dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kiss: Creatures of the Night
Creatures of the Night (album, lp) Kiss
2010
Mercury
7/10

80-talets bästa

Efter utsvävningarna med Music from The Elder ville Kiss börja spela hårdrock igen. Resultatet blev Creatures of the Night, tillsammans med Revenge den tyngsta skivan i Kiss katalog.

Perioden i början av 1980-talet var en tämligen förvirrad tid i Kiss historia. Den sminkade eran var på väg mot sitt slut och att Ace Frehley hade gjort som Peter Criss och lämnat bandet/blivit kickad samt ersatts av Vinnie Vincent på gitarr var ännu en dold hemlighet, även om nye trummisen Eric Carr tar plats på omslaget i sitt rävsmink. Därför är det rätt förvånande att Kiss kunde ge i från sig en så pass fokuserad och bra skiva som Creatures of the Night.

Utropstecknet från plattan har genom alla år varit ishockeyanthem-aktiga I Love it Loud, med sitt stabila och tunga trumkomp och bakom den har titelspåret och till viss del den bombastiska balladen I Still Love You fått viss uppmärksamhet.

Men Creatures of the Night står inte och faller med dessa tre låtar. Framför allt kan den tunga Gene Simmons-dängan Warmachine som stänger skivan vara en av de mest förbisedda låtarna i Kiss hela låtkatalog, medan spår som Rock ‘n’ Roll Hell inte släntrar särskilt långt efter.

Även om kvalitén måhända inte upprätthålls genom hela plattan är Creatures of the Night i sina stunder det bästa Kiss gav ifrån sig under 1980-talet. Samtidigt ståtar den med ett av mina absoluta favoritomslag och det är inte att förakta.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-05-02 12:00 / Uppdaterad: 2010-05-02 13:35

Kategori: Kiss, Recension | Recension: #5568

6 kommentarer

80 talets bästa Kiss skiva? Det betyder väl att det är en av 80 talets sämsta skivor i ett större sammanhang.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-05-02 12:27
 

Det betyder allra mest att du särskriver. Allt annat är relativt.

RONNA Oregistrerad 2010-05-02 13:15
 

Warmachine minns jag mycket väl och håller helt med om att det måste vara en av de mest underskattade Kiss-låtarna.

Henke B Oregistrerad 2010-05-02 15:58
 

Min käre Tomas, Jag kunde inte skrivit bättre själv. Det skrapiga ljudet från en av morfar fådd kasettbandspelare försåg mina 12-åriga öron med I love it loud och framförallt Warmachine under många kvällar detta tidiga 80-tal. Längre fram i livet när jag var 17 gjorde min flickvän slut. Efter ett halvår tog jag tag i mitt liv, åkte ner med min morfars bandspelare till henne och spelade I still love you. I slutet av låten grät vi båda två. Nu 25 år senare har vi varit gifta i 18 år och har två goa kids.

Andreas Oregistrerad 2010-05-04 20:38
 

Andreas> vilken fin livshistoria!

oziowage Oregistrerad 2010-05-05 00:10
 

Creatures Of The Night förmodligen en av de absoluta bästa skivorna någonsin.

Josefine Oregistrerad 2010-11-24 16:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig