dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Work It Baby 10th Anniversary
Work It Baby 10th Anniversary (album, 2×cd) Samling
2010
Work It Baby
8/10

I know that I’m falling deeper and deeper for you

Lyssna

Sök efter skivan

Att det nyligen passerade 00-talet handlade om 80-talet lär knappast ha gått särskilt många musikintresserade obemärkt förbi. Åtminstone om man lyssnar på populärmusik i någon slags vid mening. Begränsar man sig dessutom till elektropop och stora delar av dansmusiken så var åttiotalet den överlägset största inspirationskällan.

Att franska skivbolaget Work It Baby nu släpper en dubbelsamling, innehållande alla släpp plus tidigare outgivet material, för att fira tioårsjubileet av sin existens kunde med andra ord knappt vara en bättre sammanfattning. Inte bara av Work It Babys katalog – utan av 00-talets popmusikscen.

Det är med andra ord inte särskilt förvånande att Work It Baby drivs av Kris Menace och att en av dem som släppt mest saker på etiketten är Fred Falke. Två av förra decenniets mesta åttiotalsuppdaterare.

Att båda två har Frankrike som hemvist känns också rätt självklart i sammanhanget. Det Falke och Menace gjorde under 00-talet var i rakt nedstigande led till den snöboll som Daft Punk satte i rullning med sin debut – och som sedan på allvar kickstartade hela decenniet med sitt Discovery-album. Falkes första singel år 2000 var dessutom ett samarbete med Alan Braxe – en tredjedel av ensingelprojektet Stardust som 1998 gav oss en av världens bästa låtar genom Music Sounds Better With You. De andra två inblandade var Benjamin Diamond och just Daft Punks Thomas Bangalter. Kris Menace å sin sida började inte sin artistbana förrän 2005 (även om hans produktionsarbeten sträcker sig en bit in i förra årtusendet). Men hans debutsingel i ”eget” namn Discopolis blev å andra sidan ett av 00åttiotalets stora danspopsoundtrack.

Har man hört Fred Falkes eller Kris Menace alster vet man kort sagt vad som väntar på Work It Babys tioårssamling. Svepande analoga syntmelodier som låtsas om att nittiotalet aldrig hände och sequencerknorrande basgångar som tar plats längst fram i strålkastarljuset. I gästlistan återfinns bland andra Lifelike, Patrick Alavi, Moonbootica, Savage och Jaunt. Dessutom ett snabbinhopp från Princess Superstar.

En två och en halv timme lång orgie i årgångsuppdatering när den är som snyggast.

Här finns Menace och Falkes vemodigt melodiösa Enamoured, Xinobis Day Off, som med sin Plush-sampling utan problem hade glidit in mellan Superheroes och High LifeDiscovery och här finns vackra Could Heaven Ever Gonna Be Like This, mötet mellan Kris Menace och Adam. Här finns också Menace hetsande Maybelline, försynt slamrande Menace/Falke-samarbetet Electricity och Operator (Menace och Adam igen), den felande länken mellan Rockit och Chromeo. Eller varför inte The Heartbreakers mad-max-pisktrummande Heartbreaker (ja, Menace och Adam ännu en gång), Fred Falkes mäktiga Omega Man eller Lifelikes lika blå som romcomsvulstiga Running Out (galet vacker)? Och då har jag knappt börjat skrapa på ytan.

Visst håller allt inte samma tidsflyende höga klass, men de svagare numren känns för det mesta svaga på grund av sällskapet – inte för att de är dåliga. Och ja, efter ett tag kan till och jag med känna att det börjar bli lite för mycket retro för en sträcklyssning. Men hej, det är i sammanhanget ett ganska litet problem.

Work It Baby 10th Anniversary är snudd på ett måste för dem som tycker att den digitala elektrodanspopen gör sig bäst analog.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-22 22:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5660

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig