dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Midnight Juggernauts: The Crystal Axis
The Crystal Axis (album, mp3) Midnight Juggernauts
2010
Siberia
3/10

Här händer det inte mycket

Midnight Juggernauts’ andra album är ett större steg mot att vara ett riktigt rockband, med allt inspelat live, mer ”autentiskt”, inte lika formulaiskt som föregångaren Dystopia. Det ska helt enkelt vara bättre.

Om det nu bara varit sant.

The Crystal Axis är Dystopia utan Daft Punk. Det bör påpekas att den franska duon inte varit någon påträngande influens genomgående, utan snarare utgjorde mall för ett par låtar på Dystopia, precis andra grupper stod modell för andra spår. Det kapitlet är dock borta. Istället får vi, precis som innehållsförteckningen anger, ett mer liveorienterat Midnight Juggernauts. I praktiken betyder ”liveorienterat” långsammare, flummigare och med få glädjemoment.

När Dystopia släpptes var Midnight Juggernauts en del i den ”nya” australiensiska vågen, som nådde oss via bolag som Modular och artister som Van She, Cut Copy och The Presets. Det fanns en våg att rida på, men inte heller då kändes Dystopia helt rätt. Nu, utan våg, känns The Crystal Axis mest daterad och malplacerad. Daterad, eftersom den låter mer eller mindre likadant som sin föregångare; malplacerad, eftersom den inte existerar i något sammanhang att stödja sig på.

Första singeln Vital Signs är i och för sig en någorlunda trevlig historia typisk för Midnight Juggernauts; ett lite halvproggigt midtempo med ett fint, småpsykedeliskt break. Inte nödvändigtvis för småtimmarnas allra högsta brännpunkt, men nog så väl lämpad som nedvarvning efter ett mer intensivt pass. Men sedan händer det inte så mycket mer. Midnight Juggernauts’ landskap är för nollställda, för entoniga, för långsamma.

På väg att säga att det är tråkigt på ett lovande band minns jag att jag gav Dystopia en fyra av tio. Så nej, inte ens det, utan bara mediokert.

Martina Nordman

Publicerad: 2010-05-28 00:00 / Uppdaterad: 2010-05-27 18:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5601

3 kommentarer

Först!

Lasse Oregistrerad 2010-05-28 00:01
 

Håller inte med recensenten. Personligen tycker jag att Dystopia är bättre som skiva men diggar helt klart deras nya psykadeliska floyd-stomp. Emellertid saknar jag de mer raka, dansanta spåren som Road to Recovery, Ending of an Era och Shadows.
Själv är jag intresserad av hur pitchfork kommer att angripa Midnight Juggernauts den här gången. Efter att ha tagit ett snack med Mark Pytlik hoppas jag att han tänker till en extra gång innan han startar upp sin onödiga namedropcirkus (tar för givet att han kommer få recensera även denna gång).

Albin Oregistrerad 2010-06-02 15:30
 

Håller verkligen inte med recensenten… Gillade Dystopia fantastiskt mycket, men tycker The crystal Axis är SÅ mycket bättre. Att det är mer ”live” går knappt att höra, förutom känslan av värme i musiken är mer påtaglig denna gång, men annars hörs det på en sekund att det är Midnight Juggernauts. Och ett band som i dessa tider har ett sound som är distinkt och defininitivt eget hör verkligen till ovanligheterna.

Och ja, detta betyder också att jag inte håller med om att Midnight juggernauts låter som tex daft punk, eller andra band som namedroppats i samma mening…

Och allvarligt:
Daterad för att den låter som föregångaren (dvs låter som MJ…)? Stackars alla band idag som måste vara nyskapande på varje skiva och skapa sig ett nytt sound…
Malplacerad för att den inte har ett sammanhang att stödja sig på? Dvs inte är del av en scen, typ brit-pop, typ punk, typ, electroclash? Är det inte skönt med band som inte låter som de gör för att det är ”inne” just nu, utan har sitt sound som de kör på vare sig det är det senaste eller inte?

mrsinclair Oregistrerad 2010-07-05 10:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig