dagensskiva.com

48 timmar

Recension

First Floor Power: There is hope
There is hope (CD) First Floor Power
2001
bob hunds förlag/Silence
8/10

Asdåliga superlåtar

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har ett ganska konstigt förhållande till ”There is hope”. När jag lyssnar går jag nämligen igenom skivan på jakt efter den där låten jag inte gillar. Jag brukar genast hoppa över första låten ”Ten pictures”, för den har jag älskat sen första gången jag hörde den.

Går istället raskt på ”Heather”. Den har ju den där irriterande synthslingan och dessutom Karl-Jonas på sång och han kan ju inte sjunga. Men när den spelar känns det att jag inte har rätt. Jag gillar ju den här låten, det är säkert nästa jag inte gillar.

”Time time” följer. Det spelas enerverande på gurka. Ett frenetiskt och störande riff på akustisk gitarr går genom hela låten. Ett irriterande handklappsparti har lagts in innan refrängen. Men sen kommer den, refrängen alltså, och då rycks jag med i en briljant poplåt som gör mig lycklig och varm. Och gitarren låter fantastiskt och jag börjar undra varför inte alla låtar använder gurkan. Och handklappet som bara lät krystat får inte längre klappa ensam.

”You're 24″ har Karl-Jonas på sång igen. Det måste ju vara dåligt. Ja, det är ju den låten jag inte gillar. Just det. Den tråkiga låten med den där äckligt låtsasvuxna texten som är helt fantastisk. Just det.

”Scissors, bag or a stone” med den där lånade synthslingan som inte passar in alls ovanpå gitarrerna. Den som passar så illa in att den får gitarrerna lyfta till ett nytt liv och ger rymd åt hela låten.

Det fortsätter så där. Och ”There is hope” är en fantastisk popplatta. Det är inte de mest perfekta poplåtarna i världshistorien, men ändå lyckas de få det att känns så just när jag hör dem. Jag tycker inte riktigt lika bra om de låtar där Karl-Jonas har huvudansvaret för sången, men jag vet inte om jag vill ändra på något egentligen. Till skillnad från Hell on wheels som gått genom ett liknande bandöde (de har till och med släppt en split-singel tillsammans) har de inte tappat bort livsfebern i arbetet. Kanske på grund av den turbulens som omgivit dem, men trötta är de inte. De andas och lever, sprudlar och skrattar, hatar och älskar. Och det gör att den medvetna och regisserade delen som alla intellektuella svenska popband har slipper igenom till något som känns på riktigt trots att de vet precis vilka pjäser de spelar med.

bob hund-Jonas har lyckats behålla mycket av deras lekfullhet i produktionen och allt som oftast får de blomma ut i all sin avighet. Bara en gång går produktionen överstyr och det är till ”Waking up with FFP” där synthljudet låter alltför likt Jonas eget, i en annars ganska skönt poppunkig stänkare.

Kal Ström

Publicerad: 2001-02-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-04 23:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #810

15 kommentarer

jaha, då är det en till skiva som skrivs upp på skivlistan.. Synd att det inte fins någon direkt aktiv konsert-arrangör i lilla Örebro… Vad har hänt med Kårens verksamhet egentligen? Trodde jag skulle se liveband där..

nej, det är till Linköping man får åka om man vill se bra band och nu håller jag tummarna för att First Floor Power kommer dit.

CSN får skynda sig på…

martin friberg Oregistrerad 2001-02-20 12:09
 

Är det bara jag som tycker att det låter Sparks ”Kimono My House” om FFP.

fanders Oregistrerad 2001-02-20 15:53
 

har faktiskt ingen riktig koll på the sparks…men de har gjort vansinnigt snygga skivomslag i alla fall..

Idag hörde jag ”there is hope” i en skivaffär och blev glad. Ska köpa den, för jag har fått en del låtar på hjärnan som bara blir bättre och bättre.

För övrigt så gillar jag Kal Ströms recensioner.

Hej då från Lisa

what´s yr take on cassavettes ? Oregistrerad 2001-02-20 19:25
 

vill bara tala om att First floor Power har releaseparty för skivan imorgon på Lava i Stockholm, klockan 7, det är gratis och allt… så trevligt va.

Anna Oregistrerad 2001-02-21 13:07
 

FFP:s album är ju super! Men ni får inte glöma att köpa Ep:n We are the people, den är hur bra som helst!

MrTambourineMan Oregistrerad 2001-02-21 22:22
 

Vill ni läsa en alternativ åsikt? Kolla då in min rec hos Bengans: 2 spårvagnar…

Stefan Fridefors Oregistrerad 2001-02-22 07:43
 

Stefan – Örjan Hulthén på Nöjesguiden kallade FFP för sveriges sämsta band och totalsågade skivan.

Å andra sidan har ju både han och recensenten på Bengans fel. Skivan är lysande

Nov Oregistrerad 2001-02-22 11:23
 

har läst finfina recensioner på skivan både på feber

och i dn och svd, så nog är det folk som förstår storheten hos galningarna i bandet…

Sjätte låten är ju snudd på mästerlig !

krullet Oregistrerad 2001-02-22 18:02
 

Jaghar inte hört så jag inte hört på år och dar!!!!

Love will come knocking är skitbra jag tycker en 9 vore varit mer rättvist.

Dom var bra på benno awards syn att det strulade med synten stackars Karl-Jonas.

John Oregistrerad 2001-02-23 23:30
 

Jag märker att Stefan Fridefors inte lagt ner så värst mycket kraft till att ge skivan en chans. Snarare har han blint skrivit recensionen efter pressreleasebrevet. Det är förvisso också ett sätt skriva en recension. There is hope är ett genialt album från ett av dem bättre alternativa live-banden vi idag har i sverige.

Johan Oregistrerad 2001-02-24 13:26
 

Hur kan man ogilla en sån här skiva då e man dum i huvet!!!

John Oregistrerad 2001-03-01 19:14
 

örjan hulten har helt rätt

peter Oregistrerad 2001-06-11 17:12
 

en av sveriges bästa skivor nånsin, helt klart underskattad

joel Oregistrerad 2002-10-22 19:34
 

Den här skivan är så jävla bra. Glöm aldrig det. Karl-Jonas är min hjälte nummer ett.

Os Oregistrerad 2003-03-13 02:56
 

”a mother is missing” är den bästa svenska låten den här sidan millenieskiftet, bredvid moneybrothers alster.

nils Oregistrerad 2003-03-17 18:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig