dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Fantastiska låtar 2007:100:7

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2007 fortsätter här med del 7. Alltså: 100 låtar från 2007. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Patrik H håller på med ett parallellt projekt att samla så många som möjligt av de uppräknade låtarna i en Spotify-lista.

Till Patriks Spotify-lista

100 FANTASTISKA LÅTAR 2007 DEL 7

 • Ultra DJ’s feat. TQ The Music (Montoja Remix)
  Många av de där låtarna man samlar på sig i ”omistliga”-pärmen är kärlek vid första ögonkastet. Andra behöver lite längre tid på sig – blyga blickar som på ytan passerar förbi som utan eftertanke, men som dröjer sig kvar fastlåsta i varandra längre och längre ju mer tiden går. Men sedan finns det de där som man återkommer till gång på gång utan att kunna förklara riktigt varför. Som i sig kanske inte är så speciella, men som ändå lyckas klistra sig fast och dyka upp i spellistor gång på gång. Montojas remix av The Music är precis en sådan. Egentligen house av ganska standardiserat snitt, men med en refräng och små detaljer (som det retsamma flörtandet mellan pianot och saxen) som klistrar sig fast. Samtidigt har ju Ultra DJ’s redan satt fingret på vad det handlar om. It must be the music. Ingen anledning att krångla till det mer än så.

  Lyssna hos Imeem

 • Eric Kupper feat. Belle Touch (Original Mix)
  Det finns de där namnen som gör att jag nästan släpper allt vid en chans att höra något nytt som de har gjort. Eric Kupper är, ända sedan The Whistle Song och hans fantastiska remixarbeten i skarven mellan åttio- och nittotal, ett sådant namn. Och till skillnad från många andra i nämnda kategori, som en gång i tiden skapade magi men som ganska länge i bästa fall är mediokra, fortsätter Kupper att släppa ifrån sig överjävla mästerverk med jämna mellanrum. När han slog sig ihop med Belle Erskine var det dags igen. Tillsammans har de två skapat en varmt känslosvallande housepromenad längs med livets solnedgångssvala sida med virtuella stråkar som allé och en digitalbasgång som kartritare.

 • Pete Dafeet Lungs (Original Mix)
  När Youssou N’Dour och Neneh Cherry 1994 gjorde gemensam sak i / Seconds blev resultatet inte bara en av nittiotalets bästa låtar, det blev dessutom den så här långt kanske bästa uppvisningen i sublimt scratchande. Inte för att det inte funnits andra som inte bara nöjt sig med att använda scratchandet på fler sätt än det (visserligen alltid lika bra) grovhuggna, men uppvisningen i 7 Seconds klättrade upp till en egen nivå. En nivå som ingen egentligen varit i närheten av ens idag. Det Pete Dafeet gör i Lungs är visserligen inte en prestation i 7 Seconds-klass, men det är ändå en uppvisning det handlar om även här. En uppvisning i återhållsamt acid-knorrande. Tillsammans med ett metallpiano, ackordslaget med det försiktigaste handlag, och stråkar så lövtunna att de nästan upplöses i morgonbrisen tänder Lungs dagens första strimma ljus.

 • Gregor Tresher A Thousand Nights
  Vissa saker är lite mer förvirrade än andra. Som varför Gregor Trescher droppat ett ”c” i artistnamnet. Inte det mest anonyma tilltaget i en genre som mer ofta än inte döljer sig bakom djurkostymer och obskyra förkortningar. Förmodligen har det något att göra med den anglosaxiska världen och dess ovilja att handskas med andra språk än sitt eget. Men oavsett tappade c:n släppte Gregor ett helt okej album 2007. Men så fanns det saker och ting som höjde sig rejält över resten av materialet. Titelspåret mer än något av de övriga spåren. Med sin försynta start omgiven av en studsande digitalbaskagge och en retsam melodi växte A Thousand Nights buren på sin basgång och jetmotorcrescerande minimalhi-hat till att bli ett enastående monotonmelodimoster som ångvältade allt motstånd mellan Tyskland 2007 och Detroit 1987.

 • Arno Cost & Arias Magenta
  Var får man om man tar åttiotalet som det låter när det släpats in i tvåtusentalet av retroriddare som Fred Falke och Lifelike och vrider upp alla reglage några snäpp? Magenta ligger förmodligen inte långt borta. Med samma grundrecept som nämnda herrar piskar Vadim Constentin och Julien Arias på sina ljudbanker till dess att digitalt desperata skrik studsar mellan de obarmhärtiga trummorna och de ylande syntslingorna som båda kämpar för att överrösta den filtrerade tsunami som gör sitt bästa i att dränka dem alla.

 • DJ Gregory You Are My Friend (Main Mix)
  Discolaserskjutande är hela grejen. Det är ju inget nytt, men ändå. Även det bästa blir snäppet ännu bättre med lite bwoooooi-laserskjutarljud instoppade i mixen. Det har Grégory Darsa fattat och bjuder i You Are My Friend på just det. Ja, inte bara det. Vi får nästan nio minuter fantastiskt monoton melodihouse som bara växer och växer och växer. När sedan Paul Shapiros ande svävar in i studion och börjar spela lite och otroligt vacker låtsastvärflöjt, ja, då finns det inte längre någon som helst antydelse till invändning. 2007 års Big Love? Ja, förmodligen. Och det är ett betyg så högt att det är löjligt.

 • Julian Jeweil Air Conditionné
  Jag vet inte om ”digitalskrap” blivit en helt igenom vedertagen musikalisk beskrivningsterm än, men den är förmodligen den term som bäst beskriver hur Air Conditionné låter. Apparats och Ellen Allien gemensamma Orchestra of Bubbles ligger inte särskilt långt borta när de postrockistiska ljudväggarna börjar torna upp sig hotande mot horisonten. När Sébastien Léger tar sig an originalet börjar det hända lite mer här och där, men originalversionens monotont böljande byggprojekt rakt ner i tech housens mest progressiva innerkammare är den som till sist ändå målar de mest konstrastrika scenerna.

 • Underground Ministries feat. Kenny Bobien I Shall Not Be Moved (Stand Still) (DJ Memê Classic Vocal Mix 2007)
  Det har hunnit gå snart 10 år sedan Underground Ministries och Kenny Bobien levererade sin gemensamma predikan första gången. En kyrka, på ungefär alla sätt som går. När sedan DJ Même går in med sin egen handpåläggning blir resultatet förstås inte sämre. House, religion, Blaze-piano, Bernard Edwards-bas, handklapp, call and response och lilaklädd kör. Och Kenny. Stand still! STAND STILL! Stay right there! STAY RIGHT THERE! Hold on! HOLD ON! Don’t let go! DON’T LET GO! Gospelhouse som den ska vara.

 • Logistics Safe By My Side
  När Matt Gresham släppte sin fullängdsdebut som Logistics blev resultatet en egentligen omöjlig dubbel-cd-historia. Men resultatet blev långt över vad man hade kunnat hoppas på när drum’n'bass får rumstera fritt så länge, med musik som i sina bästa stunder var bland det bästa genren spottat ut. Det blev ingen uppföljare under 2007 – istället blev det en Logistics-del i Hospital Records retrospektiva ”Medical History”-serie. Och även om samlingen inte kunde mäta sig med Now More Than Ever fanns det godbitar att plocka även här. Bäst av den alla var blåmodiga Safe By My Side som är precis allt det som Hospitals ”fast soul music” förtjänar att vara. Att det här mycket väl kan vara en låt som daterar längre bak än 2007 spelar ingen roll just nu.

 • NY-Lon feat. Kate Smith When You Love Someone (Lifelike Mix)
  Om Kate Smiths röst känns bekant kan du har hört henne i Soul Seekerz-samarbetet Party for the Weekend. Men även bakom namnet NY-Lon döljer sig kändisar: Lewis Dene och framförallt Davidson Ospina. Släng in Lifelike i mixen och resultatet, tillika bästa versionen av låten, blir helt oemotståndligt. Jag vet inte om Lifelike har något otalt med Kate Smith, eftersom hennes röst bantats ned till ett minimum. Å andra sidan är det här faktiskt helt rätt tänkt, eftersom det i övriga versioner börjar blinka stora, röda Zombie-varningslampor. Här: strippat på elgitarrer och irländska ekon, blir When You Love Someone sanslöst snygg och vacker. Och dessutom: varför nöja oss med bara en Pet Shop Boys-referens när vi pratar Lifelike? För vad är väl basgången här om inte hämtad från It’s Alright?
  Lyssna hos DJ Download

TIDIGARE DELAR

100 fantastiska låtar 2007 – del 6

100 fantastiska låtar 2007 – del 5

100 fantastiska låtar 2007 – del 4

100 fantastiska låtar 2007 – del 3

100 fantastiska låtar 2007 – del 2

100 fantastiska låtar 2007 – del 1

TIDIGARE 100-LISTOR

100 fantastiska låtar 2006

100 fantastiska låtar 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2009-04-27 06:00 / Uppdaterad: 2009-05-07 21:39

Kategori: Allmänt, Artiklar, Lista

3 kommentarer

[...] Fantastiska låtar 2007:100:7 [...]

Fantastiska låter 2007:100:8 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-28 06:01
 

[...] Fantastiska låtar 2007:100:7 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:8 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-28 06:19
 

[...] 100 fantastiska låtar 2007 – del 7 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:9 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-29 06:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig