dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pet Shop Boys: Disco 4
Disco 4 (cd) Pet Shop Boys
2007
Parlophone/EMI
5/10

Remix Shop Boys

Integral är på många sätt Pet Shop Boys i ett nötskal. Singeln som binder samman Fundamental och Integral finns bara att köpa digitalt över nätet och är försedd med en video som flyttar fram positionerna för musikvideon som konstform bland etablerade artister. Videon har proppats full av 100 stycken QR-koder – en ny sorts streckkodsteknik som kan läsas av kameraförsedda mobiler. Genom att pausa videon och ta en bild med en mobil som klarar av att läsa QR-kod konverteras koden till en webbadress – en länk till en sida som på något sätt handlar om medborgerliga rättigheter (som är själva temat för videon – mer specifikt: nationella ID-kort).

Som om inte det vore nog har duon lagt upp en 50 MB-pdf med alla bildrutorna från videon, tillsammans med en uppmaning till alla fans att göra sin egen video. Allt kopplat till en youtube-grupp för just det ändamålet.

Det här sammanfattar det som, förutom en popskapande fingertoppskänsla utan dess like, gjort att Pet Shop Boys fortfarande hänger med, mer än 25 år efter gruppens födelse. Aktuella trender och strömningar blandas med mer eller mindre banbrytande sätt att förpacka och formge slutresultatet.

Just därför känns fjärde delen i Disco-serien lite som… en bevikelse.

Det som startade som försenad bonusskiva till Please har fått en egen karaktär och ett eget liv. Hela tiden med remixen i fokus har skivorna med blandat resultat samlat en remixad sida av Pet Shop Boys. Remixad av gruppen själv eller några av de för tillfället hetaste remix-namnen. Den här gången, däremot, handlar det om Pet Shop Boys som remixare – av sig själva och andra.

Pet Shop Boys har aldrig utmärkt sig som några remixare av storslagna mått. Snarare har det då och då dykt upp remixer av artister som de inte till att börja med producerat. Ett fenomen som egentligen tog sin början i och med de båda uppmärksammade remixerna av först Blurs Girls & Boys och sedan David Bowies Hallo Spaceboy 1994 respektive 1996. Minus Blur-remixen (som tydligen inte finns med på Disco 4 på grund av en fnurra på tråden mellan Pet Shop Boys och Damon) är Hallo Spaceboy den enda i Disco 4-samlingen som har sina rötter i det förra årtusendet. Något som speglar Pet Shop Boys-remixvärlden väldigt väl.

Pet Shop Boys som remixare dog ju egentligen samtidigt med ”exended”-remixen. Det vill säga när åttiotalet blev nittiotal.

Det var ju då som remixen som fenomen fick helt eget liv. När en remix inte behövde ha en ton gemensamt med originalet. Pet Shop Boys remixer har, vilket mix-namn de än må haft, alltid varit extended-remixer. Originaltrogna.

Därför är det ingen slump att Disco 4 handlar om spannet mellan 2003 och 2007 (lika lite som att det var en slump att Telex återuppstått från de döda och börjat remixa igen): 2000-talet har ju så här långt väldigt mycket handlat om åttiotalet. Och Pet Shop Boys remix-sound låter, precis som mycket av gruppens produktioner överhuvudtaget senaste åren, som väldigt mycket åttiotal. Och därmed just nu helt rätt.

Disco 4 är inget nytt för fansen. Inte särskilt mycket rart alls för den delen. Det är helt enkelt bara en samling remixer gjorda av Pet Shop Boys. En samling som visar att Pet Shop Boys fingertoppskänsla vad gäller att välja intressanta remixobjekt är lika tvivelaktig som duons känsla för att välja intressanta remixare under nittiotalet. The Killers Read My Mind blir bara marginellt roligare med Neil och Chris (kan nån förklara för mig hur The Killers kan locka så oförskämt många intressanta remixare med sitt mög?). Den uppmärksammade remixen av Rammsteins ännu mer uppmärksammade kannibalorgie Mein Teil är precis lika kul som du kan gissa om du inte redan hört den. Det sistnämnda är ett exempel på att det ibland är roligare med gitarrer. Pet Shop Boys ”You Are What You Eat”-mix är mer intressant än den ”There Are No Guitars on This”-mix som fick följa med på Disco 4, även om ingen av dem är värda särskilt mycket tid.

Sedan är det då redan nämnda Hallo Spaceboy som jag aldrig varit särskilt imponerad av. De båda Pet Shop Boys-låtarna som följer med är i ena fallet snygg Pet Shop Boys-extendande (I’m With Stupid) och i det andra en rätt livlös remix av en låt som inte tillhör en av duons bästa i sitt original (Integral).

Så långt lagom kul, alltså.

Men insprängt mitt i Disco 4 finns anledningarna till att samlingen trots allt inte havererar totalt. Pet Shop Boys strålande finputsning av Madonnas Sorry och de förhållandevis okända Pet Shop Boys-remixerna av Yoko Onos Walking on Thin Ice respektive Atomizers Hooked on Radiation – i samtliga fall lysande lyft av orginalen. Och även här är åttiotalet ständigt närvarande, även om man bortser från remixversionernas ljudbilder: Yokos original hör hemma i 1981, Madonna kommer för alltid mest förknippas med sitt åttiotal och Atomizer låter som en powerpoppunkande åttiotalsartist någonstans mellan Bananarama och Bow Wow Wow. Dessutom är Hooked on Radiation i sitt original producerad av KLF:s Jimmy Cauty.

Men ändå. Är det här det bästa världens bästa popgrupp kan samla ihop av sina samarbeten med andra? Varför inte en best of Spaghetti Records, Olde English och Lucky Kunst? Komplettera med lite andra bortglömda produktionsarbeten och det skulle kunna bli en trevlig återförening med Pete Burns, Kiki Kokova, Cicero, Ian Wright, Boy George, Ignorants och The Collaboration. Jag hoppas att de sitter och planerar en riktigt ordentlig box för att samla ihop de här.

Under tiden fortsätter jag undra vad som egentligen blev av den där påstådda Pet Shop Boys-remixen av Little Britain-låten I’m Gay (Get Over It).

Ola Andersson

Publicerad: 2007-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-22 09:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4333

11 kommentarer

Bra o intressant recension, lite lång kanske?

Medlem 2007-10-22 00:08
 

Ola är en mustig man det är därför. Helt crazy med tekniken där i början. Min arbetskollega påstod att man ska kunna börja läsa in busstidtabeller med sån dära QR-kod, tufft.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-10-22 10:10
 

fast de är ju inte precis nya, qr-koderna.

Medlem 2007-10-22 10:31
 

Husdjursaffärspojkarna.
Kannibalistiska liket.
Mörk begravning.
Obduktion.
Spetsad.
Evigt hat.
Begravningsdimma.
Halshuggen.

och (vi tar det igen): Husdjursaffärspojkarna.

Vad är minst tufft?

Erik Oregistrerad 2007-10-22 11:12
 

hemligheten för att uppnå sann otuffhet är ju att man försöker vara tuff, vilket väl gör psb rätt chanslösa i en minsttuff-tävling. jag röstar på ”evigt hat” eller något med begravning.

Medlem 2007-10-22 11:30
 

Aha. En hyllning till extended-remixen. Extended-recensionen. Det var faktiskt riktigt fyndigt, Ola!

Medlem 2007-10-22 16:01
 

Är två gamla discofjollors lekar värda all denna text?

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-22 17:50
 

jag håller med, skivan är obotligt tråkig

kjell krack Oregistrerad 2007-10-31 16:55
 

Tråkig…:whooha: är du idoltittare också

Ugge Oregistrerad 2007-11-14 13:40
 

Under tiden fortsätter jag undra vad som egentligen blev av den där påstådda Pet Shop Boys-remixen av Little Britain-låten I’m Gay (Get Over It).

Svara till Ola: kolla hmv.co.uk så finns den där

Per G Oregistrerad 2007-12-07 07:46
 

anser att ”read my mind” mixen är en av de bästa NÅGONSIN!!!

/peter2meter

peter Oregistrerad 2008-01-25 22:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig