dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Def Leppard: X
X (CD) Def Leppard
2002
Universal
1/10

Kontraproduktivt

Lyssna

Sök efter skivan

Tusentals timmar har det tagit bandet och producenterna att skriva låtarna, spela in och producera den här skivan. Hundratals timmar har skivbolaget lagt ner på att förpacka och marknadsföra den. Tiotals timmar har jag lagt ner på att lyssna igenom ”X” och jämfört med den med tidigare Def Leppard-skivor. Ett par timmar har det tagit att formulera recensionen. Lite drygt en timme tar det att lyssna igenom skivan.

Alla dessa timmar är bortkastade. De kommer aldrig tillbaka. Och vi som slösat bort dem har gjort det på något som kan vara årets i särklass tråkigaste skiva. Den är intetsägande, harmlös, utslätad och totalt befriad från mening. Det var länge sen jag tvingats lyssna igenom något så genomskinligt. Kanske inte helt oväntat eftersom Def Leppard gav upp all kreativitet för många år sedan och slog in på tillväxtens väg.

Bandet har använt sig av olika producenter på sin tionde skiva, ”X”, bland annat svenskarna Andreas Carlsson (som också skrivit och producerat Bon Jovis aktuella singel ”Everyday”) och Per Aldeheim. Resultatet är en hopplös platt sörja i gränslandet mellan Backstreet Boys och Bryan Adams. Det hörs inte att låtarna är producerade av olika personer. Allt låter lika trist.

Ingen av låtarna sticker ut. Ett och annat gitarrsolo låter kanske som förr och de patenterade refräng-körerna är kvar. Men på det hela taget är allt vedervärdigt inställsamt som i ”Let me be the one”. Sövande profillöst som ”Torn to shreds”. Första singeln ”Now” skulle mycket väl kunna göras av vilken produktartist som helst. Det är på alla sätt ofarligt och tillrättalagt. Framfört av ett pojkband bestående av män i fyrtioårsåldern som knappast kan dansa i formation.

Def Leppard har gjort en skiva som lika gärna kunde gjorts av Britney Spears, Shania Twain, Celine Dion eller Backstreet Boys. En gång var Def Leppard ett ganska dugligt hårdrock-/rockband, och hade de lagt ned bandet när gitarristen Steve Clark gick rockdöden till mötes efter år av missbruk hade de varit legendariska idag.

De gjorde banbrytande ”Hysteria” där Robert John ”Mutt” Langes produktion varit stilbildande för många, inte minst svenskarna runt Max Martin och de andra gossarna från gamla Cheiron, som ju är åttiotals-hårdrockare innerst inne. Men ”Mutt” Lange har ju precis som farbröderna i Def Leppard gått in på produktvägen och konkurrerar nu med nämnda svenskar. Cirklarna går alltså ihop på producentsidan och i takt med att topplistan blir allt mer strömlinjeformad blir artisternas karriärer allt kortare.

Om Def Leppards karriär är på väg att ta slut vet jag inte, men ”X” är i alla fall så dålig att den är rent kontraproduktiv. Att lyssna på den är som att läsa ännu en artikel om Pamela Anderson, raljera över den lokale pizzabagarens bristande kunskaper i svenska eller se ännu en ”American Pie” på bio. Det leder inte till någonting och tär bara på jordens resurser och människors tid. Den förkortar livet till ingen nytta.

Jag föreslår att du inte slösar bort mer tid på Def Leppards ”X” nu. Det har tillräckligt många människor redan gjort.

Bandet inkluderat.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1581

17 kommentarer

Det här lät ju verkligen…bra (?)

Chevlar Oregistrerad 2002-08-19 00:05
 

Shit, har de blivit straight edge?

Pete Oregistrerad 2002-08-19 00:06
 

det här är en världens sämsta skivor och jag tvingas lyssna på den när jag jobbar

goo Oregistrerad 2002-08-19 00:09
 

Jag tycker den är skitbra, låtarna är så satans inspirerande till vardagen… Mina problem försvinner när jag lyssnar på denna platta, jag skulle ge den en tia, min kompis daniel också… Def Lepard RUUULES!

Bengan Oregistrerad 2002-08-19 01:06
 

Ja, hörde ngn låt från den här skivan. Det var så man mådde riktigt illa.

Varför recenserar ni inte lite bra rockplattor istället?

Jag saknar tex rec. av In Flames, Weezers Maladroit och Danzig.

På tal om Danzig. Tycker ni gjort ett märkligt val där att bara ta upp deras sämsta skiva. Lyft fram deras kanon-alster oxå, så skulle jag bli ännu gladare :)

kaj Oregistrerad 2002-08-19 01:42
 

Pyromania är riktigt bra. Plattorna för den är helt klart värda att lyssna på. Hysteria är helt otroligt kult-bra! Adrenalize – nja.. men efter den skulle dom definitivt lagt ner, både för deras egen räkning och vår.

Robert Oregistrerad 2002-08-19 04:38
 

Def Leppard gjorde ju 2 riktigt bra plattor: On through the night samt High ´n Dry. Fet rock helt enkelt. Att sedan fortsätta efter Clark gick bort är en skandal. Bra recension!

Matt Walker Oregistrerad 2002-08-19 10:32
 

Fredrik, man SPENDERAR inte tid. ”Spenderar” hör ihop med ekonomiska utlägg (se SAOL). Amerikansk befläckelse.

Puh! Tur att jag delegerade bort den här skivan och slapp recensera den. Verkar inte vara en kanonplatta direkt.

Anders Jakobson (t.f. språkpolis) Oregistrerad 2002-08-19 10:33
 

Tack Anders. Har ändrat. I det här fallet var det ett riktigt dåligt ordval eftersom tiden var bortkastad.

Fredrik Welander Oregistrerad 2002-08-19 10:47
 

Ha, det här kan inte vara bra…i Kerrangs recension står bland annat följande: ”and the simpering 'You're So Beautiful' is as romantic as dipping your dick into a bucket of cold shit”…

Snyggt formulerat.

dumstrut Oregistrerad 2002-08-19 11:13
 

ha ha ha ha ha ha ha

muränan Oregistrerad 2002-08-19 13:28
 

man kan väl visst spendera tid! såhär ”då spenderade jag mycket tid vid havet. när sommaren tog slut kunde jag dyka som en säl”. ha! det går utmärkt bra!

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-08-19 22:57
 

härligt med en riktig toksågning emellanåt, och då inte på nån okänd skiva som ingen ändå nånsin kommer få höra…

Andreas Oregistrerad 2002-08-20 00:43
 

Ja, min tid spenderar jag hur jag vill. Det kan ingen polis komma och ta ifrån mig…

Ingen löjlig språkpolis Oregistrerad 2002-08-23 02:14
 

Vem är Def Leppard…? ;-)

-daniel- Oregistrerad 2002-08-27 12:07
 

En given julklapp till någon man helst vill slå.

Sambal Oregistrerad 2002-12-16 16:00
 

By the way, who's Pink?

axelaxe Oregistrerad 2003-08-13 16:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig