dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mango: Retrospective EP
Retrospective EP (album, mp3) Mango
2008
Silk Digital Records
9/10

Från Ryssland med kärlek

I början av mars upptäckte jag att en av mina kollegor inte hade en aning om varför det började larma någonstans längre bort klockan tre, en måndag. Hon hade inte heller koll på att det är något som händer regelbundet fyra gånger om året. ”Är det över hela Stockholm?” undrade hon avslutningsvis.

Även om det här kanske sa mer om min kollega än något annat är det ändå lätt att glömma att flyglarmsdrillen inte längre har samma självklara plats i svenska folkets medvetande. Det finns ju trots allt en generation som aldrig någonsin upplevt en värld med ett kallt krig och med en obarmhärtigt stadsgenomskärande mur som dess främsta symbol.

I november i år är det dessutom på pricken 20 år sedan Berlinmuren föll och en av de få riktiga konstanterna i världen sopades i en handvändning åt sidan. Men trots att det gått ett halvt liv sedan dess har jag fortfarande svårt att släppa bilden av Öst. Det grå. Det glåmiga. Det instängda. Det livlösa.

Det här gäller inte minst musikaliskt. ”Östpop” i någon slags bred betydelse handlade mest om hemska frisyrer och en frusen tid, ständigt åtminstone ett årtionde efter resten av världen. Just därför har jag fortfarande svårt att tro att bra musik kommer från den östra delen av vår kontinent. Men när världen tog klivet in i ett nytt årtusende verkar det som att de forna öststaterna gjorde en extreme tidmakeover och passade på att hamna i fas med väst. De senaste tio åren har den lilla sipprande strömmen av själfullt vacker house från länder som Ryssland, Polen och baltstaterna sakta men säkert tilltagit i såväl omfång som intensitet.

Ett av de mest intressanta namnen de senaste två åren eller så är moskvabon Алексей Голованов (eller Alexey Golovanov), som under sitt alias Mango blivit allt mer vanligt förekommande inom parentes. Men det är inte bara som remixare som Alexey gjort sig ett namn; framförallt under 2008 har han fullkomligt spottat ur sig digitala släpp. Och det såväl remixerna som egenproduktionerna har gemensamt är att de håller en konsekvent och innerligt snygg, hög klass. Receptet är progressiv och melodisk instrumentalhouse, inte sällan med Deadmau5 ekande någonstans långt borta.

Skitbra, kort sagt.

Som så många av hans kollegor runt om i världen gör Alexey musik under olika alter egon, men hoppar också mellan skivetiketter för sina alster. I mars 2008 dök samlingen Retrospective EP upp på en av dessa: Silk Digital Records. En samling som det tog mig, trots att jag kryssat mellan Mango-släpp under 2008, nästan ett år att upptäcka. Men bättre sent än aldrig och allt det där.

Som hörs på namnet är Retrospective en blick i backspegeln. En backspegel som visserligen har ganska kort skärpedjup, med tanke på Alexeys än så länge korta karriär, men en tillbakablick icke desto mindre. Vi vrider tillbaka klockan till perioden 2005 och 2007. Alltså det som Alexey gjorde innan han började remixa och producera på allvar.

Klippande och klistrande blev, som för så många andra, vägen till musikskapandet för Alexey. Omstöpandet av egna favoritlåtar. Det är resultatet av det här som är kärnan i Retrospective EP: ett antal låtar som försetts med en ”Mango Remix” och Alexeys egna touch. Närmare bestämt låtar i original gjorda av Bent, Derek Howell, Quivver, G Pal, Blake Reary, Lawrence, Snow Patrol och Everything But the Girl (även om Temperamental intressant nog här står angiven som bara en Tracey Thorn-låt).

Utan att ha hört alla låtarna i sina original är det bara att konstatera att deras, gissningsvis, förhållandevis breda spann här formats om till något som känns en självklar helhet i såväl sound som tid. Har man stött på, och fallit för, Mangos försiktigt luftiga och varma house känner man sig omedelbart hemma. Och den dryga timme man tillbringar i Mangos sällskap känns mycket kortare än så.

Retrospective EP är i sin enkelhet en alldeles utmärkt ingång för den som vill upptäcka Alexey Golovanovs musik. Men den funkar precis lika bra för den som bara inte kan få nog av Mango.

Att hela samlingen dessutom finns för gratis nedladdning via skivbolagets sida gör förstås inte saker och ting sämre.

Ladda ner Retrospective EP här

Ola Andersson

Publicerad: 2009-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-16 09:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5008

14 kommentarer

Känner din kollega till mur som föll? Skulle inte bli förvånad om denne inte gjorde det.

RONNA Oregistrerad 2009-03-16 08:30
 

Poland?

Benke Oregistrerad 2009-03-16 08:42
 

Benke: Hehe. Ja, den var fin. Ändrat nu. Tack.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-16 09:21
 

Går inte larmet klockan tre första måndagen i Varje månad? Herre jävlar om det inte gör det, min världsbild raseras.

Fredrik Wennberg Medlem 2009-03-16 12:26
 

Mäh, ser ni inte på Anslagstavlan eller?! Det är inte flyglarm, det är ”Viktigt meddelande till allmänheten”. Kan även användas tex vid stora gasutsläpp, bränder ellar annat som innebär att man behöver nå många människor samtidigt. In, stäng dörrar och fönster och slå på radion.

Humla Oregistrerad 2009-03-16 13:18
 

Och Fredrik de ändrade från varje månad 1961 så det var ett tag sedan…

Humla Oregistrerad 2009-03-16 13:23
 

Ok. Att Ola likställer larmet med att ryssen kommer, ok, men blanda inte in mig i det. För du kan väl ändå inte påstå att det inte är ett larm i alla fall?

Fredrik Wennberg Medlem 2009-03-16 13:27
 

Det var ju det som var poängen. Under framförallt min barndom betydde larmtestandet ”ryssen kommer”.

Åratal sedan jag såg Anslagstavlan, förresten. Informerar de fortfarande om larmet?

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-16 16:18
 

Jag måste se Anslagstavlan.

RONNA Oregistrerad 2009-03-16 21:50
 

Är det bara jag eller är recensionerna på denna sida allt oftare helt tagna ut ur sina sammanhang av någon förstaårselev på konstfack som tror att man e creddigast i stan bara för man vet vart LM Ericssons väg ligger? Sluta upp och va så pretto det hela har gått till överdirft, bitch!

Så en nia i betyg, kan va värt att ladda ner.

Anders Oregistrerad 2009-03-17 00:49
 

Nej det är inte bara du. De tenderar att handla om något annat än just musiken.

RONNA Oregistrerad 2009-03-17 07:56
 

Lysande Ola!
Som vanligt har du hittat en fantastisk skiva att skriva om :-)
Som vanligt är det intressant att läsa också.

Moonbat Medlem 2009-03-17 08:23
 

Kritiker av musikkritiker. Det är sannerligen krämen av crèmen.
Tack før en alldeles utmærkt rescension. Den rullar genom verkstans høgtalare i detta nu. Verkar reko den dær Алексей.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-03-18 13:37
 

Ola kan sin disco! Ska kollas upp omedelbums!

Primal Oregistrerad 2009-03-18 19:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig