dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Red Hot Chili Peppers: Stadium Arcadium
Stadium Arcadium (CD) Red Hot Chili Peppers
2006
Warner Music
7/10

Finfina poplåtar igen

”Stadium Arcadium” är en oerhört förutsägbar samling låtar samlade på två skivor. Om du följt Red Hot Chili Peppers senare utveckling lär du känna igen dig. ”Dani California” som du bör ha hört vid det här laget, är del två av låten ”Californication” på samma sätt som ”Stadium Arcadium” är mer av allt du hört av den här kvartetten på deras senaste skivor.

Genialiskt ihopskruvade poplåtar blandas med tillbakalutade västkustballader och de där funklåtarna som delar åsiktsmaffian i två läger. Totalt tjugoåtta stycken.

För mig som föredrar den poppiga Red Hot Chili Peppers-sidan finns mycket att glädjas åt. Omedelbara kioskvältare som ”Dani California”, ”Stadium Arcadium”, ”Slow Cheetah” och ”Hey” kan komma att snurra så många varv runt jorden det närmaste året att du och jag kanske kommer lära oss att avsky dem, men nu välkomnar jag dem på samma sätt som årets glassnyheter. Liksom de melankoliska långsamlåtarna ”If”, ”Strip My Mind” och ”Wet Sand”. Sköna ”Hard to Concentrate”, ”Animal Bar”, ”We Believe”, ”Death of a Martian” och ”Snow (Hey Oh)” är fullgoda argument för varför Red Hot Chili Peppers ska fortsätta på den här vägen. Du lär dock inte bombarderas av just dessa låtar
från radioapparaten.

Men det tar inte slut där.

De har gjort en låt Bono och The Edge hade kunnat offra minst en god gärning för att ha skrivit, nämligen ”Especially in Michigan”. En skitbra arenalåt av samma dimensioner som någonsin Pink Floyds flygande grisar. Helt logiskt med Omar Rodriguez som gästande gitarrist. De gör också sin egen version av Led Zeppelin filtrerat genom Tom Morello i ”Readymade”. Bra eller dåligt har jag inte någon åsikt om. På den här skivan är den en parentes och försvinner bland alla låtar som svänger mer med mindre tyngd.

Återigen går det inte att blunda för att den kreativa mittpunkten heter John Frusciante. Det är han som skriver de allra skönaste låtarna och spelar gitarr på ett sätt som ingen annan. Lyssna på ”Hey”. Även om du är helt ointresserad av gitarren som instrument kommer du höra. Närmare jazzens mästare har inte någon annan simpel rockgitarrist kommit. Utom Hendrix.

Men det är också Frusciantes fel. Att det blev en dubbel. Lite för mycket musik på en gång. Det är ganska långtråkigt att ta sig igenom allt i ett svep. Men det är också det enda problemet med den här skivan, om jag bortser från några trista funklåtar som inte funkar.

Popbandet Red Hot Chili Peppers har aldrig låtit bättre. Eller mer. Och de kommer göra det länge skulle jag tro. Så länge som Flea orkar med Frusciante. Eller till den dag gitarr-John klipper navelsträngen och fullföljer sin tanke om att släppa tolv skivor på lika många månader.

”Stadium Arcadium” är en väldigt omodern skiva. Men med ett antal riktigt bra låtar. Av en poporkester från Kalifornien som många fortfarande blandar ihop med ett gäng knasknarkiga funkrockpajaser som var stora på nittiotalet.

En finfin skiva.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-05-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3700

31 kommentarer

en finfin skiva. tänk om hela världen kunde bestå av det; finfina skivor. fin avslutning på en bra recension av ett band som jag inte orkar intressera mig för.

Medlem 2006-05-11 00:03
 

Igår tool, idag RHCP, imorgon Pearl Jam? Nu kommer alla skivorna på en och samma gång.

Medlem 2006-05-11 00:25
 

All tråkig skit ja. Mer dotshop till folket.

Medlem 2006-05-11 00:52
 

Omslaget är verkligen skrämmande fult

Medlem 2006-05-11 01:05
 

Red Hot Chili Peppers..mm..kul…zzz…

De är ju kompetenta men ack så tråkiga.

Medlem 2006-05-11 07:47
 

Nä. Nänä. Nääääeh. Kan fortfarande inte smälta det där hjärndöda som Flea skrev. Som sagt – man lär väl inte kunna undvika vissa låtar. Man på det hela taget är detta nog ren skit.

Medlem 2006-05-11 07:52
 

Tragisk utveckling av detta band. Från lysande, egensinnig funkrock till vanlig, tråkig jävla pop.

Det värsta är att man kommer bli tvingad att lyssna på skiten genom de där skvalande skitradiokanalerna som är på överallt. Kanske skulle operera in öronproppar så man slipper lyssna på skiten!

Recensionen var dock bra!

Medlem 2006-05-11 08:10
 

fin recension!

skivan lottas för övrigt även ut på joyzine.se under den här veckan

Medlem 2006-05-11 09:23
 

"Dani California" skulle faktiskt kunna vara riktigt bra, men den är faktiskt inte så värst rolig. Däremot har jag inga tvivel om att det här är en bra skiva. Vad är det för fel med att ett band förnyar sig och gör poplåtar? Vad är det för fel på pop nu då? Så länge det är bra, så finns det väl inget att klaga på. Däremot om det inte är det, så kan det väl tyckas vara tragiskt. Bah. En Satyricon-recension till imorgon, por favor!

Medlem 2006-05-11 09:31
 

Helt klart ett band som lever på gamla meriter.. Min mening: inte speciellt tilltalande..

Som några redan nämnt så räcker det väl med den huvudvärken de kommer skapa som radioplåga..men hellre dessa gossar på radio i sommar än nån eurotechno-tysk i lösnäsa eller nån brud på rullgrillor..

Medlem 2006-05-11 10:27
 

jag älskar, älskar, älskar den här skivan! vad är det ni klagar på? ALLT finns ju med. lite gammalt, lite nytt. "hard to concentrate" kommer säkert att vara min favoritlåt för resten av året.

Medlem 2006-05-11 11:21
 

Varför gnälls det så mycket på Red Hot? Det är tre musikgenier som knäcker dom felsta på sina instrument och en grymt skön sångare. Musiken dom producerar på denna skiva är otroligt bra enligt mig. Dom går tillbaka till tiden då dom inte va lika kända i många låtar med ett funkigt sound som har saknats på senare tid. har ni som klagar ens hört igenom skivan?

alexthemupp Medlem 2006-05-11 12:48
 

oväntat att du skulle gilla den frusciante?

Medlem 2006-05-11 13:55
 

Mycket bra! Jag ser redan fram emot Frusciantes nästa soloalbum. :)

Medlem 2006-05-11 22:31
 

Det är lite överproduktion på den där Frusciante just nu! Han släpper det ena halvdana soloalbumet efter det andra och sedan denna mastodont där man får anta att han varit den mest kreativa personen. Tyvärr känns det mest som de andra hänger på honom istället för att verkligen brinna för musik som de gjorde förr i tiden. Det är mycket mellantemo och en del sega låtar som aldrig varit förknippat med dessa energiknippen tidigare. De verkar återgått till tryggare marker istället för den experimentella utveckling som har varit de senaste plattorna. Tillbaka till funk-vers och melodiösa refränger kryddat med eldiga solon signerat Frusciante. Det är också det som de gör bäst just nu. Men hur vore det om de skulle skriva med lite mer känsla igen? "hard to concentrate" är den enda känslosamma låten av alla 28. Lite svagt tycker jag..

Fredrikh Medlem 2006-05-11 22:37
 

…och jag som tänkt köpa den här.

Medlem 2006-05-11 22:37
 

Bra välskriven recension, även om inte jag är samma typ av RHCP-diggare, jag diggar de funkiga grejerna mest.

Medlem 2006-05-11 22:44
 

Fredrikh, du måste väl ändå hålla med om att detta är mer experimentellt än By the way.

Medlem 2006-05-11 23:32
 

Bananskal: Nja, med experimentell menar jag att de har slutat utveckla sitt sound. Ta "Dani California", är det en orginell låt? Knappast något du inte hört från dessa gossar förut. Däremot är det en skön låt som bara stänker californiskt solsken kring sig och kommer att spelas sönder på radion i sommar. Tryggare marker som sagt..

Fredrikh Medlem 2006-05-12 07:49
 

Zzzzzzz….

Medlem 2006-05-12 11:39
 

Fredrikh: Nej. Det låter som om du dömer hela albumet som "icke-experimentell" pga Dani California.

Medlem 2006-05-15 00:54
 

mycket bra skiva, håller dock inte klass med tidigare plattor.

NiklasHa Medlem 2006-05-15 14:23
 

Jag fick albumet i namnsdagspresent för två dagar sedan. Har lyssnat igenom det tre-fyra gånger sedan dess och jag tycker det bara blir bättre och bättre.

Tar mig friheten att betygsätta lite;

Stadium Arcadium: 10 (nu)

By the Way: 5

Californication: 8

One Hot Minute: 7

Blood Sugar Sex Magic: 9

Mothers Milk: 6

Uplift Mofo…: 4

Freaky Styley: 7

The Red hot…: 4

Robert Medlem 2006-06-09 10:09
 

Om denna skulle kommit för tio år sen skulle man kanske inte somnat när man lyssnar på den… GUD VILKEN BORING SKIVA, helt seiöst. Vill dom inte utvecklas? Fegt, fegt, fegt…

Medlem 2006-07-28 09:55
 

ni som säger att den här skivan är "tråkig", har ni överhuvudtaget lyssnat igenom den? det är en fantastisk skiva, den behöver bara lite tid att lyssnas på. en del svaga spår men sen finns ju de riktigt bra låtarna här som höjer upp skivan. om jag skulle ge betyg på alla deras skivor skulle det se ut såhär (justnu):

SA: 8.5/10

BTW: 7/10

Californication: 8/10

OHM: 7/10

BSSM: 10/10

Mothers Milk: 8.5/10

UMPP: 7.5/10

Freaky Styley: 7/10

RHCP: 6/10

Yoen Medlem 2006-12-17 20:54
 

Mycket bra recension! Förutom möjligen Dani California har jag ingenting emot bandets utveckling och de är fortfarande ett av mina absoluta favoritband. Kan tillägga att jag håller med Yoen, BSSM är en sån oerhört bra platta. Har inte en bättre skiva än den sen den släpptes, och det lär nog dröja ett bra tag innan det gör det också.

Kalleboi Medlem 2007-02-25 15:44
 

Absolut det bästa bandet på väldigt länge, i stället för all annan skit där man inte hör vad fan dom spelar. Nä, Red Hot Chili Peppers är ren musik

Alex Oregistrerad 2007-09-21 14:15
 

Nja nä skivan håller inte. En skiva hade räckt men en dubbel skiva:O mer plågsamt än nått.. de var bra förr men nu slarvar de bort sin kapacitet.

Tom Oregistrerad 2008-03-26 13:25
 

Skrattretande att ni ger denna skiva 7 i betyg, medans californication fick en 5:a!! Sämsta betygsättnigen någonssin..

Red hots top 10:

1. Soul to Squeez
2. I Could Have Lied
3. Scar Tissue
4. Under the bridge
5. Californication
6. Can’t Stop
7. Parallel Universe
8. By the Way
9. Universally Speaking
10.This Velvet Glove

Carl Oregistrerad 2008-09-07 22:57
 

över 2 år har gått och ingen har släppt bättre- red hot är inte pop .. det är så rock och funk som det bara kan bli. i själen e dom rockare rakt av. alla som har kommenterat här nästanm fattar ju knappt något om musik. ni är bara ett gäng töntar .
och denna recensionen var skit. var är tell me baby eller shes only 18 tex. tönt recensionist eller va fan man ska kalla det.

musikkunnig Oregistrerad 2009-01-18 11:11
 

Nej men jag fattar helt klart alla som inte orkar med RHCP. Det kanske ar som radiohead for mig eller sa… Men har man en gang fastnat sa slapper man inte taget.

Olof Oregistrerad 2009-07-25 20:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig