dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Fantastiska låtar 2007:100:8

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2007 fortsätter här med del 8. Alltså: 100 låtar från 2007. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Patrik H håller på med ett parallellt projekt att samla så många som möjligt av de uppräknade låtarna i en Spotify-lista:

Till Patriks Spotifylista

100 FANTASTISKA LÅTAR 2007 DEL 8

 • Mirage Lady Operator
  Italians Do It Better framstår allt mer som en av de just nu mest intressanta etiketterna – som ett Il Discotto för tvåtusentalet. Som många andra upptäckte jag dem första gången i och med samlingen After Dark. På den var Mirages Lady Operator en av de allra bästa. Där många andra som gräver guld i det syntanaloga åttiotalets ljudkorridorer står stadigt med ena benet i tvåtusentalets klubbscen. För Mirage är det däremot bara tidresa som gäller. Åttiotalsekande ”synt”trummor, släpande Kraftwerk-slingor, sekvensploppande och en orgie i vocodersång. Så jävla bra, med andra ord.

  Lyssna hos Last FM

 • Kris Menace Jupiter
  Tillsammans med Lifelike är Kris Menace förmodligen den främste fackelbäraren av det sönderslagna åttiotalsanaloghousesound som Daft Punk, Alan Braxe och Fred Falke skapat de senaste åren. Kort sagt är det inte någon enorm överraskning som väntar när man snurrar igång något som Kris Menace remixat eller skapat från grunden. Det är ekon från pionjärer som Jean Michel Jarre och Kraftwerk utrullade över högtalarmembransmullrande källarvåningar där filtersäkringarna kopplats bort. Kort sagt, precis det jag inte verkar kunna få tillräckligt mycket av.

 • Moony All I Need (T&F vs. Moltosugo Club Mix)
  Monica Bragato har mer eller mindre hunnit bli en stammis i mitt årslistande den här sidan dubbelnollan. Moony har visserligen inte hunnit släppa särskilt många singlar, men kvaliteten på det som dykt upp håller löjligt hög och årslistenödvändig kvalitet. Framförallt när Monica gör gemensam sak med landsmännen i kollektivet T&F vs. Moltosugo. Självklart blir 2007 års All I Need inget undantag. Lite mer digitalohouseig än tidigare Moony-grejer, i linje med en av årets månadenssmaker, men fortfarande med en refräng som knäcker det mesta.

 • Kevin Yost & Horace James Meet Me There
  Kevin Yost är en av de där artisterna som jag aldrig egentligen följt särskilt aktivt. Däremot tar jag mig alltid tid att kolla upp allt det som han är inblandad i när jag snubblar över det – och så har det varit ända sedan jag stötte på hans namn på Guidance Recordings utmärkta Hi-Fidelity House Imprint-deep house-serie. Den första av dessa samlingar avrundades av Kevins Natural High och första låten på samma samling – som även var anledningen till att jag överhuvudtaget köpte den – var Larry Heards Theme from Guidance. Det är inte direkt svårt att göra kopplingen Kevin-Larry när jag lyssnar på Meet Me There ett decennium senare. Det kanske snarare är en allmän känsla än det exakta soundet i sig, men det räcker långt. Meet Me There är vacker xylofonhouse med inte så lite Ibiza-vibbar som får vilket minusstreck som helst att kännas avlägset. Vill man ha mer av Kevin Yost och Horace James anno 2007 är det bara att gå vidare med albumet Black Fuse: Movements in Jazz F. Den riktiga höjdpunkten här, vid sidan om Meet Me There stavas Same Old Story.

 • DSF Cover Letters (Original Mix)
  Hoppet mellan Aten och den afrikanska savannen verkar inte vara långt – åtminstone inte av Cover Letters att döma. Med jeepen fylld av stråkar och släpet fullt av afrorytmer à la Jerome Sydenham skumpar Cover Letters fram. I en av hyddorna DSF passerar på vägen sitter en man med Jerry Lee Lewis-komplex och, lite otippat, en hammondorgel.

  Lyssna hos DJ Download

 • Norman Doray Jetlag (Original Mix)
  När det handlar om instrumentalhouse i det progressiva facket har längden för det mesta betydelse. Visst är det ibland så att tio minuter avskalad instrumentalhouse med begränsad instrumentpalett kan bli precis så tråkigt som det låter med tio minuter avskalad instrumentalhouse med begränsad instrumentpalett för den somnar av hela genren. Men snyggt uppbyggt blir det ju ungefär hur bra som helst. Jetlag är ett skolexempel på hur man ska göra. Långsam uppbyggnad, snygga crescendon, energiladdande break och stråktrappor. Mitt i alltihop håller ett metallpiano riktningen och stämningen. Noirs remix är lite stökigare och kantigare än originalet – och dessutom inte långt efter. Men ska jag bara välja en blir det trots allt originalet som får följa med från 2007 – och det blir dessutom den instrumentala versionen. För även om Lisa Shaw alltid är Lisa Shaw funkar Jetlag bäst utan ord.

 • Daishi Dance feat. Chieko Kinbara Moonrise Moonset
  Rätt använt kan en violin vara alldeles, alldeles underbar. Om man dessutom klär den i specialsydda kläder blir resultatet ibland hypnotiskt vackert. Japanska Chieko Kinbara har de senaste åren mutat in sin egen alldeles egna lilla hörna av det musikaliska universumet som den själfulla housemusikens egen violinist. En jobbeskrivning hon är rätt ensam om. När hon dessutom gör gemensam sak med Daishi Dance, den som kanske bättre än någon annan just nu gör världens bästa och mest själfulla amerikanska house som bara japaner kan göra den, ja, då blir det galet bra. Hela tiden på gränsen till att bli så sött att det slår över, men hela tiden med precis lagom mycket bittert vemod för att balansen ska gå rakt in i hjärtat medan månen går sin gilla gång över en kall och mörk himmel.

 • Ruff Loaderz Missing You
  Vad får man om man blandar en tredjedel Soul Seekerz, i form av Julian Napolitano, med en del Sheryl Deane, rösten i The Thrillseekers Synaesthesia? Ett jäkla sväng, det är bevisligen det man får. Det italienska housepianot i all ära (italienska housepianon är ju alltid bra), men riktiga stjärnan i Missing You är den studsmullrande basgången. En basgång som inte bara glänser längst fram på scen utan dessutom lyckas balansera på den där omöjligt finmaskiga linjen mellan basgång och drivande melodi. Basgången är så mycket huvudperson att jag faktiskt inte vet om jag föredrar JNP Vocal-mixen, med väldigt mycket Sheryl, eller dub-mixen, med väldigt lite Sheryl, men väldigt mycket studsrullande basgång i förarsätet. Oavsett version, en fullständigt knäckande dansgolvsbomb.

  Lyssna på klipp hos Juno

 • Ercola feat. Annie Follow Me
  Hon har ingen brådska, Norges mesta Annie. Hennes debutalbum Anniemal släpptes 2004/2005 och fortfarande finns ingen uppföljare i sikte. Desto bättre då att Annie med lite mer jämna mellanrum dyker upp som gäst hos andra. Som här hos Vikka Erkola. Över en lowriderstudsande V8-basgång visksjunger sig Annie kryssande genom de bloppande ljudkreationer som Ercola kastar efter henne. Inte långt efter kommer så Lifelikes ommålning när storstadshetsen lämnas utanför och vi istället öppnar ögonen till en värld av högkoncentrerade pastellfärger. När hon dessutom lånar en textrad från Love Don’t Live Here Anymore blir jag lite extra glad.

 • Markus Masuhr Magdalena (Scibi Remix)
  Få instrument, om något, säger nedgånget sjaskig, grå, övergiven, regndränkt, spritstinkande storstadsbakgatevärld som en ensamt ekande saxofon. Framförallt om den förses med ett litet lätt betongstudsat eko och placeras en bit bak i ljudbilden. Då spelas generationer av filmklipp upp för ögonen. Magdalena i sin originalversion låter lite åt samma håll. Fast den techstrippade känslokallheten där för snarast tankarna till en anonym framtidsmegapol med soma på tapp – men en framtidsvärld som uppenbarligen fortfarande har plats för en solokvidande saxofon. Men så ruskar Scibi om Magdalena så att de digitala bitarna yr. Ut med det kalla, in med värme och sväng. Låt en latinolössläppt blåssektion komma in och bokstavligen talat sätta färg på festen, tillsammans med sin piano-parhäst och en funkig basgång. Kort sagt är det enda som finns kvar av Magdalena är… saxofonen. Lika plågad och ekande. Men med sina nya vänner blir saxofonen här både sanslöst vemodig och fånigt nykär. En förälskelse som man vill uppleva om och om igen.

  Lyssna hos Phattsounds

 • TIDIGARE DELAR

  100 fantastiska låtar 2007 – del 7

  100 fantastiska låtar 2007 – del 6

  100 fantastiska låtar 2007 – del 5

  100 fantastiska låtar 2007 – del 4

  100 fantastiska låtar 2007 – del 3

  100 fantastiska låtar 2007 – del 2

  100 fantastiska låtar 2007 – del 1

  TIDIGARE 100-LISTOR

  100 fantastiska låtar 2006

  100 fantastiska låtar 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2009-04-28 06:00 / Uppdaterad: 2009-04-28 06:19

Kategori: Allmänt, Artiklar, Lista

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig