dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Fantastiska låtar 2007:100:6

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2007 fortsätter här med del 6. Alltså: 100 låtar från 2007. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Patrik H håller på med ett parallellt projekt att samla så många som möjligt av de uppräknade låtarna i en Spotify-lista.

Till Patriks Spotify-lista

100 FANTASTISKA LÅTAR 2007 DEL 6

 • Todd Terry Allstars feat. Tara McDonald Get Down (Kenny Dope Mix)
  Vid det här laget känns det som att Todd Terry funnits i musikvärlden hur länge som helst, ända sedan Bango (To the Batmobile Let’s Go)-tiden. Nästan lika länge har Kenny Dope funnits med i min bild. När de båda gör gemensam sak är det mer eller mindre krav på att resultatet ska bli skitbra. Get Down lever mer än väl upp till de förväntningarna. Med Tara McDonalds sång och med plastblås utrullat ovanpå ett socialfobiskt piano hamnar slutsumman inte långt ifrån The Bucketheads.

 • Tiger Stripes & Jerome Sydenham F12
  Jerome Sydenham och svenske Tiger Stripes har tidigare visat sig vara en lyckad kombination. De båda musikskaparnas fallenhet för det minimalistiska och mörkt suggestiva i kontrasterande möte med exploderande soluppgångsstråkar får full frihet när de gör gemensam sak i studion. F12 är inget undantag. Originalversionen rullar i tre minuter på i ett dimdränkt skugglandskap där bara konturerna kan anas mot horisontens ljusare bakgrund. Sedan slår stråkarna hål natthimlen och F12 reser sig upp likt en gigant i lilleputtland. Hideo Kobayashis remix lägger i en växel till och knuffar alltihop några strålkastarblinkningar närmare dansgolvet. Vilken version som tar hem slutsegern beror på väder, vind och dagsform.

 • Carnival Not Over Yet (Jerry Ropero Remix)
  Hur skulle det låta om syskonen Dreijer valt att göra oljefatsdoftande solskenshouse? Det är inte omöjligt att resultatet skulle ha kunnat bli ungefär så här. The Knifes Pass It On tar omvägen via Tyskland, Spanien och Italien innan den till slut finner sig tillrätta i sin nya kostym med filtrerad basgång, spattigt studsande melodi, livsdansande stråkväggar och en artificiell hi-hat som lånad från Freeez IOU.

 • Tracey Thorn Grand Canyon (Ada Vocal)
  Traceys andra soloskiva hade väl en rätt bra bit kvar till förväntningarna. Visst. Nu var förväntningarna nog för att knäcka i princip vilken skiva som helst – vi talar ju trots allt om Tracey Thorn här – men att hon skulle trilla ner i da-dun-da-dun-träsken var en rejäl besvikelse. Visserligen kommersiellt helt rätt tänkt, en trend är trots allt en trend är trots allt en trend, men musikaliskt rätt tråkigt med sin bitvis alldeles för tungfotade electropop. Men bortom albumet dök det upp godbitar, som tur var. Varför Pet Shop Boys-covern King’s Cross, i original eller i Hot Chip-mixen, inte fick följa med in på skivan är ett mysterium, liksom att Adas mixar inte fick större kommersiell spridning. Det Ada lyckades med var det som både Dirty South och King Unique misslyckades med: nämligen att på riktigt göra Grand Canyon till Traceys låt. Sorgset, stillsamt, storslaget och sanslöst vackert.

 • Pedro Madeira Long Shadows (Christian Prommer Remix)
  Tretton minuter är långt om vi pratar populärmusik. Väldigt långt. Även om dansmusikvärlden alltid haft ett gott öga till allt som drar iväg åt en sju-åtta-nio minuter verkar det ändå finnas någon spärr mot att trilla över tvåsiffrighetens gräns. Till och med när vi pratar om musik som bygger på långsamt stämningsbyggande är tretton minuter rätt länge. Men det hindrar inte Christian Prommer från att dra ut Long Shadows till tretton och en halv minut – och här gäller definitivt tumregeln att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. I sisådär sju och en halv minut händer inte särskilt mycket alls. Men så stannar allt till och börjar om från början igen. Fast den här gången i en betydligt mer melodisk insvepning, för att till sist krypa ihop igen, in i sig själv.

  Lyssna hos DJ Download

 • Mango Lollipop Girl (Original Mix)
  Mango Kayra (Solitary Remix)
  Mango Kisses (Arthur Deep Remix)

  Ett av de riktigt intressanta nya namnen jag stötte på 2007 kom från den andra sidan av den gamla muren. Jag som växte upp där ett delat Europa och en mur tvärs igenom en av Europas största städer har fortfarande svårt att släppa bilden av det gamla Öst, trots att det i år är prick 20 år sedan muren rämnade. Men jag börjar så sakteliga kliva in i tvåtusentalet även här, mycket tack vare Алексей Голованов (eller Alexey Golovanov för oss här hemma). Som Mango kom ett antal galet bra deep/tech house-produktioner – och även lyckade remixer. Det de alla har gemensamt är att de, förutom sina fantastiska melodier, också svävar omkring i ett drömskimmer målar över alla de vassaste kanterna när de dyker ner i housens allra mest känsloihopkurade boningar. Det de också alla har gemensamt är att i princip varenda en av Mangos 2007-låtar, inklusive alla remixer, egentligen platsar i den här listan.

  Lyssna på Lollipop Girl och Kisses hos Juno

 • Cloudskippers feat. Shena The Real Thing (Michael D’Souza Big String Mix)
  Vill man hitta ungefär alla ingredienser som kan få mig att gå igång på dansmusik kan man göra det enkelt för sig genom att dra igång Michael D’Souzas remix av The Real Thing. Piano? Check. Burkiga stråkar? Check. Discopompöst? Check. Varmmullrande basgång? Check. Stor röst? Check. Break och crescendon? Check. Musik som får hela världen att dans ända tillbaka till Bobbi & Steves discohousegenredefinierande Garage City-samling.

  Lyssna hos deejay.de

 • Alexander Robotnick In a Positive Mood
  Om man vill försöka hitta en enda låt som blev startskottet på italo disco som den kom att formera sig själv under större delen av åttiotalet är Alexander Robotnicks Problèmes D’Amour från 1983 förmodligen den allra hetaste kandidaten. Men en smått odödlig klassiker gör som bekant inte alltid en livstidskarriär. När Robotnick 2007 släppte sitt My La(te)st Album var det inget som gjorde några större intryck på den församlade musikvärlden. Men även om det inte var rakt igenom ett mästerverk fanns där låtar väl värda att uppmärksamma. Bäst av dem alla var In a Positive Mood. Att Robotnick dyker upp igen precis när italoretrotrenden spred sig som en löpeld över västvärlden var säkerligen ingen slump, men den som väntar sig en italofest kommer inte hitta det här. In a Positive Mood är snarare house i det electroacid-fack som också haft glansdagar de senaste åren. Men så finns här också trancesvepningar och en Derrick May-skramlande hi-hat som överbygge till 303:ans kommenderande. Inte en ny, genredanande klassiker, men väl en av de bästa låtarna som 2007 gav oss.

  Lyssna hos trackitdown.net

 • TIDIGARE DELAR

  100 fantastiska låtar 2007 – del 5

  100 fantastiska låtar 2007 – del 4

  100 fantastiska låtar 2007 – del 3

  100 fantastiska låtar 2007 – del 2

  100 fantastiska låtar 2007 – del 1

  TIDIGARE 100-LISTOR

  100 fantastiska låtar 2006

  100 fantastiska låtar 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2009-04-26 12:00 / Uppdaterad: 2009-04-26 12:59

Kategori: Allmänt, Artiklar, Lista

3 kommentarer

I rätt version fanns en enda i Spotify-katalogen idag (Tracey Thorn, även om det bara är 90% säkert att det är rätt, den heter Ada Remix där).

Bättre utdelning igår.

http://open.spotify.com/user/ptrkhmbrg/playlist/6OVqBjLYzZpBIlyiKrWCXp

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-04-26 12:33
 

Rätt version. Finns två Ada-mixar – en vokalmix och en dubmix.

Ola Andersson Redaktionen 2009-04-26 13:02
 

[...] Fantastiska låtar 2007:100:6 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:7 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-27 06:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig