dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pavement: Quarantine the Past - The Best of Pavement
Quarantine the Past - The Best of Pavement (album, cd) Pavement
2010
Domino
8/10

Svårslagen samling

Det var långt innan Terror Twilight, det självvalda slutet, långt innan det började vurmas för Träd, Gräs och Stenar som Stockton-kvartetten njöt av tronen som indiescenens lofi-kungar. Njöt och njöt förresten – de kunde antagligen inte brytt sig mindre.

När nyss nämnda avskedsskiva släpptes 1999 stod de på karriärens topp och ville inget hellre än att, helt sonika, kliva av. Idag skriver vi 2010 och bandet har till mångas glädje och lika mångas förtret återuppstått. Det var bara en tidsfråga tills den obligatoriska samlingsskivan skulle släppas. Och här är den.

Vi ska först och främst klargöra att i min bok är Pavement ett av de där största banden, Stephen Malkmus en låtskrivare av rang och konstellationen en svårslagen enhet. Jag kan ändå inte låta bli att vara lite besviken på Quarantine the Past – The Best of Pavement. Det beror främst på bristen på överraskningar.

Skivan är kort och gott en samling som plockat godbitarna ur bandets katalog, från tioårsperioden 1989 till 1999. Outgivet material eller b-sidor lyser med sin frånvaro, ett faktum som inte ligger diskofilerna och samlarna till gagn men är totalt ointressant för de oinvigda.

Indierockpärlor som Gold Soundz, Cut Your Hair, Summer Babe, Trigger Cut / Wounded Kite At :17, Range Life, Date W/ IKEA och Spit on a Stranger utgör gräddan ur denna 23 spår långa låtskatt att ösa ur och det är intressant att höra att så mycket av bandets produktion fortfarande känns aktuell och – odaterad. Kanske inte så mycket vad gäller ljudbilden på äldre material, desto mer när de smittande låtstrukturerna ska analyseras. Det är tidlösa och vitala låtar från ett tidlöst band. Redan nämnda brist på överraskningar är anledningen till att betyget är i den lägre skalan. De som vill opponera sig mot att 8/10 tillhör den lägre skalan gör det dessutom för döva öron. Det är Pavement jag pratar om!

I sommar kliver Stephen Malkmus, Bob Nastanovich, Spiral Stairs, Steve West och Mark Ibold upp på scener världen över för att återigen visa vart de gömt skåpet de ställde fram på nittiotalet. Du vill väl också veta?

Publicerad: 2010-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-18 20:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5457

5 kommentarer

Ola är anledningen till att jag läser dagensskiva.

spajs Medlem 2010-02-19 01:04
 

Hehe, den kommentaren blir ju inte så trevlig när man råkar lägga den till någon annans recension.

spajs Medlem 2010-02-19 11:41
 

Haha.

RONNA Oregistrerad 2010-02-19 13:29
 

Äh, Äpplet har sina poänger osså!!

Utan Äpplet ingen Shoegaze eller Twee på DSC tex!!

Men troll metallen har försvunnit med Isa Stålh??

Primal Oregistrerad 2010-02-19 13:59
 

Kan nämna åtminstone en handfull spår här som känns udda och oväntade val, men visst överraskningar brukar ju vara prio 1 när det gäller best of-samlingar.

Medlem 2010-02-19 17:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig