dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Existensminimum: Last Night My Head Tried To Explode And I Wrote Everything Down
Last Night My Head Tried To Explode And I Wrote Everything Down (CD) Existensminimum
2006
Novoton
8/10

Rakt in i väggen

Lyssna

Sök efter skivan

Att Magnus Henriksson som Existensminimum ibland spelar olika instrument bakom eller producerar Moneybrother är egentligen inte särskilt relevant. Mer än för att säga att han på egen skiva inte låter särskilt likartat. För även om beröringspunkter finns är slututtrycket ett annat.

De arbetar delvis med samma musiker. Båda gör musik som i sina bästa stunder står på gränsen till ett sammanbrott. Men Existensminimum har i sin pompösa krautpop mer gemensamt med kollegor som Rigas och The Bear Quartet. Det är bräckligt och hårt uttänjd musik som ger känslan av att kunna falla ihop och brista. Och det är precis där spänningen i musiken ligger. Det är precis det som gör den intressant. Att man aldrig riktigt vet om det kommer att bära eller brista, det enda som är säkert är att bakom tonerna står någon som ger sitt allt.

Instrumentala ”Take Me To Your Leader” sammanfattar på många sätt albumet för mig. En försiktigt slingrande men samtidigt skev gitarr till trummor som ramlar runt bland mässande körer. Efter en stund kommer en knorrande synth in i ljudbilden och tempot drivs upp mot ett hetsigt crescendo som i samma ögonblick som det borde brisera fångas in i ett hypnotiskt och monotont malande. Det är ett hårt hållet sväng som också bjuder på lätta dansande toner. Det är en låt som begär att du vrider upp volymen.

Två gamla låtar har tolkats om. ”From Me To You” har körts genom ett upptrasande filter och tanken var väl att den skulle bli bräckligare av det, men jag tycker mest att den blivit mer diffus. Ja, jag gillade den bättre i ep-versionen. Till ”Running Down Everyone” har den lille lokalpatrioten tittat fram och resulterat i att Gotlands Balalajkaorkester bjudits in. Det har gett den en karg östeuropeisk skärgårdklang som passar låten mer än väl. Fint.

Och med det har jag förhoppningsvis lyckats ringa in varför jag för ett ganska bra tag sedan skrev att det här är den enda orkestrala krautrocken med balalajka-orkester ni behöver i år.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3729

18 kommentarer

dåligt bandnamn, svenskt, bajspop, fult omslag, kan det bli värre?

Medlem 2006-06-01 00:19
 

Haha, det är så kul. inget av det arg skriver säger ju nåt om att musiken är dålig, förutom möjligtvis det aningen diffusa "bajspop". Roligt. Orkestral krautrock tycker jag annars låter rätt roligt.

Medlem 2006-06-01 00:55
 

Då detta är en musiksida, skivor blir recenserade. En om dagen tom. Kan musiken knappast passa alla varje dag. Men för en sån person som arg skåning kan det inte vara lätt att surfa in här varje dag och sprida sitt misstycke.. själv tycker jag mest synd om hans familj som måste äta frukost, lunch och middag med denna person varje dag. som ett litet barn klagar han på att mjölken är varm, potatisen får hård. Allt han igentligen vill ha är en kram… men fortsätt leta för här har du ingen sympati. du är mest tråkig nu

Medlem 2006-06-01 06:55
 

Alla som hängt här tillräckligt länge vet att arg skåning bara är på skoj.

Medlem 2006-06-01 07:30
 

skoj eller inte, rätt har han alldeles för ofta.

Medlem 2006-06-01 08:09
 

Skåning har rätt. Sånt här görs av arbetslösa, bidragslyftade miffon som tyvärr inte har nån självkritik. Dom sitter i sina dammiga "hemmastudios" (läs möglig replokal i Bagarmossen) och onanerar fram musik som dom tror nån vill höra. En dålig sidoeffekt av nätet och dom billiga inspelningsprogrammen.

Medlem 2006-06-01 08:23
 

Skivan är helt grym!!! Som det verkar på mig så är det "Arg skåning" och "Motorsågen.." som är arbetslösa, bidragslyftade miffon som utan nån självkritik som inte har vetta att göra något eget utan lever för att dissa andra. DET är en väldigt tråkig sidoeffekt av nätet.

Man Ray Medlem 2006-06-01 10:25
 

Om man haft något att göra med moneybrother förtjänar man inte att någon lyssnar på ens skiva.

Medlem 2006-06-01 10:57
 

Man Ray: hahaha 10/10 på den iaf!!!

Medlem 2006-06-01 11:06
 

OK, man ray. Du får poäng där :-). Dock är jag inte arbetslös, möjligen ett miffo men skivhelvetet är kass på samma sätt som m6ycket annas svenskt skit är kass. Men Moneybrother är bra, dock.

Medlem 2006-06-01 12:23
 

Just Moneybrother är inte en av mina favoriter ;-). Skönt dock att det alltid finns något för alla…

Man Ray Medlem 2006-06-01 13:54
 

titeln var också så pretto att man får huvudvärk

Medlem 2006-06-01 14:27
 

Det är skönt med pretto

Man Ray Medlem 2006-06-01 15:13
 

På tal om pretto så kolla in videon till Changing Lines så kommer ni bli glada.

http://www.existensminimum.com/videos/ex_changinglines.mp4

Man Ray Medlem 2006-06-01 15:31
 

Vänta nu… "Presskontakt: Emelie Bååth", enligt pressreleasen.

Medlem 2006-06-01 15:40
 

Är det pretentiöst? Ja. Är det bra? Ja.

Mr. T: Det stämmer att Emelie Bååth sköter promtionarbetet med bla den här skivan. Hon lämnade redaktionen (och sitt arbete på MTV) runt årsskiftet för att istället arbeta med promotion som frilansare åt diverse skivbolag mm.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-06-01 15:48
 

Åfan, där ser man. Ja nånstans måste man ju börja.

Medlem 2006-06-01 15:55
 

Hon kommer nog att få jobba på bra om nån skall bry sig omn detta höhöhöö..

Medlem 2006-06-01 20:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig