dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Voom Voom: Peng Peng
Peng Peng (CD) Voom Voom
2006
K7
6/10

Bra bra

Lyssna

Sök efter skivan

Vill man ha sin techno elegant och dubbig, sina beats brutna och house djupt svängande måste de tre producentnamnen bakom Voom Voom framstå som ett veritabelt dreamteam. Efter släpp med bland andra Kruder & Dorfmeister, Peace Orchestra och Trüby Trio gör nu, Peter Kruder, Christian Prommer och Roland Appel, gemensam sak på ”Peng Peng”.

Men även om basgångarna som förväntat är avgrundsdjupa kör Voom Voom lite överraskande helt odubbat på Peng Peng och beger sig, med vocodern i högsta hugg, samtidigt ut på okända småvägar i technoland. Något de klarar galant utan att sladda av från vägen allt för många gånger.

Inledningen med den avslappnat bubblande Baby och 80-talsdrypande wah-wah-struttiga robotfunken i Roger är helt strålande där inte minst den sistnämnda med sina ödsliga stråkar är en perfekt ljudkuliss till Sonny Crockett körande en Ferrari-cab på Miamis regnvåta nattgator. Efterföljande Bounce håller inte fullt samma klass men det envetna groovet och de hårt knorrande synthslingorna lockar till en tripp till dansgolvet.

Men där någonstans missar Voom Voom en kurva fullständigt och plöjer en bred fåra rakt ner i låt-oss-glömma-det-här-diket. Hyser man en extrem förkärlek till dånande monoton electrorock med tokdistade elgitarrer är säkert All I Need en dröm. Själv kan jag, när den usla vokalsamplingen i ett break vevas över en lång feedbackorgie, inte låta bli att undra om det inte är ett av de enskilt värsta musikögonblick som kommer släppas på skiva i år.

Tack och lov hittar de raskt vägen igen och via några mystiskt mörka spår med plåtslagarrytmer och acidilsket bleepande slingor kör de med Best Friend raka vägen till samma lätt förryckta souldisco som brukar frekventeras av Metro Area och Jamie Lidell. Falsettsång, Rhodeskomp, de finaste av synthstråkar, en discokör, handklapp och festen är räddad. Innan Peng Peng avslutas hinner de dessutom med att beta av bouncig tech-house, hamna någonstans mellan Wien och klassisk Detroit-techno i Oggi, stöta på en porlande bäck och några småfåglar i minimalt ambienta Urwald Song och sväva ut i sakralt djup house i Vampir Song.

Det är svårt att inte gilla bredden och infallen men även om Peng Peng aldrig blir kaotisk känns den ofta lika spretig som mångfacetterad. Förklaringen är att skivan är en samling bestående av de fyra separata Voom Voom-vinyler som släppts tidigare i år. Givetvis väldigt sympatiskt för alla oss som inte har ork eller råd att jaga efter väldigt limiterade 12″-utgåvor. Men som tyvärr också får till följd att helheten känns splittrad.

Men har man bara det i åtanke är det svårt att inte gilla Voom Voom. För till slut handlar det i mycket om vilket humör man är på. Vill man ha smeksam mjukishouse finns det, gillar man bankande metallbeats och monotontechno finns det och vill man dansa klarar de det också. Kort sagt, här finns lite av varje vilket är ett betyg gott nog men man gör nog bäst i att behandla Peng Peng som den samlingsskiva den egentligen är. Det är då den verkligen kommer till sin rätt.

David Drazdil

Publicerad: 2006-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-22 23:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3675

10 kommentarer

Men hallå där! En dag som denna ska man recensera Kjell Höglund och inget annat!

Medlem 2006-04-19 09:43
 

Låter stundtals coolt. Bra recension.

Medlem 2006-04-19 11:14
 

Hallå .

När ska ni Recensera The Radio Dept.

Helt Off

Sture Alléns Dansorkester

Ital Skurk

Vapnet.

Det finns mycket trevligt att recensera . Jobba!

Medlem 2006-04-19 11:40
 

Jag ser också gärna en recension på Vapnets nya och Radio Dept.

Medlem 2006-04-19 13:29
 

Håller med föregående. Att skriva om nåt där nån som heter Dorfmeister nämns en sån här underbar vårdag är helt fel. Vill inte bli påmmind om nån jävla lägervakt.

Medlem 2006-04-19 13:46
 

Recensera Vapnet.

Och The Radio dept.

Medlem 2006-04-19 14:30
 

Recensera inte Vapnet.

Och The Radio dept.

Medlem 2006-04-19 18:26
 

Är det bara jag som väntar på Zero 7's nya?

Medlem 2006-04-19 19:48
 

Radio Dept – Pet Grief

Medlem 2006-04-19 19:55
 

all we hear is – radio ga ga, radio go go

Medlem 2006-04-19 21:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig