dagensskiva.com

48 timmar

Recension

First Floor Power: Don't Back Down!
Don't Back Down! (album, cd) First Floor Power
2008
Crunchy Frog/Playground
6/10

Mogen demo

Någonstans på ett svenskt torg ställer de upp. De höjer sina plakat och gör sig redo att tåga iväg. Demonstranterna har kanske inte samlat en så stor mängd människor, men tillräckligt för att bli omskrivna och tillräckligt intressanta för att någon ska lägga märke till att någon ur ledartrojkan brutit sig ur. Kanske trodde man att de skulle vara slut då. Att de demonstrerat färdigt.

Men nu står de här igen med sina plakat.

De börjar gå då du märker att något är lite konstigt. Det är inte som andra tåg helt enkelt. Det rör sig lite avigt. Skuttigt liksom. Och de har inte ens regnbågsflaggor i händerna.

Istället har de enkla, lite naiva, men sanna budskap de vill föra ut. ”Det finns hopp.” ”Du duger.”

Sist de gav sig ut tillsammans var nerverna utanpå. Det kändes att något var fel. Och ärligt talat är det inte riktigt rättat nu heller. Men de har accepterat sin situation. Det känns inte alls lika konstigt längre, tvärtom som ett glatt återseende när hon som försvunnit tittar förbi igen (när de skanderar något om larviga drömmar och pappersdrakar).

De vet om att de aldrig kommer komma tillbaka till det där första de hade. När de visste sådär bombsäkert vad de allihop gick upp på morgonen för. När ingenting annat var viktigare. Innan karriärer och förhållanden kom ivägen.

Budskapen eller det sätt de presenterar idéerna på är inte revolutionerande. De är snälla. Lite mysiga. Försöker övertyga genom att bara visa hur snälla de är. Eller att försöka nå ut genom röststarkare mer frenetiska vänner.

Men för sig själva går de på i sina ullstrumpor. De tycker jämlikhet är viktigt och att man inte ska förtrycka de svaga. Gott så. Jag bryter inte längre upp och tar mig långväga för att få chansen att gå med i tåget. Men jag gillar och lyssnar ömt på deras långa väg, när de reser en stege för att nå ut bättre och hjälps åt att hålla i den eller de smått förvirrat upptäcker att de blir intervjuade.

Inte himlastormande längre. Men väl värda den lilla uppmärksamhet de får.

Kal Ström

Publicerad: 2008-06-05 13:00 / Uppdaterad: 2008-06-05 00:05

Kategori: Recension | Recension: #4622

2 kommentarer

fattat inte så mycket av recensionen.
men det jag fattar när jag lyssnar på den här skivan är att
det här bandet inte gör musik som andra och för det tackar jag dom!
den blir bara bättre och bättre för varje lyssning. så som alla skivor borde vara men inte är. betyg 8.5 av 10 enligt mig.

julia på gatan Oregistrerad 2008-06-06 00:32
 

Kal,
det finns mer i den här skivan. More than meets the eye.
Eller örat. ;-) Det betyder inte att du måste gå med i tåget.
Fortfarande avigt ja, skuttigt och struttigt, ja. Naivt ja. Samtidigt tyngd

Kal,
det finns mer i den här skivan. More than meets the eye.
Eller örat. ;-) Det betyder inte att du måste gå med i tåget.

Fortfarande avigt ja, skuttigt och struttigt, ja. Naivt ja. Men ovan ytan och under ytan så mycket annat också och så mycket mer. Som alltid med FFP (med eller utan…)

Det finns få ropande röster i öknen numera, här är en av dom.

Leif Oregistrerad 2008-06-06 00:33
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig