dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Disco Heat – compiled by Kenny Dope
Disco Heat – compiled by Kenny Dope (3CD) Samling
2002
Urban Theory/Zomba
8/10

Masters At Disco

Ännu en discosamling. Ännu en samling fantastiska låtar. Jag erkänner: jag får inte nog. Precis som Disco Spectrum 3 är Disco Heat ett gäng låtar som valts ut utan några större kommersiella ambitioner. Istället är det mer den musiknördiga kärleken att sprida personliga favoriter till vidare kretsar.

Tack, säger jag.

Disco Spectrum 3 var det glädjehousemästaren Joey Negro som främst stod för väljandet. På Disco Heat är det Kenny ”Dope” Gonzalez, den här gången utan Masters At Work-kollegan Little ”Louie” Vega.

I mångt och mycket liknar Disco Spectrum 3 och Disco Heat varandra vad gäller urval och inriktning, det är Chic-disco och funkdisco om vartannat. Den stora skillnaden är att Disco Heat spänner över tre skivor istället för två. Den första skivan är en timslång mix som koncentrerar sig på låtarna på de två följande skivorna. Sammanmixade av Kenny, förstås. Om det kan man tycka vad som helst.

Jag tycker mixade skivor är skittrista. De hör klubbvärlden till, inte vardagsrummet. Jag vill inte sitta och imponeras av hur bra någon är att mixa samman musik. Jag vill inte få en färdigblandad förfestskiva. Jag vill göra sånt själv.

Inte för att det spelar någon roll. Jag får två skivor till med omixade discolåtar och kommer förmodligen aldrig mer lyssna på mixskivan. Någon annan kanske bara kommer att trycka in den. Alla blir glada.

Disco Heat blandar klassiska discodängor med mer obskyrt material. Alla som inte har dem kan faktiskt köpa samlingen bara för klassikerna: First Choice Double Cross, Love Committees Just As Long As I Got You, Clyde Alexanders Got To Have Your Love och Musiques In the Bush.

När du spelat sönder dem har du bara börjat skrapa på ytan. Disco Heat är ytterligare ett bevis på att discon faktiskt är startpunkten för i princip all modern dansmusik.

Lyssna bara på Carrie Lucass Dance With Me eller Hamilton Bohannons Me & The Gang som de senaste åren återanvänts i Armand van Heldens You Don’t Know Me respektive Paul Johnsons Get Get Down. Eller gayikonen Sylvesters I Need You, en låt som Ten City och Blaze nästan byggt hela sina karriärer på och som förmodligen är en av de viktigaste låtarna i Marshall Jeffersons samling. Men här finns också Cerrone-disco i Cary Dayes Pow Wow, en av låtarna som gjort att den franska housescenen till vad den är.

Men förutom de ovan nämnda finns det tre låtar som förtjänas att nämnas lite extra. Jag tycker det är kul att Here I Go Again representerar Thelma Houston istället för Don’t Leave Me This Way. Speciellt som Here I Go Again är den mer okända enäggstvillingen till just Don’t Leave Me This Way.

Jag, som discofil, tycker också det är kul att Rhythm Makers Soul On Your Side från 1976 hittat in på samlingen. Rhythm Makers kom tre år senare att byta namn på såväl grupp som låt och fick då en av 1979 års största hits som GQ med Disco Nights (Rock Freak) (dessutom hade de ändrat texten och slängt in en av musikhistoriens snyggaste wackawacka-gitarrer).

Sist men inte minst är min favorit just nu Double Journeys instrumentala discopärla Powerline komplett med handklapp, väsande hi-hat, driven basgång och ett medryckande elpiano. Disco blir inte mycket bättre än så här.

Det som gör att Disco Spectrum-serien hamnar snäppet över Disco Heat är de kommentarer som finns till varje låt. På Disco Heat lyser information om låtarna tyvärr med sin frånvaro. Visserligen är det musiken som ska stå i centrum, men för oss som vill söka vidare är det guld värt.

Och vidare, det vill du verkligen efter att ha lyssnat igenom Disco Heat.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 20:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1580

9 kommentarer

disco.

endo Oregistrerad 2002-08-18 00:31
 

diskofil=samlare av skivor. Jag tycker därför det är lite fånigt att kalla sig discofil i betydelsen att man gillar disco.

Alias Oregistrerad 2002-08-18 00:36
 

och jag tycker det är fånigt att kommentera det.

Bra rec…

chevlar Oregistrerad 2002-08-18 00:49
 

O-ho-ooo… (…dito…)

Disco Stu Oregistrerad 2002-08-18 02:36
 

endo: jag hörde att du hade kul i natt

Pär Oregistrerad 2002-08-18 03:24
 

disco sucks….

Rock and punk

daniel Oregistrerad 2002-08-18 17:11
 

Pär: Jätte.

endo Oregistrerad 2002-08-18 19:11
 

daniel: you're wrong!

Disco rules!

Kan bara hålla med Ola om att det är en utmärkt samling. Och givetvis vill man ha mesta möjliga info om artist och låt, men tyvärr så är inte alla sammanställningar av det här slaget lika ambitiösa.

Discon är lika intressant som klubbmusik som ett tidsdokument.

Det där sista låter lite pretentiöst, men jag ville säg de orden och då gör jag det.

Ola fixar Oregistrerad 2002-08-18 23:43
 

Alias:

+ diskofil = samlare av skivor

+ discofil = samlare av discoskivor

Ola Andersson Oregistrerad 2002-08-18 23:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig