dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Terra Tenebrosa: The Tunnels
The Tunnels (album, cd) Terra Tenebrosa
2011
Trust No One
9/10

Hypnotiserande

6 december 2007, Debaser Medis. Skådeplatsen och tidpunkten för Breachs svanesång. Det hela blev ett mäktigt avsked, en värdig markering och ett definitivt avslut på en lång och framgångsrik karriär där man satt svensk hardcore på kartan internationellt och också flyttat fram gränserna för hur genren kan definieras. Ju längre bandet var verksamt desto fler infallsvinklar tog man in. Såväl Neurosis som Swervedriver skulle vara stolta över trojkan It’s Me God, Venom och Kollapse.

Terra Tenebrosa är djuret som rest sig ur askan efter Breach. Första fröet såddes redan innan 6/12 -07, det är dock inte förrän nu The Tunnels ser dagens ljus. Två tredjedelar av medlemmarna i Terra Tenebrosa har förflutet i ovan nämnda Luleåband och det är på gott och ont. The Tunnels dryper av samma nattsvarta anda, vilket gör att tankarna ofrivilligt går till tidigare institution. Vilket givetvis inte är något dåligt i sig, bara att jag inbillar mig att Terra Tenebrosa vill stå på egna ben utan gamla förehavanden i vägen.

De tre anonyma medlemmarna, The Cuckoo, Hibernal och Risperdal, behöver inte gamla ”synder” – de skapar en helt egen värld på The Tunnels. Repetitiva och hotfulla gitarrslingor samsas med piskande trummor och obarmhärtig bas i ett samspel som hypnotiserar. Det här är bortom gängse postrock, sludge eller doom. Man har mutat in en egen nisch, en domän där man är tyngdlös. Det här är det bästa jag hört gällande hård musik på mycket länge, malande Through the Eyes of the Maninkari är beviset på detta.

Hade The Tunnels varit soundtracket till en skräckfilm hade jag inte tvekat att se den ögonblickligen. Och jag hade älskat den, oavsett manus.

Helvete så jävla bra.

Publicerad: 2011-03-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-31 10:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5936

2 kommentarer

Så sant, ”Trust no one”!

Jakob Oregistrerad 2011-03-31 07:10
 

[...] The Tunnels (album, cd) Terra Tenebrosa [...]

Musiken i mars 2011 | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-03-31 12:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig