dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Marilyn Manson: The High End of Low
The High End of Low (album, aac) Marilyn Manson
2009
Universal
5/10

Nästa steg är väl att bli värdekonservativ republikan

Det som fascinerar mest när jag lyssnar igenom The High End of Low är hur harmlöst det låter. Hur märkligt hela släppet känns. Från omslaget som liknar någon av alla bootleg-skivor som kommit ut de senaste åren med Manson i färgat ljus på framsidan.

Det låter lite trött och håglöst. Men samtidigt habilt. Och det är ju inte så konstigt. Bandet har bytt medlemmar undan för undan genom åren. Till den här skivan hann de byta manskap två gånger. Madonna Wayne Gazy (Pogo) hoppade av redan till Eat Me, Drink Me och ersattes så småningom av gamla Nine Inch Nails-spelaren Chris Vrenna, till en början bara som turnémedlem, senare som fast medlem. Sedan hoppade Tim Sköld av och Wes Borland kom med i rollistan — men när alla hans nio låtar skrivna till det nya albumet ströks valde han att hoppa av till förmån för tredje återföreningen av Limp Bizkit. Och istället för Borland återvände gamla Twiggy Ramirez (som ersattes av Sköld till The Golden Age of the Grotesque). Så det är ett rutinerat Marilyn Manson vi hör. Rutinerat och konservativt.

De tar inte ut svängarna någonstans egentligen. Tempot är ganska lågt och har en smak av någon av alla gamla utslängda tv-soffor som Manson satt i förr i tiden. Samma ämnesval, samma tematik – om än utan att alls dölja det i snygga metaforer. Det är som att han inte riktigt orkar längre. Det här är vad vi får, take it or leave it.

Och det är inte alls oävet. Det är till och med helt OK. Tempot är ganska långsamt, ljudet är från någonstans strax efter där Trent Reznor hade allt inflytande över hur det lät från bandet. Arma-godd**n-motherf**kin-geddon uppdaterar Beautiful People ännu en gång. We’re From America tjatar på hans utanförtema. Det är lite Elton John här och där, lite Queen, lite Bowie. Som vanligt alltså. Det är ospännande, men helt lyssningsbart.

Men jag funderar på vad som måste bli nästa steg. Så här kan det ju inte sluta. Som en trött gubbe som dyker upp i svenska pratshower och gör ett nummer av att ha blivit avsugen i logen. Det räcker ju liksom inte. Jag tror han helt enkelt får ta och gå i Alice Coopers fotsteg ytterligare en gång och bli värdekonservativ republikansk politiker på gamla dar. Se ljuset och kanske till med find the shepherd.

Kal Ström

Publicerad: 2009-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-29 01:28

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5127

16 kommentarer

Ok recension, även om jag skulle satt betyget fyra, fem pinnar lägre.

Medlem 2009-05-29 01:32
 

Mycket bra! Nästan som innan! Vår generations viktigaste provokatör?? I Miami är han hus gud?

Primal Oregistrerad 2009-05-29 09:59
 

Vaddå provokatör? För 10 år sen och i USA kanske. Idag blir man mer upprörd över Amy Diamond (samma målgrupp avseende ålder i alla fall) skulle jag säga. Vad är det med dessa föredettingar som gör att dom inte kan dra sig tillbaka och inse att deras 15 minuter i rampljuset är över för lääääänge sedan.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-05-29 10:45
 

Tim Sköld flyttade hem till KMFDM som blev Skold vs KMFDM. http://www.myspace.com/skoldvskmfdm

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-05-29 11:07
 

Jag tycker att Manson fortfarande kan sin grej. Nog för att han borde inse att han inte chockat speciellt stora skaror sedan det nya millenniet kom, men han kan fortfarande skriva helt underbara låtar. Och som vanligt med hans skivor, krävs den här ett par lyssningar innan den riktigt faller på plats.

Dixit Oregistrerad 2009-05-29 12:00
 

Håller med Dixit!!! Man får ge den en erlig chans! Det är han allt värd efter allt han givit oss??

Primal Oregistrerad 2009-05-29 13:27
 

Visst. Detta är långt från hans bästa. Men instämmer ändå i hyllningskören. Skulle ni våga provocera på det sättet? K.n.a.p.p.a.s.t!!! Detta är vad popmusik borde handla om. Läs om gör rätt.

Peterok Oregistrerad 2009-05-29 18:05
 

”I Miami är han hus gud?” och ”Man får ge den en erlig chans!”

Allvarligt Primal, nu får du allt ta och läsa dina inlägg före du skickar dem, annars får jag börja sätta bockar i kanten. En annan teori är att du gick på spriten tidigt idag.

Jag har för övrigt mest gäspat över denna domptör, att reta amerikanska högern, hur svårt kan det vara på en skala?
Musiken däremot är väl, tja, okay men inget jag springer iväg för att köpa, annu mindre att se spektaklet. Fast det är klart, jag är inte i Amy Diamonds målgrupps ålder längre, det är många år sen.

Medlem 2009-05-29 19:41
 

en annan teori är ju annars att du är ovanligt korkad och inte förstår att se skillnad på kategorierna ”medlem” och ”oregisterad”.

Medlem 2009-05-30 08:33
 

You go girl!!! Några tips annars Primme?

Peterok Oregistrerad 2009-05-30 10:14
 

Musik alltså!! Inte porr!! :(

Peterok Oregistrerad 2009-05-30 11:12
 

Shirley Manson, tack.

Medlem 2009-05-30 19:03
 

Medlem och oregistrerad? Haha. Så jævla roligt. Ge dej sjælv en klapp på axeln. Ditt sektoffer.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-06-02 10:08
 

i am the hydra… now you’ve seen your star

Nicke Oregistrerad 2009-06-22 18:03
 

Brian Warner är en djävligt duktig musiker och hade en gång i tiden en enorm känsla för vad som va visuellt snyggt och i framkant men depressioner och för hårt festande/knarkande har gjort en riktigt duktig artist till en helt ok artist. Man köper inte skivor från artister som bara är helt ok. Jag vill så gärna att han ska komma tillbaka med en stark skiva följd av en turné där han bryr sig. THEOL är tyvärr bara ok, dock så växer den efter ett tag men inte tillräckligt för att man ska känna sig nöjd. Nu jämför jag med hans tidigare skivor, jämför man med många andra växer betyget men det säger mer om dagens rockscen än om MM.

JayAre Oregistrerad 2010-09-07 17:17
 

Till de som tror att denna man inte provocerat fler än de flesta:
ACS-turneen bombhotades över 150ggr bara i USA vilket är rekord och ingen kommer ens i närheten. Mordhoten på samma turnee ska vi inte ens snacka om.

Kanske är det lätt att reta upp den Amerikanska Högern men INGEN, varken före eller efter har gjort det lika hänsynslöst eller mycket.

Mr.Crowley Oregistrerad 2012-10-27 04:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig