dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Thom Yorke: The Eraser
The Eraser (CD) Thom Yorke
2006
XL/Playground
7/10

B-barnet

Lyssna

Sök efter skivan

Jag fascineras av tanken på delarna till ”The Eraser” som skvalpade som vågorna på omslaget i Thom Yorkes dator. Var för sig bara ljud som skapats under de senaste åren. Och precis som Knut den Store, som är avbildad på omslaget, inte klarade hindra vågornas skvalp behövde Thom Yorke att bringa reda bland det material som skapats för skivan. Efter närmast arkeologiskt botaniserande tillsammans med Nigel Godrich lyckades de skapa nio spår av vacker elektronisk musik.

Låtarna är baserade runt Thoms piano, men atmosfären är fylld med elektronik ger ett rikt avtryck. Det knastrar och klickar, loopat runt runt. Påträngande och överhängande. Men Thoms tenorstämma gjuter olja på vågorna. Men inte annat än till ton och ljud. För orden fräter fränt mot den metalliska botten.

Fyllda av referenser till omvärlden och det England han lever i. Platsen ”Harrowdown Hill” är döpt efter är där Dr. David Kelly hittades död 2003. Dr. David Kelly kritiserade de uttalanden den brittiska regeringen gjorde om Iraks möjligheter att producera massförstörelsevapen innan invasionen av Irak och när uppgifterna kom ut och citaten spårades tillbaka till honom blev uppmärksamheten för stor och han tog sitt liv. Eller? Did I fall or was I pushed? / And where's the blood? sjunger Thom.

Låten som han själv anser är en av de argaste han någonsin skrivit är också en av de bästa på skivan. Hans röst pulserar av kraft och känsla. Frustrerat. We think the same things at the same time / We just can't do anything about it. ”The Eraser” är inte Radiohead, det är inte fylligt nog för det. Men det ligger ändå nära det Radiohead gjorde på ”Kid A”, i en mer avskalad version; beståndsdelarna är enklare, men det gör dem också lite rakare.

Bland underbara spår som ovan nämnda ”Harrowdown Hill”, ”Black Swan”, titellåten och ”Atoms for Peace” hittar jag tyvärr också en del utfyllnad, trots att ”The Eraser” bara består av nio spår. Men trots att några spår inte håller som egna låtar så fungerar skivan utmärkt som helhet. Även om en lyssning kommer lämna dig lite nedstämd. Det är det värt.

Kal Ström

Publicerad: 2006-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-14 09:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3776

15 kommentarer

Fan, man skall ju vara ond mot djävulen men detta måste jag ändå omfamna. Vet inte vad det är men något är det. Skivan är säkert inte värd med än en 6:a men idén och utförandet gör det bättre. Musik som skiter i allt?

Medlem 2006-07-17 00:30
 

Bra och mycket bättre än de första ryktena jag hörde om skivan.

Ibland åker Kal och jag i samma båt. Det är kul.

Medlem 2006-07-17 01:46
 

kul att musiken kunde varit gjord för 10 år sen. då hade den släppts på warp. inget större fel i det men.

Medlem 2006-07-17 01:57
 

Helt okej platta, dessvärre inte mer än så. Kan inte riktigt komma på i vilket sammanhang den skulle kunna spelas – passar varken i poden eller stereon.

the sound of whipporwills Medlem 2006-07-17 16:18
 

den kanske passar i din röv

Medlem 2006-07-17 21:03
 

HAHAHAHAHA

Medlem 2006-07-17 21:18
 

Jag skulle säga att den passar utmärkt på vandring i stadsmiljö. Där trivs jag bäst med den i alla fall.

Men jag har lyssnat lite överallt. Svårare att lyssna på i sällskap kanske.

Kal Ström Redaktionen 2006-07-17 23:26
 

Sean:

Oh, witty. Hur länge satt du och slipade på den där?

the sound of whipporwills Medlem 2006-07-17 23:39
 

slipningen av den började kl.16.18 17/7

Medlem 2006-07-18 16:58
 

sean olsen är kung! Thom Yorke's musik passar bäst där…

Medlem 2006-07-27 21:29
 

Min solklara favorit just nu. Fantastisk skiva sedd som helhet, med vissa spår som sticker ut som 'the eraser', 'harrowdown hill' och 'cymbal rush'. Missa inte de två låtarna han körde på Henry Rollins show. Inte minst 'the clock' är en riktig höjdare. 'Cymbal rush' är också fantastisk. Köp!

Medlem 2006-08-09 17:00
 

[...] mellan dem bägge vidare till en skiva som behövdes karta för att hitta krokarna till, via Yorkes soloutflykt och vidare till In [...]

Radiohead "In Rainbows" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-10-23 09:23
 

[...] Recordings som släppte Thom Yorkes soloskiva The Eraser förra året har skrivit kontrakt med Radiohead om att distribuera In Rainbows i fysisk [...]

 

[...] mig ens i min vildaste fantasi. Som inspiration till arbetet nämner hon Thom Yorke och hans album Eraser och det hörs (nej det är klart att jag inte hade lyssnat på Eraser innan Titiyo drog upp den, [...]

Titiyo “Hidden” | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-11-14 00:15
 

underbar skiva, minst 9/10

Medlem 2010-02-02 18:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig