dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Yo La Tengo: Today Is the Day
Today Is the Day (ep, mp3) Yo La Tengo
2003
Matador
7/10

Folkpopsdrömmar

Today Is the Day släpptes i samband med fullängdaren Summer Sun från 2003 och därifrån kommer även titelspåret. Avslutande Cherry Chapstick kommer däremot från And Then Nothing Turned Itself Inside-Out. Här får vi en akustisk version långt från den larmiga från albumet. Versionen visar på att det finns melodier hos Yo La Tengo. Även när de inte är särskilt melodiösa, som på And Then Nothing Turned Itself Inside-Out, utan mer monotont nedtonade och pyssliga. Summer Sun var ju däremot rena popplattan. Den sex spår långa ep:n förmedlar just det också.

Needle of Death är den skotske folkpopslegenden Bert Jansch låt. Och vilken version det är. Georgia Hubley låter som Cat Stevens och även här är det ett enkelt komp på akustisk gitarr som vandrar genom melodin.

Liksom på Summer Sun finns det kontraster på Today Is the Day. Needle of Death och Cherry Chapstick är snälla medan övriga spår är poppiga och stökigare. För titelspåret betyder det att det är en helt annan version än den på albumet. Albumets Today Is the Day är vän, ep:n däremot river av låten i ett betydligt raskare tempo och en mer högljudd tillvaro. Men Georgia Hubleys sång är bara snäppet mer uppskruvad. Grejen med Ira Kaplan och Georgia Hubley är ju att de kan sjunga som blaserade änglar när stormen river kring dem.

Today Is the Day är ett ganska roligt och lite annorlunda släpp från Yo La Tengo. Dr. Crash, en rent instrumental utflykt, är som tagen ur valfri blaxploitation-film. Outsmartener låter brittiskt åttiotal. Tillsammans med folkpopen och larmet blir Today Is the Day ett av de mer intressanta ep-släppen.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-18 12:40

Kategori: Recension | Recension: #5335

2 kommentarer

jag blev riktigt sugen på att kolla upp den här efter recensionen, väl skrivet!

Medlem 2009-11-18 12:35
 

Fullkomligt lysande EP. Tack mary jane parker för bra recension som lockade till köp.

Medlem 2010-02-12 09:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig