dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Calexico: Carried to Dust
Carried to Dust (album, cd) Calexico
2008
City Slang/Bonnier Amigo
8/10

Avdammad fullträff

Lyssna

Sök efter skivan

Till en början känns Carried to Dust lågmäld och dammig. Det föreligger en risk att den kommer stå lika mycket på hyllan som Garden Ruin, som när man tittar i backspegeln inte var alls så stark som jag gärna ville tro.

Efter hand inser jag dock vilken jävla fullträff albumet är.

Om Garden Ruin var ett stort och påkostat album är Carried to Dust mer detaljerat och nedtonat. Det låter enkelt, men saknar inga av de arbetade arrangemang som är typiska för Calexico.

Albumet är en uppdiktad reseberättelse av en påhittad författare i manusförfattarstrejken i vintras. Författarens berättelser om platserna han besöker utgör en stor del av albumet och att tolka låtarna till sådana scener är inte särskilt långsökt även för resten av albumet.

Det självklara samarbetet med Iron and Wine som gjorde en EP, In the Reins, med Calexico för tre år sedan, fortsätter i House of Valparaiso. En fantastiskt lågmäld duett. En av de få kärlekssångerna på albumet, Slowness, där kanadensiska Pieta Brown medverkar är självklart välskapt. Men behållningen av albumet ligger snarare i de försynta variationerna, som brukligt färgade av skocken gästmusiker. Och i centrum Joey Burns sagolika röst och John Convertinos allsidiga trummande. Lika ofta bredvid skinnet som på.

Carried to Dust är lite av ett omtag. Ner bland balladerna. Tona ner de mexikanska tonerna och spanska sångerna. Mindre toreador, mer gubb. Självsäkrare instrumentala spår och mer tillbakalutat gung. Men utan att bli tradiga som Calexico ibland faller in i när de gör exakt det man vill höra.

Calexico Two Silver Trees

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-07 21:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4786

5 kommentarer

Sjuuuuukt bra skiva. Inte bara för gubbar.

Tina Oregistrerad 2008-10-08 09:47
 

Jönsson f.d. attentat, numer hos legendariska skivbutiken Bengans i Göteborg hyllar den, nöjesguiden totalsågar den, vad tycker dsc om STREET DOGS – state of grace?
(inget snack om vem av dessa jag litar mest på iofs)
Recension?

Mr L Oregistrerad 2008-10-08 12:17
 

Den här plattan är suverän! växer för varje lyssning. Ett av årets bästa album.

Medlem 2008-10-14 23:19
 

Ja, jag har nästan börjat fundera på om mitt betyg är för lågt.
Missa dem inte nästa helg i Köpenhamn eller Stockholm förresten.

Maria Gustafsson Redaktionen 2008-10-15 07:56
 

[...] Calexico Carried to Dust [...]

Era bästa skivor 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-15 11:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig