dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Radiohead: Amnesiac
Amnesiac (CD) Radiohead
2001
Parlophone/EMI
6/10

Larsson, Lönnå och Berghagen kan sova lugnt

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

– Man blev trött på att se bläckfiskar simma baklänges i slow-motion efter ett tag. Dessutom skulle jag vilja ha mer gitarr och sång i låtarna, säger ett av fansen som var mindre nöjt.

Citatet kommer från vår nyhet om en 3D-förhandslyssning som arrangerades i en biograf förra året inför släppet av ”Kid A”. Någonting säger mig att den personen känner likadant för ”Amnesiac”. Jag gör det. I alla fall vad gäller sången.

Kommer du ihåg låtar som ”High and Dry”, ”Fake Plastic Trees”, ”Karma Police”, eller kanske de ultra-allsångsvänliga ”Just” eller ”Creep”? Det finns inga såna låtar på ”Amnesiac”.

Förhandssnacket inför skivan gick ut på att tralala-låtarna från tiden i studion hamnade på ”Amnesiac” eftersom de inte passade in på ”Kid A”. I de recensioner av ”Amnesiac” du läst har det förmodligen stått att den är mer lättillgänglig än föregångaren.

Det vete katten.

Nu skulle det till och med bli singlar och videor. Visst. Det blev det. Men frågan är om det är mer lättillgängligt?

Men som alla med någon slags smak vet så är inte lättillgängligt synonymt med bra. Ofta står de i motsatsförhållande till varandra. Så även här. För visst är det en bra platta. Men inte så bra som man förväntar sig av ett band som Radiohead.

De har lyckats med det som är få band förunnat. De kan göra det de vill och ändå så säljer det. Folk köper plattora även om det inte kan beskyllas för att ha varit radioanpassat de tre senaste plattorna.

Men folk har fattat. Och folk har älskat. Åtminstone älskat. Fast de blir inte direkt fler och fler.

Man kan undra vad mogulbossarna på skivbolaget säger när bandet presenterat sina nya låtar de senaste åren? Jag tror ju inte de gått upp i brygga och börjat fantisera om penningbuntar och försäljningsrekord direkt.

Det är bra.

Band ska varken slicka sin fans eller skivbolag medhårs. Framförallt inte de senare. Men samtidigt, mitt i den artistiska friheten riskerar ett band att gå vilse. Jag älskar Radiohead för att de gör som vill. Men det är inte samma sak som att älska det de gör.

Låtar som ”Pulk/Pull Revolving Doors” ger mig ungefär lika lite som till exempel ”Electioneering” på ”OK Computer”. Ingenting.

Experimentlustan och kreativiteten går ofta ut låtskrivandet. Thom Yorkes sång är oftast totalt uppfuckad av diverse effekter som gör den till just det – en effekt. Det fungerar inte så bra i längden. Viljan att utvecklas gör att de ibland slår kreativa knutar på sig själva.

Det flirtas både med det förflutna och med framtiden. Robotrösterna i ”Pulk/Pull Revolving Doors” varvas med sprakig stenkaksjazz i ”Life in a Glasshouse” och ”You and Whose Army” där man kan se Yorke genom cigarrdimmorna iklädd en vit linnekostym.

Stämningsskapande och snyggt men samtidigt splittrat.

Precis som på ”Kid A” är det många ljud som slåss om utrymmet. Kanske visar det sig att ljudsoppan på ”Amnesiac” börjar jäsa och växer till en livsnödvändighet som slänger sig ut ur cd-hyllan varje gång jag går förbi. Kanske. Men jag tror inte det.

Radiohead är bra. De är intressanta. Alltid. Men de är inte nödvändiga. För även om det kommer rakt från hjärtat hos dem så går det inte rakt in i mitt. Det tar omvägen via hjärnan. Och den teststationen klarar varken ”Kid A” eller ”Amnesiac” med toppbetyg.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-22 20:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #949

36 kommentarer

Jag tycker ”Pulk/pull revolving doors” är en av de bästa låtarna på skivan. Industri, damn it. ”Amnesiac” är Radioheads andra bra skiva hittills i karriären. ”Kid A” är bättre, men den här är bra.

Kal Ström Oregistrerad 2001-06-07 00:12
 

Håller fullständigt med.. vart har det fantastiska fake-plastic-trees-Radiohead tagit vägen?? De håller på att gräva ner sig i nån slags mystisk blandning av ljud och hmmm.. nasal sång. Bra, men jag kommer garanterat att tröttna. Det enda riktigt bra är Thoms sång i ”You and Whose Army”..

[Anonym] Oregistrerad 2001-06-07 09:03
 

Skivan beställdes idag så jag kan egentligen itne uttala mig så säkert, men det lilla jag hört har verkligen fått mig glad. Visserligen så har detta gjorts förr så man kan väl inte säga att Radiohead är banbrytande på något sätt och möjligen så kan det kännas pretentiöst, men det ser jag nästan som ett plus (även om många andra inte gör det).

Jag hoppas Kent gör en Radiohead.

martin friberg Oregistrerad 2001-06-07 11:53
 

Martin: Du menar bli bra?

Kal Ström Oregistrerad 2001-06-07 12:26
 

Tycker ”Kid A” var bra men den nya vet jag inte vad jag har än.Men det är klart att ibland saknar man låtar som ”High and dry”.De låtarna kanske är b-sidor.

Marre Oregistrerad 2001-06-07 13:42
 

Ok, Amnesiac är inte lika bra som Kid A. Men inte långt ifrån. Och alla som vill ha nån lättillgänglig gitarr-rock kan lyssna på nåt annat. Radiohead kan göra vad dom vill. Och det gör dom. Men förstår egentligen inte vad som är så svårtillgängligt? En skiva som behöver en del lyssningar innan den fastnar håller säkerligen betydligt längre. Jag kan lyssna på Kid A varje dag och aldrig tröttna. Det samma gäller Amnesiac, och det vet jag eftersom jag har haft den i två månader, Pyramid Song är en fantastisk låt. Och Knives Out är suverän. Den sistnämda bör ju dessutom gillas av alla mainstream öron där ute.

Kid A Oregistrerad 2001-06-07 14:01
 

du är medveten omatt du har gett den samma betyg som tex Blink 182, Pantera, The Pusjkins, Dj Sleepy, Backyard Babies och fre! Menar du att den här skivan är lika bra/dålig som dom här skit bandens skivor??????

arg & besviken Oregistrerad 2001-06-07 14:43
 

Jag vet vilket betyg den fick. Däremot har jag inte kolla på alla andra skivor som fått en sexa. Om du kollar lite mer noggrant på de recensionerna så ser du att jag inte skrivit någon av dem.

Alla på dagensskiva.com tycker inte likadant och recenserande är ingen exakt vetenskap. Det är en sexa för mig idag. Kanske ändrar jag min bedömning av den framöver – kanske inte. Det har hänt förr.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-06-07 14:54
 

hur orkar du bli arg och besviken för att det blir en 6a i betyg? Måste man tycka bättre om Radiohead en Tex Blink 182?

Det kanske bara är för att dom sluter ögonen och lägger huvudet på sne när dom sjunger iofs?

skönt att du orkar bry dig!

Apa Oregistrerad 2001-06-07 15:37
 

kal ström: hehe, jag gillar iofs Kent redan nu, men det vore verkligen kul om de tog ett steg i en ”helt ny” riktning: alltså, göra en Radiohead.

arg & besviken: Man ska inte jämföra betyg över genrer tycker jag. Man får se betyget i jämförelse med liknande artister, då känns det oftast bättre :)

martin friberg Oregistrerad 2001-06-07 16:48
 

amnesiac känns lite mer splittrad än ”kid a”, därför också lite sämmre. den blir dock bättre och bättre för varje dag som går. till och med en ”antilåt” som ”pulk/pull revolving doors” känns helt rätt. ”kid a” ska ha en 10:a och ”amnesiac” ska ha en 8:a.

sen kan jag tillägga att jag inte förstår alla som klagar på att radiohead gått och blivit ”knäppa”, och vill ha tillbaks dem till ”the bends”-tiden (nog för att de var fruktansvärt bra då också). låt oss som gillar deras nya vägar ha kvar dem för oss själva. det finns ju så många andra som är därikring (coldplay, travis, etc.).

patrik ström Oregistrerad 2001-06-07 18:05
 

lyssnade på skivan så sent som idag och jag tror att även detta är ett smärre underverk. Pyramid song var bland det vackraste jag hört på länge. Alla som drömmer tillbaka till äldre tider, sluta tjura och upptäck hur vackert det nya är. Allt för många går idag omkring och längtar tillbaks till Doors, Stones och liknande. Radiohead går sina egna vägar försöker skapa något nytt och de gör det utomordentligt. Visst kan man längta efter mer direkt musik, men det radiohead har skapat från ok computer och framåt är storslaget. Låt coldplay och alla andra band göra den hitvänliga gamla radioheadmusiken och låt radiohead fortsätta bryta ny mark.

thomas Oregistrerad 2001-06-07 19:21
 

eh.. förutom att ja diggar amnesiac fetmycke så tycker ja att de e lite kul att du har gett den exakt samma betyg som andres lokko på feber.

niklas andersson Oregistrerad 2001-06-07 22:19
 

ja men är det inte jävligt svårt att placera amnesiac i en genre???

Senså så blir det som med kid a att alla älskar den till slut ändå.

Radiohead= 90- och 00-talets beatles…….

Arg och besviken Oregistrerad 2001-06-08 00:52
 

”Arg och besviken”: är det nån som placerat den i en genre? Dessutom kan man väl tycka att ”Amnesiac” är mindra bra utan att man längtar tillbaka till hur de lät förr?

[Anonym] Oregistrerad 2001-06-08 12:09
 

jag skrev inte det förra inläget av mig det var min kompis…..

Jagtycker vissta att man ska kunna jämföra mellen olika genrer annars varför har ni betyg. Sen så kan man inte sklla på at andra recensente gett ett betyg som man tycker är för högt för d blir det FEL och väldigt orättvist. Skippa betygen!

arg och besviken Oregistrerad 2001-06-08 16:13
 

Jag blir lite förbannad på folk som tycker att Radiohead ska göra en ny The Bends eller en ny Ok Computar, det är som att vilja att en målare ska måla samma tavla om och om igen. Till slut skulle ju målaren tröttna och lägga av, samma skulle även hända med Radiohead. Det skulle faktisk bli långtråkigt för oss ”riktiga” fans oxå.

Jag tycker att Amnesiac är ännu ett mästerverk av Radiohead, och det är jävligt fel att ge den dåliga betyg bara för att vissa tycker att: Radiohead kan mycket bättre, eller för att den inte är lättillgänglig. Anledningen till att vissa tycker att Kid A och Amnesiac inte är lättilgänliga är för att det är ett nytt och anorlunda slags musik som ingen är van vid. Den här skivan kommer att växa (precis som Kid A) på alla, den har redan börjat göra de på mig.

AndDroid Oregistrerad 2001-06-08 17:32
 

Föresten kommer ju Radiohead äntligen till Sverige den 8 september, kan det bli mycket bättre?

AndDroid Oregistrerad 2001-06-08 17:35
 

herregud, slappna av. betyget är väl en snabb vägledning, inte så mycket mer. varför hänga upp sig på ett tecken när recensionen är på några tusen?

betyg är bra, men inte så allvarliga.

joppe Oregistrerad 2001-06-08 17:35
 

Till Joppe: Jag har aldrig sagt att betyg är jätte viktig. (Men rätt ska va rätt) Eftersom dom flesta recensenter förväntar så mycket av radiohead, så blir de lätt besvikna och ger dåliga betyg. Men om det skulle vara ett nytt band som hade gjort albumet skulle det bli en jätte överaskning för alla recensenter och de skulle ge högre betyg. fattaru :)

AndDroid Oregistrerad 2001-06-08 17:54
 

Tycker det snackas alldeles for lite the bends nar det galler radiohead, det ar the bends som har potential att bli en klassiker, inte vare sig ok computer eller Kid A.

Men det ar anda bara sa oerhort skont med band som gor musik sa oerhort mycket svarare an de behover gora. Thom Yorke och Trent Reznor ar praktexempel.

intromusik.com-Magnusson Oregistrerad 2001-06-09 16:54
 

Jag tror att nästa skiva kommer att vara bättre än OK Computer… eller rättare sagt, jag hoppas det =)

DJ Filibaba Oregistrerad 2001-06-10 13:02
 

Till: intromusik.com-Magnusson.

Visst the bends är jävligt bra, men den är lite för enkel. Man tröttnar på den ganska fort (om man lyssnar mycket på den) Men med album som ok computar och kid a så växer albumet hela tiden, och det är sånna album som blir de riktigt stora klassikerna.

AndDroid Oregistrerad 2001-06-10 13:31
 

hur fan kan man jämföra radiohead med beatles. Har nån lyssnat på beatles, det är ju förmodligen tidernas mest överskattade band. Visst de var lite kul i början men sedan blev det bara mer och mer patetiskt. Radiohead är på alla punkter så oerhört mycket större och bättre än beatle nånsin var.

thomas Oregistrerad 2001-06-11 13:59
 

Varför inte bara säga som det är: Pretentiös dynga.

Quimby Oregistrerad 2001-06-13 19:07
 

jag anser, som så många andra, mig själv vara radioheads största fan någonsin. därför vet jag att jag har rätt när jag säger:

”-vad i helvete håller tompa på med?”

han kan ju så så så mycket bättre än så här. och nigel intygar. tänk att man kan bli så arg på musik man älskar.

p.s. jag häller flytande beröm över recensenter som svarar på läsarnas kommentarer.

subterranean homesick sam Oregistrerad 2001-06-18 18:58
 

Till subterranean homesick alien: Fan det här känns konstigt…. Alla säger till mig att jag e bessat av Radiohead och att jag måsta vara deras största fan, (jag har alla cd dom släppt,till och med den första ep Drill) Men skitsamma,det som e så jävla konstigt är att jag heter Sam, och det antar jag att du oxå heter (eller har jag skrivit här när jag varit full). Eller det kan jag inte ha gjort, eftersom att jag inte tycker samma som du.Vadå kan mycket bättre, kan det bli mycket bättre än typ ”i might be wrong” och ”you and whose army”…

Jag tycker att det är bra att dom gör musik som dom själva tycker om (kanske beror det på att jag har samma musiksmak som dom)

Nästa album kommer nog bli som Amnesiac med lite mera gittar och så kommer nog Thoms röst att höjas lite.,den är alldeles för låg på amnesiac (ända saken som är dåligt med amnesiac). Ett tips till alla radiohead fans (förutom att inte missa sverige konseren 8/9): Ni måste höra amnesiac med höronlurar, det låter helt anorlunda, det fins ljud som man alldrig skulle kunna höra med vanliga högtalare.

Imerse your soul whit love. Sam

AndDroid Oregistrerad 2001-06-21 00:46
 

Thoms röst låter lite oengagerad, vilket är en bevikelse jämfört med tidigare skivor. På något sätt känns det inte som det är lika mycket allvar som förr.

För övrigt, hur kan man vara så okunnig att man över huvud taget skriver om Beatles:

”Visst de var lite kul i början men sedan blev det bara mer och mer patetiskt”

Anders Oregistrerad 2001-06-25 11:30
 

Ok det funkade en gång, Kid A var och är en häftig skiva, men att släppa ännu ett album i samma stil känns nästan lite överflödigt.

Saknar den tiden då Radiohead kunde leverera klockrena melodier istället för låtar bara bestående av diverse oljud.

Rock The Casbah Oregistrerad 2001-08-07 22:37
 

ni kan ju ta er i brasan allihopa era jävla bardvalar!..eh jag tycker att thinking about you är en bra låt! jag tycker också väldigt mycket om i might be wrong och life in a glashouse high & dry är inte så bra men fake plastic trees borde bli utnämnd till en jättebra låt(?!)(.. jag är faktiskt psykiskt instabil enligt lumpar psykologerna)

stor fet gubbe Oregistrerad 2001-11-13 16:09
 

Tyvärr har skivan inte vuxit sedan jag recenserade den. Har inte lyssnat så mycket på den eftersom jag inte känt något större behov av att ta fram just den ur skivhyllan sedan den släpptes, och när jag nu gjorde det så känns det ungefär som när jag skrev om den: det finns vissa låtar, eller snarare delar av låtar som är ruggigt bra, men det når inte ända fram. Meningen ”Jag älskar Radiohead för att de gör som vill. Men det är inte samma sak som att älska det de gör” känns som om den fortfarande sammanfattar skivan på ett bra sätt för mig .

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-05-22 10:46
 

tycker pyramid song e en av deras bästa låtar, iaf top10

eki eki ftung zoom poing Oregistrerad 2002-07-01 01:39
 

Kid A/Amnesiac är och förblir Radioheads absolut bästa skivor. Förstår man inte så förstår man inte. Men om det någonstans finns en objektiv sanning, så är det här. Detta är fulländning.

bah Oregistrerad 2003-05-29 22:17
 

amnesiac och kid a är de två absolut bästa radiohedskivorna, den senaste har jag lyssnat för lite på än för att kunna uttala mig om… men jag saknar absolut inte de trallvänliga komersiella blaha blaha radiolåtarna!såg radiohead på hultsfred i år och det var den bästa konserten jag någonsin sett!! (andra tips till njutning: pj harvey, mars volta, at the drive in, velvet underground m.m.).. puss

Kasper, kasperbergvall@hotmail.com Oregistrerad 2003-07-17 23:19
 

[...] precis hit de var på väg? Från en popskiva med aspirationer, till ett briljant experiment, ett lite mindre inspirerat mischmasch mellan dem bägge vidare till en skiva som behövdes karta för att hitta krokarna till och vidare [...]

Radiohead "In Rainbows" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-10-23 00:00
 

Radioheads bästa album.

alfons Oregistrerad 2011-02-26 00:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig