dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David Sandström Overdrive: Pigs Lose
Pigs Lose (album, cd) David Sandström Overdrive
2008
Razzia Records
8/10

Äntligen

Tre år. Tre jävla år. Så lång tid har gått sedan vi fick ta del av David Sandström och hans Overdrive i och med förra släppet Go Down!. Att den skivan är den i särklass svagaste av de han givit ut under eget namn och då också bidragit till en viss frustration säger en del. Men. Väntan har, som det heter, varit värt det.

David och vapendragaren Oskar Sandlund, producent tillika trummis i Overdrive, har skyndat långsamt. Med utgångspunkt i studion de byggt på Davids gård i Brände utanför Umeå har de jobbat fram en skiva som till fullo kan stå på egna ben, utan att behöva nämna andra konstellationer ur karriären som referensramar.

The Facer var ett bra rockband, Refused och Final Exit var fantastiska akter, AC4 är ett älskvärt punkband. Pigs Lose och David Sandström Overdrive anno 2008 är något helt annat. Rock av den ädlaste form, oftast med Neil Youngs vakande öga över sig. Och alltid med de bästa av refränger. Även om jag hör spår på skivan som skulle kunna innebära kommersiell succé med a-rotation och höga listplaceringar så tror jag inte att just det har varit något självändamål. Det naturliga låthantverket är det viktiga och det hörs. Verkligen.

Kommande singeln Lisa Lisa breddar skivan med en suggestiv och upplyftande historia i mid-tempo, The God Thing bjuder på punkfrenesi som påminner om Hüsker Dü, Too Late, But Still är en fin pastisch på The Byrds och Listen har, med sin pumpande ljudbild och taggiga gitarrer, mer gemensamt med ett melodiöst The Velvet Underground än The Strokes någonsin kommer få. Om det låter splittrat? Svar nej. Och det mycket tack vare Davids röst, som är en av Sveriges bästa, och hans osvikliga melodisinne.

Melodisinnet blev känt redan 2001 i och med Om det inte händer något innan imorgon så kommer jag, en skiva som skildrar Sandströms morfar och dennes öde när stora delar av Sveriges landsbygs skulle industrialiseras och äldre bruk skulle avvecklas på sextiotalet, och forsatte med The Dominant Need of the Needy Soul is to Be Needed från 2004. Nu har det förfinats och förhoppningsvis upptäcks av en månghövdad publik. I och med att Razzia Records tagit bandet under sina vingar kan det mycket väl bli just så.

Dock, hela sexton låtar blir väl mastigt och utarmar skivan på ett lite dråpligt vis där bland annat sista spåret, instrumentala Göran William Frii, kunde klippts bort. Visst, den bidrar till en fin inramning av skivan men tillför egentligen inget. Detsamma gäller pianobaserade Dead Alive.

Tre år. Ibland kan för lång tid i studion leda till överarbete, vilket det till viss del lett till på Pigs Lose. Därav åttan i betygskalan.

Publicerad: 2008-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-20 15:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4810

16 kommentarer

”Om Det Inte Händer Något Innan Imorgon Så Kommer Jag” var lysande, sen vet jag inte. ”Needy soul…” lyssnad man ganska mycket på, men känns inte så fräsch längre. Och skivan efter det, nja. Men nämner du Hüsker Dü så kanske det finns hopp!

Medlem 2008-10-20 06:17
 

Shaktarmög!!!!!

Shaktars fiende Oregistrerad 2008-10-20 08:41
 

Det blir ingen G o j i r a, alltså?

Mr L Oregistrerad 2008-10-20 10:09
 

Jag och Per Sinding Larsen och Appelqvist, vi gillar det här. Rätt betyg.

Medlem 2008-10-20 11:13
 

men ska inte the facer släppa ny skiva? eller åtminstone singel?

Medlem 2008-10-20 16:11
 

L: Lugn i stormen. Den har inte kommit till oss, men de skulle skicka den för ett tag sen så den är nog på väg.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-10-20 16:53
 

Äntligen lite DSO igen. Gott.

Medlem 2008-10-20 16:59
 

Jag gillade ju Go Down, också… Betyder det att jag har fel? Och att jag inte gillar den här? Frågor, frågor…
Jag får väl bilda mig en egen uppfattning tänker jag…
Stina Nordenstam-covern var iaf lysande!

Medlem 2008-10-20 19:56
 

The Facer var inte ett bra rockband. Men det här är bra.

diesafe Oregistrerad 2008-10-20 22:41
 

Nipp: Jag gillar också Go Down! och jag är bra = det är ingen fara grabben, lyssna på Pigs Lose och ha skoj!

Medlem 2008-10-21 18:52
 

har följt killen länge nu, det finns lixom inget tvivel på, att han är ett geni. texterna han skriver är…

jonas roos Oregistrerad 2008-10-23 10:14
 

Exakt, The Facer kommer att komma med en ny skiva. Vet inte hur långt det är kommet men i allafall en ny låt har lagts upp på deras nystartade MySpace. Och det låter sjukt lovande!!!

Falun-Nils Oregistrerad 2008-10-28 11:25
 

Personligen tror jag att spåret Göran William Frii bidrar till väldigt mycket för åtminstone alla umebor som vet vem han och hans legendariska musikaffär var. Bara att se titeln när jag fick hem skivan gjorde att jag såg honom framför mig. Hur han dagligen cyklade förbi mitt hus, tidig morgon som sen kväll.

Så den hyllningen tycker jag absolut hör hemma på skivan! Även om det krävs att man vet något om vem han var…

My Oregistrerad 2008-10-29 17:25
 

[...] Mogwai The Hawk Is Howling 42. David Sandström Overdrive Pigs lose 43. Duffy Rockferry 44. The Bronx s/t 45. Menahan Street Band Make The Road By Walking 46. [...]

Facit 2008 - de 50 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:32
 

[...] David Sandström Overdrive Pigs Lose [...]

Era bästa skivor 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-10 00:08
 

Tack och lov! Jag trodde att det var Sven-David Sandström. Nu kan jag dra en lättnadens suck.

Fredrik Oregistrerad 2009-03-09 10:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig