dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ghost: Opus Eponymous
Opus Eponymous (album, mp3) Ghost
2010
Rise Above/Sound Pollution
7/10

Satanism har aldrig varit mysigare

Kalla mig gärna traditionalist, men Ghosts debutplatta förbryllar mig. Här är man van att satanisterna proklamerar sitt budskap över antingen spartanska burkproduktioner och skärande gitarrslingor eller sluskigt mangel med likmaskarna krypande i högtalarmembranen.

Och här kommer ett gäng svenskar och svassar fram så här försiktigt. Som om de hade filttofflorna på och en kopp te i näven. Ondskan har aldrig framstått som vänare, satanismen aldrig mysigare.

Ghost har varit bandet alla har snackat om den senaste tiden. Singeln Elizabeth lade grunden för hypen och när nu debuten Opus Eponymous släpps på meriterade etiketten Rise Above är intresset så stort det blir för ett band som rör sig i de progressiva doom-trakterna.

Intresset är egentligen inte så konstigt, Ghost ligger helt rätt i tiden. Med sin approach för de mina tankar till holländska Devil’s Blood, medan de rent musikaliskt ligger närmare svenska kollegor som Witchcraft och framför allt Graveyard. Och den psykedeliska ådran delar man med exempelvis Jex Thoth, om än inte lika långsamt och svårmodigt.

Allting bottnar givetvis i genrens anfäder Black Sabbath, även om blickarna trevar framåt också och nämnda singeln Elizabeth minner stämningsmässigt om Mercyful Fate.

Inledningsvis var jag verkligen eld och lågor över Opus Eponymous. Vilket sväng, vilka arrangemang och vilka trallvänliga låtar! Men med den senaste veckans överdosering i ryggen börjar de första intrycken kännas lite fadda.

Vissa låtar, framför allt Ritual, Stand By Him och Satan Prayer sätter sig fortfarande, men i längden blir skivan en aning långrandig, tyvärr. Jag hade trots allt gärna sett att de hade spänt musklerna lite oftare än de faktiskt gör.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-22 10:12

Kategori: Recension | Recension: #5757

11 kommentarer

Fan detta måste jag kolla upp. Bra tipsat där Lundström.

D.T.M. Oregistrerad 2010-10-22 01:01
 

Länge sedan jag bemödade mig att sätta låtar på repeat, nu kom det tillbaka.

Magnus Oregistrerad 2010-10-22 11:16
 

Skulle detta va satanistmusik? Säkert? Tycker mer det låter som soundtracket till den nya, lite ”coolare” scooby doo filmen eller något i den stilen. Rätt catchy med skön orgel dock :)

David (Osten) Oregistrerad 2010-11-04 23:48
 

David, har du ens lyssnat på texten? I den framgår deras satanistiska budskap klart och tydligt, bara så du vet.

Rudolf Oregistrerad 2010-12-07 12:42
 

Fantastiskt catchy låtar ”satan prayer” fastnar ju direkt
så man nästan måste gå och små gnola lite på den.
Men oj, undrar vad omgivningen tänker då ?
Som sagt, texterna kan man ju fundera över en aning.
Men jag tror varken på gud eller fan, så det får gå endå.
”The Uncreator Of Heaven And Evil” ehh va !

Röda mulen Oregistrerad 2010-12-08 23:15
 

Bra skiva, det är kul med ett nytt Black metal band som tar sig till rötterna va Black metal i still med Venom och Mercyful Fate.

A Linder Oregistrerad 2011-02-01 17:00
 

Que? Black metal band? Ghost? You`re way out of line dude.

Erik Oregistrerad 2011-04-17 21:19
 

Black metal är texterna, som då handlar om satanism. Ghost sjunger om satanism men musik är inte direkt vad man väntar sig av ett ”black metal” band. men jag gillar dem, och jag lyssnar inte på black metal alls, påminner om black sabbath och dylikt

Tim Oregistrerad 2011-05-15 00:03
 

Fantastisk 9/10 i alla fall!!

Johan Johansson Oregistrerad 2011-08-06 03:40
 

2010 bästa skiva, i alla fall på Svensk mark. Jajamän!!

Johan Johansson Oregistrerad 2011-08-11 17:42
 

Jag ska erkänna att jag dömde ut Ghost baserat på något så fånigt som att James Hetfield (Metallica) hade på sig en Ghost-tröja när dom spelade på Ullevi senast och jag tänkte såhär ”James som har blivit så tråkig, han kan ju inte ha bra musiksmak längre.”, tragisk men sant så var det mitt tankeförlopp. Fastforward så hittade jag åt bandet på Spotify hösten 2011 och tänkte ”varför inte.”, skivan gick på repeat hela veckan och jag var så glad över att höra något så bra. Jag är stort Mercyful Fate och King Diamond fan och med bristen på skivor från min idol på senare år så var detta en god uppmuntran på att det finns åtminstone ett band som jag lika mycket kommer se fram emot att höra mer ifrån som mina all time favourites Mercyful Fate och King Diamond.

Favoritspår: Stand by Him och Genesis (instrumental).
Betyg: 9/10.

Håkan Björklund Oregistrerad 2011-12-15 07:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig