dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Invasionen: Hela världen brinner
Hela världen brinner (album, mp3) Invasionen
2010
Sony/Ny våg
5/10

Tam invasion

Umeå, 2010. Sony släpper Hela världen brinner med Invasionen, ett av Dennis Lyxzéns många projekt. På många sätt ett symptomatiskt skivsläpp som får spegla Lyxzéns status i musikvärlden. Efter mångårigt engagemang i flertalet namnkunniga akter är det inte konstigt att stora, stygga skivbolaget vill knyta Invasionen till sig.

Multinationellt skivbolag eller inte, gräsrötterna överges inte på vare sig Hela världen brinner eller i övriga åtaganden – däribland AC4 och egna skivbolaget Ny Våg. Här presenteras rötterna i form av medryckande punkrock i rakt nedstigande led till Babylon Blues, KSMB och Buzzcocks. Gott så.

Enligt utsago markerar detta nya decennium ett nytt kapitel – greppet att sjunga på svenska. Ett grepp som fungerar och känns fräscht, klyschan i att det blir mer personligt på hemspråket kan appliceras på Invasionen också. Däremot känns merparten av låtarna alldeles för tama för att riktigt sätta sig. Nerven som återfinns hos vardera medlems ordinarie band (bl.a. Deportees och DS-13) är som bortblåst, kvar är bara låtskelett som skulle må bra av en matigare produktion.

För intentionerna finns där, det är tydligt. Tydligt är också att halvmesyrer också finns på skivan. Guldkorn som första singeln Får aldrig tro, Tidsfördriv och Dekonstruktion 100% bär albumet framåt och uppåt medan bottennappen Nån gång måste ju nåt hända och sömniga Livet med ett samvete mer drar åt motsatt håll. Halvhjärtade covern på Deportees Under the Pavement, the Beach (Under gatan en strand) kunde man också sorterat bort innan skivan gick i tryck.

Summa summarum; när jag såg bandet på Handen på Hjärtat-turnén för några månader sedan såg jag fram emot Hela världen brinner. Med facit i hand önskar jag att den känslan fick bestå.

Publicerad: 2010-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-11 23:33

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5494

3 kommentarer

Bästa från sXe-Lyxén sedan t(I)nC

Primal Oregistrerad 2010-03-12 00:09
 

The (International) Noise Conspiracys senaste album ”The Cross of My Calling” släpptes på Vagrant/American Recordings i USA. American Recordings ägs av Sony.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2010-03-12 12:50
 

Tam var ordet. Jag hade hoppats på mer AC4 och att herr Lyxzén skulle komma tillbaka till politik och punk, men istället blev de Invasionen med b-lags pop och tomma klichéer. Vad är det han ”vågar stå för”? Var finns den konkreta politisk tanken? Vem har ”korrumperat allt vi tror på” med tracks-listor, major-bolag och egen aftonbladet-blogg? Nästa hållplats: Dansbands-kampen.

Gbg HC Oregistrerad 2010-03-21 18:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig