dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Fierce Angel presents Digital Angel
Fierce Angel presents Digital Angel (trippel-cd) Samling
2007
Fierce Angel Records
7/10

Tillbaka där det började

Hed Kandi.

Det hade kunnat räcka att säga så.

Jag hade egentligen inte tänkt skriva något om årets sista samling från Fierce Angel. Mr. Hed Kandi och Mr. Hed Kandi skämmer återigen med oss med ytterligare en samling dansgolvsglimrande glädjepiller (för det mesta). Alla som har tillstymmelse till vettig musiksmak har redan köpt. Alla med tillstymmelse till vettig musiksmak som inte hunnit köpa samlingen än har beställt den innan de ens hunnit läsa så här långt. Skitbra musik. Givet köp.

Egentligen hade det räckt så. Bara låta musiken tala för sig själv, utan texthjälp. Men det här är inte vilken samling som helst. Inte ens vilken Fierce Angel-samling som helst. För när den ena Mr. Hed Kandi inte längre vill vara med blir det inte längre riktigt samma sak.

Vi börjar om från början.

Skivbolaget Hed Kandi har, ända sedan starten med Back to Love, handlat om två saker: fantastisk musik och stilsäkert enastående omslag. Musik och formspråk att älska eller hata. Tillhör man den första skaran var nästan varje släpp en mindre julafton. Musiken stod Mark Doyle för, formspråket sköttes av Jason Brooks. Under 2005 lämnade så Mark och Jason skapelsen Hed Kandi och startade, med en snabb mellanlandning i kortlivade etiketten Tokyo Project, Fierce Angel i början av 2006 – ungefär samtidigt som Hed Kandi svaldes av Ministry of Sound. Även efter Marks och Jasons avhopp har Hed Kandi fortsatt på den linje som de två målade upp tillsammans.

Fast utan Marks och Jasons fingertoppskänsla.

Kort sagt har Hed Kandis samlingar alltid hamnat i skuggan av de silverspeglade färgexplosionerna från Fierce Angels samtida släpp under de snart två år som passerat. Bleka kopior såväl till form som musik.

Nu är den nioåriga sagan slut. Mark fortsätter med sitt Fierce Angel, men Jason har gått tillbaka till Hed Kandi. En icke-händelse så det sjunger om det. Men ändå.

Och nu när vi ändå är här: Digital Angel är förstås precis vad du tror om du har koll på Mark Doyle. Eller Hed Kandi. Över tre skivor bjuds vi som vanligt på vad som någon kallade ”sundrenched summer house”. Eller ja, det är väl åtminstone de bitarna jag gillar bäst.

Som vanligt sveper Fierce Angels 3CD-samlingar över det spektrum av genrer som under Marks tid hos Hed Kandi blev helt egna serier. Och som vanligt är det någon del av någon skiva (i princip den första halvan av tredje skivan) som halkar in i det electroknorrmörka Deeper-territoriet som jag i ärlighetens namn gärna passerar förbi lite snabbt. Det pendlar mellan ”halvintressant” och ”bedövande tråkigt”.

Men i övrigt är det för det mesta betydligt trevligare. Men inledning i det asexuella myspace-fyndet Lucy London (robotar och Coldplay) och fantastiska grejer som vanligt från Eric Kupper, både genom balearic-vibbande vågguppar-housen i Electrikiss och (återigen) sorgset electrosvepande från Bonnie Baileys Cocoon. Det blir ett gäng covers – David Vendettas rätt meningslösa och ihåliga Love to Love You Baby, Rekelectriks organisering av Inner Citys Til We Meet Again, Ultra Naté leker med Pointer Sisters Automatic, MAS Project putsar av Ruffnecks Everybody Be Somebody (alltjämt med sin Yello-sampling), Grant Nelson fipplar runt med Mr. Fingers Can You Feel It. Michael Gray är förstås alltid bra – även om Somewhere Beyond har rätt långt kvar till Borderline, Seamus Haji gör ett snyggt lån av I.O.U. till sin remix av SOS och Wideboys remix av The Real Thing är rätt skittrist jämfört med originalet. Bland annat.

Som vanligt några riktigt trevliga nya bekantskaper. Bäst av dem alla Full Intention-kopplade Luciana tillsammans med Super Mal i Bigger Than Bigger – mitt mellan Bodyrox Yeah Yeah och Prince-plastanalogpopfunk. Och kanske bäst av dem alla: mötet mellan Carl Kennedy, M.Y.N.C. Project och Roachford i bitvis On the Beach-ekande Ride the Storm.

Det här är långt ifrån den bästa Brooks/Doyle-samling som sett dagens ljus. Att den avslutas med Freemasons senaste singel Uninvited – en av de svagaste saker de gjort – känns därför rätt passande. Men här finns fortfarande, som vanligt, drösvis med bra grejer för olika smaker.

Men som sagt. Jason och Mark tillsammans för sista gången. I alla fall för den här gången. Lite sorgset i all sin icke-händelsighet. De sista tre skivorna blir en resa där, på sedvanligt Hed Kandi/Fierce Angel-manér, nutid bjuder upp dåtid till en stunds glömska under multikolorerat discoljus.

Något som kanske bäst av allt sammanfattas av Digital Dogs omarbetning av Congress 40 Miles. En remixuppdatering av Congress 16 år gamla raveklassiker, som i sin tur bygger på Jimi Polos 18 år gamla Better Days. En låt som i år dessutom också har getts ut i en cover-version av Cloudburst och Culture Girl. En cover-version släppt av…

Hed Kandi.

Ola Andersson

Publicerad: 2007-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-29 23:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4384

5 kommentarer

http://dagensskiva.com/1999/12/14/samling-back-to-love/

Vad kommer det sig att Mr. Fingers från och till är Mr Fingers? Båda funkar för mig och sökverktyget tycks vara med på båda men….

Medlem 2007-11-29 06:57
 

Finns väl kanske bara en enda sak att tillägga efter den här pricksäkra recensionen: KÖP!

Du fick med allt, Ola! Snyggt jobbat!

pandren Oregistrerad 2007-11-30 14:06
 

Ok, så har någon lust att berätta vilka Hed Kandi släpp som är bäst? Hade Disco Kandi 2 och Deeper en gång i tiden men de fick beredea plast för bättre skivor. Gillade kanske hälften av spåren, bara ett fåtal blev riktiga favoriter.

pdaniel Oregistrerad 2007-12-02 15:12
 

sjukt fult omslag, typ sa opricksaker man om mojligt kan tankas vara…

yeah! Oregistrerad 2007-12-03 18:33
 

[...] Disco Not Disco (10)Samling Fierce Angel presents Digital Angel (4)Chic Risqué (3)Blaze & Underground Dance Artists United for Life Keep Hope Alive Revisited [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig