dagensskiva.com

48 timmar

Recension

West End Girls: Little Black Dress
Little Black Dress (singel, cd) West End Girls
2009
EMI
6/10

En melodi kort

En av Pet Shop Boys mest framgångsrika singlar var covern av Always on My Mind. En låt som alla vet gjordes i original av Elvis Presley. Ett original som i sin tur gjordes i original av Brenda Lee.

Så när världens mesta Pet Shop Boys-coverband West End Girls gjorde en cover av Always on My Mind precis 20 år efter det att Pet Shop Boys gjorde sin cover av den låt som Elvis Presley gjorde en cover av baserad på Brenda Lees original, ja, då kändes det lite som att cirkeln var sluten på riktigt. Som att West End Girls gjort allt de kunde göra.

Tydligen tyckte ena halvan av West End Girls, Rosanna Jirebeck, också det. Visst, det blev singel till i och med 2008 års duett med Weeping Willows Magnus Carlson i ytterligare en coverversion: What Have I Done to Deserve This? (försedd med en rasande snygg video). Men det kändes mest som övertid.

När West End Girls nu gör sig redo att släppa sitt andra album, precis lagom till dess att huvudnumret själva släpper sitt nästa album, då är nämligen inte Rosanna längre med på båten. Istället är det två gånger Erkendahl som numer utgör gruppen: ursprungsmedlemmen Isabelle och hennes nytillkomna kusin Emmeli.

Kanske blev Always on My Mind även lite väl mycket för Isabelle. Visst, det vore väl överraskande om nästa West End Girls-album inte bjöd på covers i parti och minut – det är ju trots allt gruppens signum – men nu verkar de ändå vara sugna på att försöka sig på lite mer osäkra kort genom att släppa en låt som inte är en cover.

Ja, nu kanske det inte är ett helt igenom osäkert kort. Duons aktiviteter möttes av gillande av Neil och Chris själva så till den milda grad att de nu försett Isabelle och Emmeli med en osläppt låt. Även om ”osläppt” i det här fallet inte är samma sak som ”specialskriven åt” – Little Black Dress var planerad att användas i Pet Shop Boys 2001-musikal Closer to Heaven – så är det inte en cover. I sig en ganska markant skillnad

Att Little Black Dress var tänkt för Closer to Heaven är inte svårt att tänka sig med temat för texten. Lika delar dekadens och översittande, cyniskt människoförakt som plockade från delar av musikalen – liksom från tidigare Pet Shop Boys-låtar som Opportunities, Miserablism, What Keeps Mankind Alive?, Yesterday, When I Was Mad och ett gäng till.

Look at you
Are you lonely
Is TV how your night ends?
You need some smarter friends

Pessimism
Is another word for depressed
For which post-feminism
Prescribes you a little black dress

Till sin hjälp har yngreduon haft Kents Sami Sirviö (som dök upp även på förra albumet) och Adam Rickfors. Resultatet har blivit halvelak electro av ganska standardmässigt tvåtusensnitt, med en snyggt knorrande basgång. Däremot har blivit lite för hårt och kantigt för mig – än mer så i den medföljande remixen av Rickfors.

Med det stora problemet jag har med Little Black Dress ligger egentligen inte i vare sig produktion eller framförande. Nej, det ligger i själva låten. Den är helt enkelt rätt svag för att vara en Pet Shop Boys-låt – framförallt refrängen. På något sätt känns det som att det fanns en anledning att den inte släppts tidigare av upphovsmännen själva. Jämfört med exempelvis Girls Alouds nysläppta The Loving Kind är det låtmässiga kvalitetsglappet stort.

Det ska bli fortfarande bli intressant att höra hur West End Girls tänkt ta sig an album nummer två. Om alternativet är att spela in ratade Pet Shop Boys-låtar ser jag hellre att de fortsätter att ösa ur källan av de redan släppta – och skitbra – låtar som de båda britterna skapat genom åren.

Sedan ser jag också väldigt gärna att det blir lite mindre electrovräk och mycket mer melodier nästa gång vi stöter på Isabelle och Emmeli.

Ola Andersson

Publicerad: 2009-03-03 01:10 / Uppdaterad: 2011-08-07 16:24

Kategori: Recension | Recension: #4987

8 kommentarer

Snälla, läs igenom stycket under citatet. Det ser lite konstigt ut.

Medlem 2009-03-03 11:26
 

Jag skulle säga, läs igenom styckena under citatet… Det verkar som om Ola ändrat sig ett par gånge under tiden han skrev dem.

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-03-03 11:54
 

Dagens sensmoral: trötthet och vakenhet på övertid är inte alltid bra för kvaliteten.

Fixat nu. Tack för påpekandena.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-03 12:11
 

Jag gillar låten, men produktionen är verkligen tafflig. I princip gillar jag ju elektrovräk, men här sätter det sig som sagt lite på tvären.

Medlem 2009-03-04 09:40
 

Även om jag tycker både Miserabilism och What Keeps Mankind Alive? håller singelkvalitet så pratar vi väl b-sidor här. Bara två veckor kvar nu.

Leifland Oregistrerad 2009-03-09 21:58
 

Leifland: Självklart. Meningen ändrade inriktning halvvägs in i skrivandet, utan att jag kollade om början behöver ändras. Kort sagt mer av det som påpekats i tidigare kommentarer. Inte mitt mest utvilade och kvalitetssäkrade alster…

Tack för påpekandet. Ändrat nu.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-09 22:11
 

De var bättre och snyggare i Bubbles innan de bildade denna grupp.

Primal Oregistrerad 2009-03-09 22:34
 

Peaches, inte Bubbles. Och bara Isabelle.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-09 22:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig