dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Thundercat: The Golden Age of Apocalypse
The Golden Age of Apocalypse (album, Spotify) Thundercat
2011
Brainfeeder
6/10

Löftesrikt

Inte helt enkelt att veta riktigt vad man ska vänta sig av någon som vuxit upp med en pappa som spelade i The Temptations, som själv på meritlistan har samarbeten med Snoop Dogg, Erykah Badu och nyligen Flying Lotus, en kortare sejour i ett tyskt pojkband, turnéer med Leon Ware samtidigt som han är basist i thrash-legenderna Suicidal Tendencies.

Att nämnde Flying Lotus sitter i producentstolen är en tydlig ledtråd till att Stephen Bruners solodebut inte är fullt så spretig. The Golden Age of Apocalypse är rätt vildvuxen men till största del en elektrifierad neo-psykedelisk hyllning till fusionjazz. Den musikaliska ekvilibrism som visas upp är följaktligen stundtals häpnadsväckande och inte minst Bruner själv briljerar med sitt basspel i både groove som vanvettigt skickliga solon.

Fast visst hjälper det att ha en förkärlek för improviserade jamsessioner när Thundercat drar ut på sina förvisso korta men inte desto mindre avantgardistiska rymdutflykter likt en nutida Sun Ra. För hur produktionen än glimrar eller hur snygga arrangemangen och framförandet än är blir det bestående intrycket att The Golden Age of Apocalypse handlar mer om ett minnesvärt sound än minnesvärda melodier. Vilket är väldigt synd då de spår där Bruner tar ton lyfter musiken rejält mot souligare och än mer inbjudande höjder.

Även om Thundercats debut kunde ha flugit högre ger den onekligen mersmak. Utvecklar Bruner sin sinnesutvidgande elektriska souljazz bara några snäpp till finns det all anledning att förvänta sig storverk framöver.

David Drazdil

Publicerad: 2011-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-20 09:14

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6111

2 kommentarer

Tror bestämt han var med Erykah Badu på STHLM Jazz härom året. Men, ärligt. Det här var mest fusionhelvetet. Han skulle ha behövt någon som bröt ner, isär och sen pusslade ihop det igen.

Patrik Hamberg Redaktionen 2011-09-20 11:30
 

Sun Ra? Thundercat?
Får mig att tänka på något…Mum.

Odile Oregistrerad 2011-09-20 17:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig