dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bon Iver: Bon Iver
Bon Iver (album, mp3) Bon Iver
2011
Jagjaguwar/Playground
9/10

Välgrundat

Förutsättningarna är helt förändrade. När Justin Vernon klev ur timmermansstugan med For Emma, Forever Ago satt världen och väntade på the next big thing. När uppföljaren släpps vet vi redan att han är här. Vi har sett honom live flertalet gånger nu. Vi har lyssnat på demosläpp och samarbeten, sett korta, tonsatta filmklipp cirkulera. Lyssnat till både välbyggda EP:n Blood Bank, snabbt bortglömde Volcano Choir och mastodontsamarbetet Gayngs. Samtidigt gillar vi vår Bon Iver som timmermansstugegubben. Ekande toner som möts mellan dåtid och framtid.

Vad som fascinerar är hur Justin Vernon, trots band och stålar, låter mer ensam och innerlig än någonsin. De ekande melodierna som studsar mellan hårt och mjukt. Men arrangemangen flyter iväg åt alla håll och det är något som skiljer från For Emma, Forever Ago. Genom alla projekt och tillfälliga band har Justin Vernon utforskat en stor del av musikhistorien och testat sina idéer på både lyckade och mindre lyckade saker. Det kanske är just därför som Bon Iver känns så självklar. Alla de bästa tankarna är nedkokade och sparade till just uppföljaren. Han har hunnit känna på dem ett tag. Vända och vrida.

Sen är inte Bon Iver enbart ett enmansprojekt. Bon Iver har gjorts i sällskap. Inget dåligt sällskap. Istället de som brukar sällskapa med Sufjan Stevens, Tom Waits, Arcade Fire och Andrew Bird. Det är klart det blir bra när den som arrangerar stråkar till vardags arrangerar dem åt The National.

Det är ganska svårt att få grepp om Bon Iver. Ta Hinnom, TK, den är precis överallt. Den svänger fram och tillbaka, blir tyst en stund och man hittar inte melodin. Så följs den av Wash som är så där rökig och ensam som spåren på debutalbumet. Samtidigt uppbyggd med detaljer och exakt noggrannhet. Greg Leisz pedal steel som aldrig blir för mycket. Bon Iver har en perfekthet som blir nästan tröttsam, samtidigt som det går att lyssna på den i oändlighet. Så snart Justin Vernon kastar upp rösten i falsett trillar man dit igen.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2011-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-22 18:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6023

11 kommentarer

Hej! Superbra skiva!

Har ni sett The Arks nya version av vår gamla reklamlåt Pantamera? The Ark har återvunnit en gammal låt till en riktigt bra ny! Blir den årets sommarplåga? Musikvideon finns vår hemsida: http://hit.pantamera.nu/

Nu kan alla som vill ladda upp egna versioner av Pantamera-låten på vår webb och vara med och tävla om fina priser. Kanske några av er, eller era läsare, som vill vara med? Vi hoppas att vår och The Arks satsning ska inspirera svenskar att panta ännu mera!

/Katarina Lundell på Returpack

Katarina Lundell Oregistrerad 2011-06-23 10:15
 

varldens basta trollande fran ‘katarina lundell’!!!!

basta dsc trollet sedan dRoger, arg skaning och tawny k?!

JOEPP Oregistrerad 2011-06-23 15:59
 

Sunkigt Katarina! Hade det inte varit en sådan bra sak som panta så hade jag definitivt gjort en bojkott ditt företag. Om det är så att det är dagensskiva som tillåtit detta kommer jag sluta nyttja dagensskiva.com

Ritkigt SUNKIT!!!

Ardiels Oregistrerad 2011-06-23 17:40
 

Oj.

Katarina. Marknadschef. Detta var ju skitskoj. Att se någon, med en titel som ändå visar på någon slags kompetens, totalt misslyckas.

Nu tänker du: Jag har lyckats. De skriver om mig. De tycker något om mitt inlägg.

Men, nej, Katarina. Detta fungerar inte. Det är sjukt dålig marknadsföring. Billig och låg.

Skickar ett mail till dig så kan vi prata lite om vad en marknadschef bör kunna.

C

Chrille Oregistrerad 2011-06-23 18:46
 

Helt igenom fantastisk skiva…Och Hinnom, TX kanske är den absolut bästa låten, tätt följd av Holocene. Ett mycket fint album som både framkallar tårar och flörtar med 80-talet. Trodde aldrig den kombon skulle uppstå.

Laika Medlem 2011-06-23 19:36
 

Hahaha, Katarina. Lycka till med den!

Sputnik Oregistrerad 2011-06-23 22:41
 

Frågan är om Bon Jovi, BBon Iver eller The Arken är sämst? Att alla är mög håller tom Maria da G med om`??

JOEPP Oregistrerad 2011-06-23 23:59
 

@Ardiels: Ifall vi behöver förtydliga. Nej, det där är inte en annons någon köpt av oss. Mest spam. Kanske ham.

Kal Ström Redaktionen 2011-06-24 00:18
 

Vilket skämt.. Allvarligt Katarina, är du seriös i ditt inlägg?
Så fint att du Kal ger henne en dänga också! Älskar Dagensskiva.com!
Pantamera? Tror jag ska gå och slänga mina pantflaskor nu.. Så jävla pantad!

Gabbagabba Oregistrerad 2011-06-24 10:36
 

mummelpop

Olle A Oregistrerad 2011-06-29 16:37
 

[...] det räcker (Bon Iver och M83 till exempel) men här finns ju ingen finess (för ja, jag tycker att Bon Iver är ett bra album, jag bara retas lite. Hurry Up We’re Dreaming [...]

Monty "1000 år senare" | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-01-01 00:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig