dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2006:100:2

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2006 fortsätter här med del 2. Alltså: 100 låtar från 2006. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Larry Heard presents Mr. White You Rock Me (Long Version)
Varje gång Larry Heard ger ifrån sig någonting (tyvärr alldeles för sällan) är det förstås julafton. Den här gången bjöd Larry in Chad White för att ta hand om mikrofonen, medan housemästaren själv gjorde det han är bäst på: skapa fantastisk musik. Precis som senaste fullängdsalbumet Loose Fingers (Soundtrack from the Duality Double-Play) var tolvan You Rock Me/The Sun Can’t Compare lika mycket en tidresa som två olika sidor av Larry Heard. B-sidans The Sun Can’t Compare är en försiktigt 303-knorrande acid-historia med ekon från Larrys tidiga musikskaparliv, medan You Rock Me svävar runt i det housefack som Larry de senaste snart 20 åren gjort sitt eget med varma melodier och en varmt pumpande basgång. Och det är förstås A-sidan som är precis sådär mycket Larry Heard som man vill ha. House för sena nätter och övergivna takvåningsuteplatser.

Luther Vandross Shine (Freemasons Club Mix)
Innan Luther slog igenom på egen hand förgyllde han material åt andra artister, som bakgrundssångare. Ett av de banden var Chic, vars första två album kan stolta med Luther som körsångare (alla som vill veta mer läser med fördel Chic-biografin Everybody Dance: Chic and the Politics of Disco som jag även gästrecenserat hos dagensbok.com). Eftersom såväl Bernard Edwards som Luther Vandross tyvärr lämnat oss trodde förmodligen de flesta att ett återförenande av Chic musikmagi och Luthers röstdito aldrig skulle kunna bli av. Men Shine kom att bli precis det, med ett lån av Chics klassiska My Forbidden Lover. Om kombinationen med Chic-sampling, Luther Vandross-sång, Jimmy Jam & Terry Lewis-produktion och Freemasons-remix låter för bra för att vara sann, så, tja, är det nästan så när man hör slutresultatet. Den förmodligen bästa postuma hyllning Luther kunde få.

Blue Lipstick Head Over Heels (Alex Gaudino Remix)
En kompis till mig hade tidigare en, alltför kortlivad klubb, som gick under namnet My Baby’s Got E.S.P.. Det var faktiskt så rätt som det bara går. Four Below Zeros My Baby’s Got E.S.P. är inte bara det förmodligen allra bästa stycke disco som någonsin spelats in. Den är dessutom en av de bästa låtar som spelats in överhuvudtaget.

Varje gång jag hör de outsägligt sorgliga stråkarna kan jag på något sätt inte låta bli att dra lite på läpparna, ironiskt nog. Vill man hitta den alkemiska och mytomspunna formeln till musikens magi finns den förmodligen dold någonstans mellan tonstrecken i My Baby’s Got E.S.P. Bara man tittar tillräckligt noga. Four Below Zero är förstås ännu en av de där, alldeles för många, discoartisterna som inte blev mycket mer än en singel. Det borde ha blivit mycket mer.

När Blue Lipstick, med hjälp av Alex Gaudino, bygger Head Over Heels på en sampling från discomästerverket faller jag förstås, just därför, obönhörligt och hejdlöst rakt ner i backen. Visst. Hade man plockat bort Four Below Zero-samplingen hade vi förmodligen haft ett stycke rätt ordinär house som inte lämnat många ekon efter sig. Men nu har vi Four Below Zero-samplingen och det blir fred på jorden ett litet tag igen.

Copyright feat. Song Williamson & 3rd Ministry of Faith He Is (Ferrer & Sydenham Inc. Vox Mix)
Copyright brukar betyda soulsmakande house, med varmt pumpande basgångar. Lägg till ett klassiskt vittnestema och summan borde bli gospelhouse av mest klassiskt snitt. I Copyrights egna Classic-mix är det faktiskt också precis det det blir, med riktigt bra utkomst. Men det är först när Dennis Ferrer och Jerome Sydenham släpar ut He Is ur den glänsande vita kyrkan och tvingar med sig Copyright ner till helt andra, betydligt mörkare, ritualer långt bort från solens rike. Under en dirigentpinne byggd av en ödesmättat rasslande hi-hat skalas lager på lager bort från He Is tills bara en basgång, ett marscherande beat och en spöklikt vibrerande ton är allt som leder 3rd Ministry of Faith runt, runt, runt i en monoton och hypnotiserande voodoo-cirkel.

Soul Purpose Salsa House (M’s Salsa Mix)
1989 köpte jag en av de samlingar som blev en av de viktigaste grundplåtarna till i princip allt mitt musiklyssnande sedan dess: FFRR:s Silver on Black. Kombinerat med efterföljaren Gold on Black 1990 fick jag inte bara en snyggt tvärsnitt av den musik jag var i färd med att upptäcka på riktigt – här mötte jag också två av de allra bästa houselåtar som någonsin spelats in: Frankie Knuckles, Satoshi Tomiies och Robert Owens magiska möte i Tears och Frankie Knuckles och Arnold Jarvis And I Loved You. Men en av de övriga favoriterna på Silver on Black var Richie Rich:s instrumentala Salsa House – en låt som Soul Purpose sisådär 15 år senare plockade upp. Inte så att det är något jättekliv mellan de båda versionerna, och glädjen över att höra Salsa House igen efter alldeles för lång tid spelar säkert in här, men Richie Richs salsafest funkade precis bra ett helt nytt årtusende – oavsett version.

Ellen Allien & Apparat Jet
När electroknorraren Ellen och luftstämningsslottsbyggarna Apparat bestämde sig för att göra gemensam albumsak visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig. När två extremer möts slutar det allt som oftast med att den enda dränker den andra eller att de två aldrig riktigt möts utan lever lite sida vid sida, utan att någonsin bli mer än sina delar. Inget av de här farhågorna visade sig stämma på Orchestra of Bubbles. Istället har respektive artists styrkor befruktat varandra på bästa möjliga sätt: Apparats vackra och stämningsmjuka ljudmattor leds ut på dansgolvet under Ellens taktfasta ledning, även om hon hela tiden måste locka tillbaka dem ut under strålkastarna för att de inte blygt ska smita tillbaka i den trygga anonymiteten upptryckt längst med väggen. På albumets bästa spår, Jet, förvandlas konstellationens musik till och med till Fennesz i danskostym.

Chris Kaeser & Rita Campbell Rush (Stonebridge Mix)
När Stonebridge precis i slutet av 2006 släppte S.O.S. var Chris Kaeser en av dem som bjöds in att arbeta om originalversionen. Tyvärr var varken S.O.S. eller Kaesers remix sådär väldigt mycket att hetsa upp sig över. Desto roligare då när rollerna var de omvända. Med Rita Campbell vid mikrofonen exploderar Chris Kaeser fram en riktig dansgolvsrökare som passar på att hälsa på hos Strings of Life innan det är dags att kliva ut ur högtalarna. Dessutom med en mördande effektiv basgång.

Stunt Raindrops (Extended Mix)
Skulle jag vara en grining cyniker kunde jag hävda att det här är poptrance enligt standardmallen. Kvinnlig sång av Molly Smitten-Downesmed stänk av singer/songwriter-skevighet, lagom autotunat? Check. Musikaliska poptrance-explosioner? Check. Trumcrescendon? Check. Dränkt i blåton? Check. I trakterna av 140 bpm? Check. Dessutom innehållande en sampling av Sash!:s Encore un fois. Kort sagt alltså precis så det ska vara. Och precis som vi vill ha det.

Jussi-Pekka Spring Rain
Skulle jag vara en lite mer cynisk person än vad jag är skulle jag konstatera att greppet att rippa Larry Heards varmaste och vackraste stunder av, låna Courtney Pine sopransaxofon och döpa alltihop efter Silvettis discoklassiker bara är desperata försök att hamna i min sammanfattning över 100 fantastiska låtar från året som gått. Eftersom jag inte är en lite mer cynisk person än vad jag är sväljer jag de indiciestaplande tillfälligheterna och konstaterar att allt ovanstående är precis vad Jussi-Pekka Parikka gjort. Dessutom med väldigt, väldigt lyckat resultat.

Tom Tom Le Chavalier feat. Anita Kelsey Never Ever (Housetrap Remix)
Jag tror det var i samband med min genomgång av 100 fantastiska låtar från 2005 som några dagensskiva-besökare var rätt nära att lägga grunden till en ”Olalizer”-tjänst – en sådan där tjänst där man stoppa in valfri text och få den att förvandlas till en text skriven av mig. Ord och fraser som föreslogs var ”gråta på dansgolv”, ”stråkar”, ”blått” och lite annat sånt. Ungefär allt det där går att bocka av under de lite mer än sex minuter som Tom Tom Le Chavalier och Anita Kelsey tillbringar i Housetraps sällskap. Med undantaget att stråkarna lämnat plats åt en Daft Punkig Fairlight-slinga. ”It’s a strangest feeling you can never erase”, konstaterar Anita och jag kan bara hålla med.

ÖVRIGA DELAR I OLAS 2006-SAMMANFATTANDE

100 fantastiska låtar 2006 – preludium

100 fantastiska låtar 2006 – del 1

TIDIGARE SAMMANFATTNINGAR

100 fantastiska låtar 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2007-08-29 00:02 / Uppdaterad: 2007-08-30 09:23

Kategori: Krönika

12 kommentarer

Jag har en Gaudino-remix, Destination Calabria (ska finnas på beatport), från 2006. Den gillar jag. Märkligt nog köpt före det att remixartisten dök upp på miserabilism.

Ser bra ut hittills (av det jag kände till), s.o.s. håller jag inte med om men att off the grid fick plats, det var kul och rätt för att inte säga inte alls givet. Åtta delar kvar då.

Gästens troll Oregistrerad 2007-08-29 00:33
 

[...] Fantastiska låtar 2006:100:2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:3 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-08-30 21:51
 

[...] fantastiska låtar 2006 – preludiumFantastiska låtar 2006:100:3Baxter BaxterFantastiska låtar 2006:100:2Fantastiska låtar [...]

Fantastiska låtar 2006:100:4 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-08-31 11:56
 

[...] Fantastiska låtar 2006:100:4100 fantastiska låtar 2006 – preludiumFantastiska låtar 2006:100:3Baxter BaxterFantastiska låtar 2006:100:2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:5 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-01 00:41
 

[...] 100 fantastiska låtar 2006 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:6 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-02 00:28
 

[...] 100 fantastiska låtar 2006 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:7 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-02 23:49
 

[...] Fantastiska låtar 2006:100:2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:7 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-03 00:10
 

[...] 100 fantastiska låtar 2006 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:8 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-04 00:17
 

[...] 100 fantastiska låtar 2006 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:9 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-05 00:54
 

[...] 100 fantastiska låtar 2006 – del 2 [...]

Fantastiska låtar 2006:100:10 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-06 00:26
 

[...] Parikka gjorde en av 2006 års bästa låtar med sin Spring Rain. Det är sånt som räcker för att jag ska kasta mig över allt jag hittar med [...]

 

[...] dessa två element som får utgöra duons egna musikskapande. Det verkar också som att det är Dennis Ferrers och Jerome Sydemhams briljanta mörkläggning av 2006 års He Is som fått stå som [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig