dagensskiva.com

48 timmar

Recension

IAMX: Kiss + Swallow
Kiss + Swallow (album, cd) IAMX
2004
Recall/Sony Music/BMG/IMPORT
9/10

Undergångsmusik

Lyssna

Sök efter skivan

I am X är Chris Corner. Chris Corner är en av personerna bakom Sneaker Pimps. Sneaker Pimps har gjort en av världens bästa skivor, ”Splinter”. Jag tror inte Chris Corner är lycklig. Lyckliga människor gör inte sån här musik. Musik som är livsfarlig tröst för olyckliga.

Den här skivan är hemsk. Och bra. Hemskt bra. Mörk och dyster, uppväxt i samma fuktiga källarmörker som ”Splinter”. Men i stort sett utan analoga instrument och nästan helt utan gitarrer. Chris Corner skruvar ihop ett elektroniskt sjok av melankoli som påminner om Depeche Mode, samtidigt som det för mina tankar till Radiohead. Texterna är ofta sammansatta på ett sätt om i min värld känns cyniskt och dekadent. Ibland låter I am X som en manlig Miss Kittin.

Vilket jag förstås menar är bra.

”Echo, echo – I know it's a sin to kiss and swallow
Echo, echo – a kick in the head to kill the hollow”

”Kiss and Swallow” inleder skivan med ett taktfast beat och pulserande toner som trycker låten framåt och höjer min puls. Precis som den toksvängiga och stenhårt svängande ”Your Joy is My Low”. Den är som en gospel, fast tvärtom. En inverterad stund av glädje. Rak som en linjal, men svängig som få. Undergångsmusik med en fortsättning i ”White Suburb Impressionism”.

Jag älskar det. Svänget är iskallt och maskinellt, dystert och fuktigt. Helt oemotståndligt. Bara ”Heatwave” motiverar ett samtal från Arvikafestivalens bokare. Nygammal dysterelektronik. Med vidvinkel som fångar cynism, perversioner och svärta med en slutartid precis så lång att du hinner väsa e-l-e-c-t-r-o-c-l-a-s-h under exponeringen.

Tungt och allvarligt, men samtidigt helt likgiltigt.

Men jag måste förstås också nämna att det finns några vackert långsamma epos på skivan. ”I Like Pretending” är en kraftfull sammanfattning av oerhört mycket. ”Simple Girl” en bekräftelse. ”Mercy” en smärta.

”Kiss + Swallow” gavs ut 2004, men fick aldrig distribution i Sverige. Jag fick ett tips om den för ett par månader sedan och hittade ett begagnat exemplar i Tyskland. Förra veckan släpptes ”The Alternative”, uppföljaren till den här skivan. Jag hoppas den ska bli lättare att få tag på.

Eftersom I am X är sorgligt bra.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-02 14:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3687

21 kommentarer

Verkar som Fredrik fattar tycke för varenda skiva han lyssnar på nu för tiden ^^

Medlem 2006-04-28 00:01
 

Så här är det:

Jag skriver om ungefär hälften av de skivor som kommer till mig. Lägg till att jag köper en hel del musik. Livet är kort och det finns mycket musik att lyssna på, så därför skriver jag helst om musiken jag gillar och varför jag gör det, istället för att älta träkigheter.

Fredrik Welander Medlem 2006-04-28 00:11
 

sågningar är alltid roligare att läsa. hyllningar skiter vi i.

Medlem 2006-04-28 00:13
 

"hemskt"

"mörkt"

"dystert"

"cyniskt"

"dekandent"

"inverterad glädje"

…och vilka referenser sen, måste kollas upp!

Medlem 2006-04-28 00:28
 

Tack Fredrik! Jag delar din Splinter-kärlek och visste inte alls att det här fanns. Tack, tack, tack!

the sound of whipporwills Medlem 2006-04-28 00:44
 

Det regnar ute och jag är nere. Kanske passar på att tanka ner lite av detta. Men 9/10 låter fan i överkant med tanke pa att Radiohead nämns.

Medlem 2006-04-28 07:57
 

Kan bara hålla med recensenten. Det här är så sjukt bra att man baxnar. Den nya skivan är lika bra, om inte bättre på sina håll.

Medlem 2006-04-28 08:50
 

Till Arg Skåning:

Det säger en hel del om dig som person. Troligen lyssnar du bara på skit.

Förstår inte hur folk orkar vara så j…a pessimistiska hela tiden.

Ryck upp dig för fan.

…men, så klart, du måste vara en finnig pubertetsfjortonåring så då är du ursäktad.

Medlem 2006-04-28 09:35
 

Heja!

Skivan har jag inte hört men om den är lika bra som recensionen i sig så borde det bli en tia!

Go Fredrik Go!

Medlem 2006-04-28 11:25
 

arg skåning är det som gör det värt att besöka den här sidan så shut it dave

den här skivan rekommenderas dock varmt

Medlem 2006-04-28 12:28
 

Bra recension och stort tack för att jag fått upptäcka den är superskivan nu.

Medlem 2006-04-28 14:43
 

Den här skivan är jag väl inlyssnad på och den är bra. Men nya skivan är ännu bättre. Sjukt bra.

Medlem 2006-04-28 15:47
 

Hör! Hör!

Arg Skåning är ju bäst :)

Medlem 2006-04-28 22:17
 

jag laddade ner skivan and the bitch is miiighty fine.men när jag beställde

märkte jag naturligtvis at d var paypal.d funkar aldrig för mig.god hates me

Medlem 2006-04-30 00:53
 

oj…jag blir nästan lite rädd av hemsidan. fetpretto.

Jaja, ska försöka lyssna på det iaf, även om jag inte tyckte Splinter riktigt är en av världens bästa.

Medlem 2006-04-30 01:34
 

Seriöst Dave. Ingen orkar väl läsa recensionerna här? Mötörsågen och Arg Skåning är ju vad som gör detta till juste lördagsunderhållning. Men ok, när ni recenserar Atomic Swing 10:e maj ska jag oxå bry mig. Även om 10/10 redan är givet.

matan Medlem 2006-04-30 23:25
 

Fredrik Welander har fattat precis hur fantastisk "Kiss+Swallow" är! Kul att äntligenläsa en svensk recension på denna platta som kom redan 2004. Kan även rekommendera Chris Corners soundtrack till den franska filmen "Les Chevaliers Du Ciel" som kom i höstas, men framför allt den NYA IAMX-plattan "The Alternative" som bara funnits ute i ca 3 veckor!!! Kolla in den, får man önska en recension här?

Själv tycker jag att det är årets platta (Kiss+Swallow var 2004 års bästa…).

Kul att se att det finns fler än jag som inte glömt bort gamla Sneaker Pimps.

Medlem 2006-05-10 12:19
 

Jag är på jakt efter "The Alternative". Vägrar dock använda PayPal och har svårt att hitta den på ställen som säljer online. Hoppas hitta den i Paris nästa vecka.

Fredrik Welander Medlem 2006-05-11 11:29
 

Hoppas du har den i din ägo snart! Om inte får du ta en tur till Falun och till skivbutiken jag jobbar i, här har IAMX ett eget fack…

Till alla "Splinter"-beroende därute, ladda hem den instrumentala versionen av plattan gratis från http://www.sneakerpimps.be

Fantastiskt!

Medlem 2006-05-11 12:40
 

Charnören: Kan inte du mejla mig så jag kanske kan få köpa ett ex på postförskott eller nåt…

Fredrik Welander Medlem 2006-05-11 18:20
 

Jag måste tillägga att IAMXs skivor är tusen gånger om värda att köpa. Rekomenderar dessa starkt!

singforabsolution Oregistrerad 2007-06-14 14:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig