dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Fantastiska låtar 2007:100:2

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2007 fortsätter här med del 2. Alltså: 100 låtar från 2007. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

100 FANTASTISKA LÅTAR 2007 DEL 2

 • Tyken feat. Awa Every Word (Tyken’s Saltholmen Mix)
  Awa Mannehs album Sounds Like Me kan vara ett av de mest förbisedda svenska albumen någonsin. Det blev hyfsat mycket uppmärksamhet kring singel Can I Get a Witness, men sedan inte så mycket mer. Desto roligare att se att det trots allt finns dem som inte glömt Awa. Som Fredrik Nyberg och Carl Rydén. När de bjuder in Awa blir resultatet solsprudlande och själproppad house som gjord för att säljas på valfri Prozac-mässa.
 • Ne-Yo Because of You (Sunfreakz Remix)
  Det som kan sägas på allvar ha tagit sin start med Frankie Knuckles och David Morales i slutet av åttiotalet har de senaste åren växt till smått oanade proportioner. Det handlar förstås om houseremixer av soul- och r’n’b-låtar. I sig alltså inget nytt, men just de remixerna har flyttat fram positionerna. Där det tidigare var en mer hiphopifierad remix som fick öppna klubbdörrarna är det nu en glittrande och discosjälvsprudlande dansgolvshouse housemotsvarighet som alldeles självklart tar över lokalen.

  Men det som tidigare dessutom i bästa fall kunde stanna här har nu letat sig ända in i skivstudiorna i takt med att remixarna nu får ta plats även i producentstolen under några av r’n’b-scenens största studiosessioner. Oavsett vad Ne-Yo har för planer gällande producent och sound för sitt nästa album var det förmodligen han som drog det längsta remixstrået i soulgänget 2007 – dubbelt upp. Dels den försiktigt pianodroppande K Klass-remixen av Rihanna-duetten Hate That I Love You och dels, och väldigt mycket framförallt, Sunfreakz fantastiskt innerliga omarbetning av Because of You.

  Egentligen i sina delar en ganska omärkvärdig historia, men när alla de delarna – stråkarna, det duellerande keyboard-slingorna, housegrunden och Ne-Yo:s sång, ja då blir resultatet en molnsprängare värdig en Kate.

  Eftersom vi inte får bädda in den här får ni gå till youtube själva

 • Wez Clarke Someday (Original Instrumental)
  Ja. Det här är en av de i särklass mest onödiga låtarna i listan. När Wez Clarke ger sig Ce Ce Rogers odödliga houseklassiker blir det förstås inte lika bra som originalet. Men då pratar vi å andra sidan om en av de allra bästa låtar som någon någonsin spelat in. Oavsett genre. Kort sagt: så länge man lägger sig hyfsat nära originalet har man mycket gratis och det är svårt att misslyckas. Den enda riktiga skillnaden jämfört med ursprungsinstrumentalen är i princip digitalobasgången. Så, ja, Wez Clarkes version är faktiskt onödig på i princip alla sätt och vis. Men tack vare den får jag en ursäkt att faktiskt lyssna på Someday och det kör över de flesta rationella argument.

 • Annie Lennox Sing (Moto Blanco Club Mix)
  24 år efter Band Aid, 23 år efter USA for Africa och Artists United Against Apartheid och 18 år efter den första Red Hot + Blue-samlingen var det Annie Lennox tur att samla ihop sin egen välgörenhetssupergrupp för att samla in pengar till kampen mot AIDS. En grupp som i Annies fall kom att bestå av en mäktig kvinnokör bestående av över 20 stora artister, bland dem Madonna, Celine Dion, Beth Orton, k.d. lang, Gladys Knight och Angelique Kidjo. Dean Colemans mix var först ut på dansgolvet, men han fick snällt maka på sig när Moto Blanco dansade in på sina paljettströsslade platåunderverk.

  Lyssna på Annie Lennox myspace-sida

 • Groove ’n Gear Say That You Wanna (Do It Again) (Vocal Mix)
  Sambahouse är lite samma sak som gospelhouse: det kan gå precis hur som helst. Antingen blir det alldeles omöjligt och överjävla fantastiskt eller så blir det själlöst och platt. När Gaby Vezzola och Niels Pijpers släpar hem hela riokarnevalen till Holland hamnar resultatet gudskelov i rätt kolumn. Med ett piano som dansar ringar runt sig självt fyller de båda Say That You Wanna (Do It Again) med tillräckligt mycket solsken för att fylla solenergiceller runt hela klotet.

 • Adam K & Soha Twilight (Original Mix)
  Att Deadmau5 var en av människorna som Adam Kershen och Soha Radhpoust ringde när det blev dags att remixa Twilight är på något sätt inte så konstigt. Är det några som framgångsrikt skapat musik som kan placeras i ganska precis exakt samma techhousetrancefåra som kanadensaren är det just Adam K och Soha. Det här har framförallt gällt deras remixjobbande, men under 2007 hann de även med att skapa egen musik.

  Nu måste det visserligen sägas att Deadmau5 insats när det handlar om Twilight-remixen inte är monumental. Det är väl snarast så att skillnaden mellan remix och original här är så hårfin det bara går. Nu gör ju inte det så mycket, en bra låt kan man alltid höra flera gånger, men det finns ingen större anledning att söka sig bortom originalversionen. Vacker, suggestiv och neonregnspeglad house när den är som allra småtimmesbäst.

 • Jonas Steur feat. Jennifer Rene Fall to Pieces
  En av 2006 års allra bästa låtar bars fram av Jennifer Renes ensamekande röst när hon, tillsammans med Jose Amnesia, gav oss den hypnotiskt vackra och sorgsna neonpulserande bilfärden Louder – rakt igenom ett nattsvart känslolandskap. Att Jennifer Renes röst var som född för just den här typen av blå poptrance verkar vara något som Jonas Steur insåg rätt snabbt. Tillsammans skapade de Fall to Pieces. Med Jonas vid maskinerna och Jennifer Rene vid micken rusar Fall to Pieces fram längs med samma trancelandsväg som Louder – med det ensammaste av pianon i den lilla burkiga bilradion.

 • Bonnie Bailey Kingdom of Pretty (Bassmonkeys Mix)
  De finns de där rösterna som direkt fastnar i kroppens interna
  minnesbanker redan första gången man springer på dem. Bonnie Baileys var precis en sådan som rasade in i min värld tack vare Mark Doyle och hans Fierce Angel Records. Okej, det skadar ju inte i sammanhanget att Bonnies röst de flesta gånger jag kommit i kontakt med den haft mästaren Eric Kupper som musikalisk maestro. Men ändå. Med lika delar lysrörsfärgat vemod och skamlös kaxighet slår Bonnie an precis rätt housetoner för att lyfta musiken ytterligare. Kingdom of Pretty är ännu ett bidrag till samlingen med sitt metallekande, italienimporterade piano och sina artificiella stråkexplosioner.

 • Ercola & Heikki L Deep at Night (Adam K & Soha Mix)
  När Heikki Liimatainen och Veikka Erkola slog sig samman för att tillsammans representera de blåvita färgerna genom Deep at Night blev resultatet filtrerad house. Visserligen inte av mest klubbhetsiga slag, men ändå. När Adam K & Soha sedan la fingrarna på originalmaterialet blev det Deadmau5-house istället. Kort sagt är det här väldigt, väldigt likt exempelvis Adam K & Sohas egen Twilight. Men hej, vad gör väl det med det här slutresultatet som passar rösten och temat i låten betydligt bättre än i ursprungsversionen. Blåare och snyggare.

 • Frankie Knuckles The Whistle Song Revisited
  Jag vet. Det är egentligen helt meningslöst att lista en uppdatering av en av de bästa låtar som någonsin gjorts – med Paul Shapiros svävande flöjt och Eric Kuppers keyboardmagi. Oavsett kategori. Särskilt som den stora skillnaden består i att The Whistle Song försetts med ett mer 2007-tidstypsiskt discohousefyrfyrabeat som om något gjort den lite mindre överfantastisk. Å andra sidan har The Whistle Song nu sträckts ut till strax över elva minuter, vilket på sätt och vis täcker upp det. Fast allt det här är ju mer eller mindre efterrationaliseringar för att dölja den egentliga anledningen att The Whistle Song dyker upp här, sexton år senare: man behöver egentligen ingen anledning att lista The Whistle Song, oavsett vad det handlar om. Kort sagt precis samma anledning som gör att Wez Clarke finns med högre upp.

  Lyssna hos Traxsource

TIDIGARE DELAR

100 fantastiska låtar 2007 – del 1

TIDIGARE 100-LISTOR

100 fantastiska låtar 2006

100 fantastiska låtar 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2009-04-22 00:10 / Uppdaterad: 2009-04-21 22:55

Kategori: Allmänt, Artiklar, Lista

8 kommentarer

Va gör en av 2006 års bästa låtar på en topp tia lista över 2007 års bästa låtar???

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2009-04-22 14:43
 

[...] Fantastiska låtar 2007:100:2 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:3 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-23 00:11
 

[...] 100 fantastiska låtar 2007 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:4 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-24 01:21
 

[...] Fantastiska låtar 2007:100:2 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:4 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-24 01:23
 

[...] 100 fantastiska låtar 2007 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:6 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-26 12:59
 

[...] 100 fantastiska låtar 2007 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2007:100:7 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-27 06:01
 

[...] 100 fantastiska låtar 2007 – del 2 [...]

Fantastiska låter 2007:100:8 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-28 06:01
 

[...] housemästaren Eric Kupper har blivit vinnande kombination hos mig. I 100-listan för 2007 var det Kingdom of Pretty och den här gången alltså No Promises. En hårdare inramning än övriga möten mellan Kupper [...]

Fantastiska låtar 2008:100:6 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-09-20 00:45
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig