dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nile: Ithyphallic
Ithyphallic (fil (mp3)) Nile
2007
Nuclear Blast/Sound Pollution
8/10

Lätt svårtillgängligt

Man känner onekligen igen Nile vid det här laget.

Storslagna fanfarer öppnar första spåret, de tekniska riffen dyker upp tätt efteråt, trummorna rullar runt i några öppnande fill. Sen bär det iväg. What Can Be Safely Written tar oss med på en progressiv death metal-resa på över åtta minuter, där tempot höjs och sänks och där någon refräng att tala om aldrig dyker upp. Det är som vanligt brutalt episkt, som en veritabel slägga i form av 5000 år av egyptisk mytologi, rätt i ansiktet.

Ithyphallic, bandets femte album (In the Beginning, som samlar tidigt material, borträknad), markerar Niles första riktiga möjlighet att nå ut till en bred målgrupp än. Från de brutalt bombastiska skivorna Amongst the Catacombs of Nephren-Ka och Black Seeds of Vengeance, via sin mest komplicerade utgåva hittills, In Their Darkened Shrines, till den mest sammanhållna i Annihilation of the Wicked, har bandets popularitet hela tiden ökat. Nu har man lämnat Relapse och i stället hamnat på Nuclear Blast Records, den stora draken när det kommer till metalbolag.

Och det kan mycket väl lyckas. Skivbolaget har resurserna att ge Nile den marknadsföringsmässiga backupen, möjligheten att sätta ihop ett attraktivt turnépaket och Nile har onekligen material nog för att leverera. Ithyphallic är, om man nu kan tala om det i Nilesammanhang, det mest tillgängliga bandet släppt ifrån sig. Neil Kernon har återigen gjort ett klockrent jobb med produktionen och låtmaterialet är förvånansvärt rakt.

Eller är det verkligen det? Är det inte snarare så att det framstår så, just på grund av den väl samlade ljudbild som Kernon lyckats skapa? För materialet på Ithyphallic är Nile ända ut i fingerspetsarna. Och det innebär att bandet kommer ha svårt att nå ut till några bredare grupper, hur bra marknadsföring de får och hur attraktiva turnéer de åker på. Death metal är som opera, man måste lära sig att lyssna på det, träna sitt öra att skönja nyanserna. Och Niles komplexa variant av den extrema musikformen är överkursen.

Här hittar man inga svängiga, nedstämda heavy metal-riffsbaserade dängor till låtar, här hittar man inga keyboardsindränkta sing-a-long-refränger, här hittar man i princip inte några lösryckta låtar att plocka ut. Snarare handlar det om att mitt i allt överljudshastighetsmangel och brölsång hitta nyanser, riff, break och arrangemang som fångar ens intresse. Och det är där Kernons jobb blir så viktigt.

Genom Niles katalog har jag väldigt sällan hittat några låtar som har satt sig ordentligt. Snarare är det ett band där man lyssnar på albumen. Undantagen är egentligen tre. Wind of Horus, med sitt oerhört melodiska öppningsriff, melankoliska To Dream of Ur och dubbeltrampsfesten Lashed to the Slavestick. En låt från var och en av de tre senaste skivorna.

Samma sak gäller i princip på Ithyphallic. Blytunga Eat of the Dead, som markerar en andhämtningspaus mitt in i skivan, sticker ut och pockar på uppmärksamhet. Den närmast gråtmilda avslutningen på sista låten Even the Gods Must Die, med sina odistade gitarrer och tunga sinnelag, får mig också att lyfta på ögonbrynen gillande, men det är snarare mer att räkna som ett outro än en låt i sig.

Med det sagt är inte resten av Ithyphallic dålig. Tvärtom finns det mängder med saker att ta till sig och upptäcka. Det tunga titelspåret bjuder på en hel del, likaså tungvrickarbetitlade Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks From He Who is in the Water och As He Creates So He Destroys, som bjuder på det närmaste man kommer en refräng i Niles soniska universum.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4236

9 kommentarer

Tyvärr har de sköna prettotexterna bankats ut till betydligt mer konventionellt cthulhu-svammel. Därmed försvann även Sanders pseudoakademiska textkommentarer. Fast å andra sidan var det kanske bra.

Peter Oregistrerad 2007-07-27 12:33
 

Avsaknaden av vers-refräng etc är i mitt tycke deras styrka. Man tröttnar ju fan direkt på band vars låtar sätter sig efter andra lyssningen. Nile är mer som en mullrande ond farsot man inte kan tröttna på.
”Ithyphallic” är nyss inhandlad och efter första lyssningen verkar det inte vara ett dugg sämre än förra plattorna. Nile har skapat ett så totalt eget sound så trots att det kanske mullrade och skorrade mer om ”Black seeds….” än denna platta så hör man (precis som Thomas skrev) direkt att det är Nile.
Lite trist dock att Nuclear Blast ska lägga sig i layouten i CD-häftet. Bilder på bandmedlemmarna förtar lite av mystiken tycker jag. Karl och Dallas är ju heller inga snyggingar precis.
Det här är mer än bara musik.

Erik Oregistrerad 2007-07-27 14:56
 

Att idiot-aset Jeppsson på Close-Up skrev att detta är death metal för barn utan att skämta är skrämmande patetisk journalistik. Karln brukar ju annars ha rätt om det mesta.

Erik Oregistrerad 2007-07-27 14:59
 

Close-Up slutade man ju bry sig om för många år sen. Tidningen som blev precis vad den lovade att den aldrig skulle bli.

Medlem 2007-07-27 15:47
 

Vad är det för fel på Close-Up? Tidningen fokuserar ju ändå på den hårdare rocken och dens avarter. Denna grundinställning tillsammans med utmärkta skribenter (till skillnad från DS) gör den till ett högkvalitativt metalmagasin som är ett måste varje månad.

Myth Oregistrerad 2007-07-27 18:41
 

..Även om denna recension trots allt höll högst acceptabel klass.

Myth Oregistrerad 2007-07-27 18:43
 

Close-Up är för folk som tror dom e hårdrockare, muppar med rosa skjortor, kavaj o lyssnar på In flames i tron om att det är deathmetal:S

Wrought Oregistrerad 2007-07-30 11:52
 

Cloes-Up är ”den hårda musikens” Okej. Tidningen som minsann aldrig skulle skriva om tysk speedmetal, nu-metal och annan musik som Robban hatade. Tidningen som aldrig skulle bli en trendig stockholmstidning. Jo tjena.

Medlem 2007-07-31 17:57
 

[...] Nile Ithyphallic [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig