house music was born
she did not have a name
Her parents didn’t want her
so they cast her to the wind
Someone else adopted her
and gave her a home
And like any adopted child
she doesn’t fully belong

She doesn’t know where she came from
so she doesn’t know where to go
She goes from place to place
wherever she can find refuge
Always taking on a new name
always taking on a new form
Trying to be what everyone wants
Trying to fulfill their needs

No one wants to hear her story
They want to write it for her
So I guess you’ll never know
just who she really is

Men även i Chicago tar nätterna slut. Klubbarna stänger till sist. Människor vandrar genom gatorna i en stad som inte riktigt somnat, men som inte är redo att möta en ny dag riktigt än. Där går Larry och undrar vad som egentligen händer omkring honom. Ask Me About My Life uppmanar han oss. Likt Marvin Gaye utan att kunna ge några svar. ”You ask me about my life / it’s been pretty much like yours”, mumlar han fram.

Men samtidigt. 20 år av fantastisk musik.

Det fixar inte vem som helst.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-15 16:40

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3428

10 kommentarer

det finaste som finns ar nar man a) har pengar och b) det finns en ny Larry Heard-skiva ute.

tack, Ola. ska kopas pa studs!

Medlem 2005-09-23 08:38
 

har mannen gett ut någon samling, typ? eller skall man börja här?

Medlem 2005-09-23 10:35
 

watcher: Ingen heltäckande, officiell samling.

Samlingen "Classic Fingers" finns (2CD – helt igenom briljant), men är halvsvår att få tag i. Prova albumen "Love's Arrival" (recenserade här, länk längre upp) eller "Introduction" (från 1992, som Mr Fingers). Trax håller ju på att ge ut föredömliga samlingar med sina artister och jag hoppas att turen snart kommer till Larry och hans Trax-period.

Ola Andersson Redaktionen 2005-09-23 10:48
 

Glömde ju: "Classic Fingers" finns förvirrande nog i två utgåvor. En från Black Market International och en från La Casa Records. Den förstnämnda är mer av en "hit"-samling medan La Casas utgåva innehåller mer rara grejer. Black Markets är bäst för den som vill börja, La Casas är mest intressant för dem som redan har mycket och vill ha mer.

Ola Andersson Redaktionen 2005-09-23 10:55
 

jag hajjar inte en grej: ar "Lamentations" med pa skivan? pa Track mode later dom en ladda hem den gratis pa grund av fel i tryckningen.

Medlem 2005-09-23 15:18
 

Den är med på det ex jag köpte. Så det handlar nog om någon förstaupplaga eller så.

Ola Andersson Redaktionen 2005-09-23 15:21
 

"köpte"?

vadå måste du köpa plattorna du skriver om?

Medlem 2005-09-23 20:48
 

My Morning Jacket!! Ser fram emot en recension!

Medlem 2005-09-23 23:05
 

destroyer: Ja. Om skivbolaget inte skickar någon skiva vi är intresserade av och vill ha är det bara för respektive skribent att köpa själv. Det är oftast fallet med skivor som inte släpps i Sverige.

Ola Andersson Redaktionen 2005-09-24 22:15
 

[...] Larry 2005 släppte sitt Loose Fingers: Soundtrack from the Duality Double-Play-album verkade det som att han till sist på allvar började blicka tillbaka till den tid då han, [...]

Mr. White "Aeroplane" | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-02-16 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig