dagensskiva.com

48 timmar

Text

2007 års 15 bästa skivor

Mr Suitcase

1. Mr Suitcase Guidelines for an Emerging Century
Svenska artister brukar vara sällsynta när det blir dags för mig att sammanställa albumårslistor, men i år är det svenskt på första, andra och tredje plats. Och bäst av dem alla 2007 var Mr Suitcase. I en tid när albumformatet allt mer håller på att lösas upp lyckades Billy Rimgard inte bara göra en samling av helgjutna låtar – han lyckades dessutom skapa en osynlig röd tråd som höll ihop hela Guidelines for an Emerging Century med sin egen oavslutade berättelse.

2. Tiger Stripes Safari
En resa genom en savann fylld av ljudintryck och stämningar fyllda av de djupaste houseinfluenser. När det blev dags för Mikael Nordgren att sammanställa sitt förstlingsverk i albumformat lyckades han bättre än jag vågat hoppas på.

3. Aril Brikha Ex Machina
Få har lyckats fånga känslan hos den ursprungliga techno-musiken och samtidigt lyckats uppdatera den lika finkänsligt och snyggt som Aril Brikha. Ex Machina lyckades dessutom samla Arils allra bästa sidor på ett riktigt helgjutet vis.

4. Freemasons Unmixed
Antalet discohousealbum som funkar hela vägen är lätträknade. Att pålitliga Freemasons skulle bli dem som gav oss årets bästa album i den här kategorin borde egentligen inte ha kommit som någon överraskning.

5. Jussi-Pekka vs. Monoder No Lines in Between (The Big Suomi Chill)
Sasu Ripatti (eller Vladislav Delay om man så vill) gav oss inte det där riktigt minnesvärda 2007. Istället blev det hans landsman som fick representera det bästa hos Finland. Systerskivan till The Line In Between gav oss precis allt det där som saknades hos storasyskonet: minimalt sväng och digital värme i tech-housig kostym.

6. Mr Sam Lyteo Interpretations
En skiva fylld av remixer från en tidigare skiva kan bli precis hur bra eller tråkigt som helst. Två och en halv timme poptrance med Mr Sam – och de remixare han bjudit in – fungerar utan problem. Att Kirsty Hawkshaw spelar en så stor roll är förstås plus i kanten.

7. Pantha du Prince This Bliss
Ett av årets mest försynta och finstämda album gav Hendrik Weber oss. Med samma recept som från fjolårets Walden blev det en uppvisning i återhållen minimalism kantad av klockspel och dämpade tech house-beat.

8. Roisin Murphy Overpowered
En av årets mesta tillväxtskivor. Från den initiala besvikelsen till platsen som en av höstens mest spelade skivor i min iPod. Även om det fortfarande är en bit kvar till Moloko-nivåer var Overpowered ett av årets mest välkomna släpp.

9. Jonas Steur Born for the Night
Eurobeat, poptrance och lite annat smått och gott. Omslaget må vara hiskeligt fult, men musiken är desto bättre.

10. Robert Valsinger Sången är vacker men ack så sann
Folkmusik och hiphop. Det som är så självklart runt jorden är något väldigt sällsynt i Sverige. Att det går att göra visade Robert Valsinger redan på sin svenskspråkiga debut 2004. På uppföljaren förfinade han den vinnande formeln ytterligare – ytterligare steg bort från den traditionella hiphopen och allt längre in i Robert Valsinger-land.

11. Frost Love! Revolution!
Aggie Peterson och Per Martinsen fortsatte skämma bort oss med ännu ett album Norge-elektronik av vackraste och nordligaste slag.

12. Burial Untrue
Att årets mesta crossover-skiva skulle bli Burial var inget jag hade varit i närheten av att gissa i början av 2007. Men Burials egen version av nygammal 2step gick hem nästan mest överallt.

13. Apparat Walls
Walls är definitivt en sådan skiva som man bör lyssna på i sin helhet. Kompositioner som är vackra och skickligt genomarbetade men aldrig tråkar ut”, konstaterade Martina när hon recenserade skivan. Jag kan bara hålla med.

14. Logistics Medical History: Logistics
Ingen riktig uppföljare till Now More Than Ever, snarare en samling material som varit svårt att få tag på tidigare, men med mer själfylld drum’n'bass på samma inslagna väg.

15. Natalie Gardiner California
Årets kanske mest försiktiga album fullkomligt dröp av coolhet på det där riktiga blånotiga sättet. Mindre beat-experimenterande jämfört med förra skivan, men desto mer lek med rösten.

Ola Andersson

Publicerad: 2008-01-14 00:01 / Uppdaterad: 2008-01-16 11:02

Kategori: Årets skivor, Krönika, Lista

32 kommentarer

Bland skivorna precis utanför finns saker som Moonbooticas “Moonlight Welfare”, Phoniques “Good Idea”, High Contrasts “Tough Guys Don’t Dance”, Chromatics “Night Drive” och Kathy Diamonds “Miss Diamond to You”.

Hade tänkt ha en 20-lista och skriva om dem också, men nu dyker de upp såhär istället. Annars spräcker de min “se till att alla skivor jag har med i årslistan finns recenserade på dsc”-tanke och det går ju inte.

Dessutom, värt att notera: svenska artister brukar för det mesta lysa med sin frånvaro när det blir dags för mig att sammanfatta musikår. I år hamnar alla tre pallplatserna hos svenska artister.

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-14 00:07
 

Massa trance allså… High Contrast förtjänade en plats på topp-15

E Oregistrerad 2008-01-14 02:58
 

ok jag är jätte jätte musik intresserad och jag har hört jätte bra musik 2007, ok det är möjligt att detta inte är min musik men jag känner fanimej inte igen en artist/grupp på denna listan.

Medlem 2008-01-14 06:56
 

Inget att oroa sig över – det gör inte jag heller.

Öppen Gylf Oregistrerad 2008-01-14 10:02
 

desto intressantare i så fall.

boneless Oregistrerad 2008-01-14 10:23
 

Blir det per automatik intressant bara för att det är obskyrt eller?

Öppen Gylf Oregistrerad 2008-01-14 10:56
 

Eh … om du var vid medvetande 2007 och inte känner igen Mr Suitcase, Roisin Murphy eller Burial så kanske du borde vara glad att någon pekar ut elefanterna i vardagsrummet snarare än att klaga, och nej, musik blir inte bättre av att vara obskyr, men frågan är hur mycket din musiksmak utvecklas av att läsa ännu en lista med Panda Bear, LCD Soundsystem och Arcade Fire (om de nu låter bekanta). Har för övrigt själv hittat 5-6 namn här som var nya för mig och som jag kommer spetsa öronen lite extra on jag stöter på. Tack för det.

bug Oregistrerad 2008-01-14 13:18
 

Det blir det inte, men det är såklart mer intressant att läsa om något man inte känner igen.

Hej Hopp Oregistrerad 2008-01-14 13:34
 

Tja. Arcade Fire köpte jag när den kom. LCD tycker jag är mindre bra. Panda Bear har jag bara hört nån låt av. Jag klagar inte alls. Och det är ju ofta intressant att läsa om nåt man inte känner igen. Tyvärr inte lika ofta att lyssna på¨det :-).

Öppen Gylf Oregistrerad 2008-01-14 16:29
 

Asså om nu Panda Bear, LCD Soundsystem och Arcade Fire har gjort årets skivor 2007 så är det väl skit samma hur många som nämner det? Det gör ju bara de till ännu starkare segrare av årets skivor 2007.

Jag ifrågarsätter inte listan och självklart är jag villig att kolla upp vad som döljer säger bakom namnen. Tycker bara att det är märligt att man inte känner igen någonting på listan.
Och hur i helvete hade du tänkt att jag skulle ha hört talas om Mr Suitcase ? Vad fan är det?

Medlem 2008-01-14 17:44
 

TapparMust: Mr Suitcase hade du exempelvis kunnat hört talas om via recension på webbplatsen du befinner dig på när du skriver ovanstående inlägg (publicerades i juni 2007). Mr Suitcase återfinns också i flera andra recensioner och i årslistor jag gjort tidigare år.

Roisin Murphy har varit ganska omskriven senaste åren och Burial är en vanligt förekommande gäst i flera andra listor över bästa albumen från 2007. Logistics, Robert Valsinger, Natalie Gardiner och Frost är alla representerade hos oss med två recensioner (på två olika skivor) var. Freemasons har varit ett av de största namnen inom dansmusik de senaste åren. Tiger Stripes, Pantha Du Prince, Jonas Steur och Jussi-Pekka har dykt upp när jag 2005, 2006 och 2007 listat de bästa låtarna från respektive år.

Jag säger ganska precis samma sak som jag gjorde när precis samma diskussion dök upp förra året så här dags, när jag presenterade mina favoritskivor från 2006: det handlar mer om vilken typ av musik du lyssnar på. Eller snarare inte lyssnar på. Jag gissar att du inte lyssnar på särskilt mycket dansmusik och elektronisk musik. Precis som att jag är rätt lost inför en lista över årets bästa black metal-album.

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-14 18:28
 

aha du behöver inte förklara dig inget emot listan och det är väl precis som du säger att detta inte är nåt jag lyssnar på även om jag tycker att min musikkrets är bred.

Medlem 2008-01-14 19:34
 

Just den här listan har jag väntat på. Frågan är om jag borde köpa Ex Machina från iTunes med DRM eller betala dubbelt så mycket för CDn. Svårt beslut…

Moonbat Medlem 2008-01-14 21:16
 

Moonbat: Eller så köper du skivan digitalt utan DRM för ungefär samma pengar som hos iTunes. Som hos beatport.com, exempelvis.

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-14 21:30
 

listor ska vara personliga inte likriktade.

boneless Oregistrerad 2008-01-14 21:36
 

Tiger Stripes är helt riktigt kalas, men är det bara jag som tyckte att Blue Six ”Aquarian Angel” var en oväntat trevlig bekantskap i år?

Medlem 2008-01-15 10:24
 

Lamont: Jag lyssnade igenom den en gång till för inte så länge sedan när jag skulle börja hitta kandidater till listan. Mindes också att det var en trevlig bekantskap, men när jag lyssnade nu igen var jag lite svalare. Ska dock lyssna fler gånger innan jag bestämmer mig en gång för alla vad jag tycker om den.

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-15 11:22
 

Jag får säga samma sak om Mr. Suitcase, den har jag uppenbarligen lyssnat alldeles för lite på.

Medlem 2008-01-15 11:38
 

Guidelines for an Emerging Century är smått fantastisk. Bäst gillar jag de popiga (poppiga?) låtarna. De med sång.

Mr. Kite Medlem 2008-01-15 11:53
 

Vad rörigt att #2 och #3 på listan recenserats under 2008. Man får den där fadda bismaken av Oscarsvinnare på tungan. Den där ”vi kan bara ge priserna till de som hade premiär senaste månaden och nu ligger på topplistan-känslan”.

För sådant som var bra 2007-01 är ju i praktiken nästan 1900-tal.

För övrigt inget bekant på listan. Utöver det faktum att jag jobbar inom #14.

Medlem 2008-01-15 22:54
 

Nu släpptes ju både Tiger Stripes och Aril Brikha för ett halvår sedan eller något sådant och inte senaste månaden.

För övrigt är Olas årslista den enda av intresse, som vanligt. Alltid musik att kolla upp. Alla andra listor ser i princip likadana ut – som vanligt. Samma ointressanta musiksmak – 95% vit ”indie” (om begreppet fortfarande kan användas)och så ett hiphop-album i mitten.

Medlem 2008-01-16 10:03
 

Mr. Suitcase ligger nog ett på listan över skivor jag lyssnat mest på i år. Men jag måste verkligen kolla upp en del namn på din lista som jag missat, har bara hört Frost och Burials skivor i sin helhet förutom nämnda skiva. Tack för tipsen i alla fall

fredrik Oregistrerad 2008-01-16 13:19
 

Beatport verkar vara bra, men dom säljer inte Ex Machina till mig eftersom jag är i Sverige.

Moonbat Medlem 2008-01-16 13:30
 

Moonbat: Men vafan. Där ser man. 7digital då? Har köpt från både Beatport och 7digital utan problem, men då kanske det inte var territoriella fel med de filerna då. Just Brikha köpte jag dock old school-vägen – på cd.

http://www.7digital.com/artists/aril-brikah/ex-machina/

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-16 14:40
 

Så skulle Brikha köpa sin musik via beatport skulle han alltså inte få det?

Johan Oregistrerad 2008-01-16 15:40
 

Köpa musik. Vaffö gör di på detta sättet?

Skalle Per Oregistrerad 2008-01-16 17:32
 

Det skulle han kunna glömma, men det kanske är lika bra för vem vill köpa sin egen musik?

7digital däremot gick bra. Där kunde man dessutom välja med eller utan DRM. Att det ska vara så svårt att köpa musik?

Moonbat Medlem 2008-01-16 21:33
 

[...] man göra. Åtminstone när man läser en så extremt träffsäker och sanningstrogen lista som den här: “Svenska artister brukar vara sällsynta när det blir dags för mig att sammanställa [...]

 

Beneath a steel sky är inget annat än ett gammalt dataspel.

Medlem 2008-01-17 11:07
 

Ex Machina är oerhört bra, som väntat av en rekommendation av Ola.

Moonbat Medlem 2008-01-18 01:52
 

Att tre svenska artister hamnar på pallen borde betyda att musiken är på väg mot världens undergång.

Olafur Oregistrerad 2008-01-20 01:24
 

Kul att komma med på listan !
för Er som inte vet vem jag är och vill höra hur det låter, kolla på http://www.myspace.com/bashie79 och kolla info på min hemsida http://www.robertvalsinger.com
jag startade hiphopbandet STACS OF STAMINA 1996, har arbetat med Astma, Akem, Skoob-Rock, Ship Of fools, radioklit och jobbar nu på nya grejer med Akem, Organism 12, Astma och tank Marwin.

peach !
/Robert ”BASHIE” Valsinger

Robert valsinger Oregistrerad 2008-03-06 11:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig