dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hate Eternal: I, Monarch
I, Monarch (CD) Hate Eternal
2005
Earache/Sound Pollution
8/10

Aspirant på tronen

Lyssna

Sök efter skivan

Knappt hade man rest sig från käftsmällen från Niles senaste monument ”Annihilation of the Wicked” förrän Hate Eternals nya giv, den kaxigt namngivna ”I, Monarch” damp ner. Och ja, de lever upp till den titeln.

Nile och Hate Eternal har en hel del gemensamt. Båda piskar höghastighetsdöds av hög kvalitet, där även de långsammare partierna går riktigt fort. Båda begagnar sig av förstklassig produktion och ett genuint helhetsintryck. Lägg därtill att de båda är amerikaner och bägge bandens frontmän figurerat i eller runt omkring pionjärerna Morbid Angel. Den största skillnaden är att Hate Eternal är mer klassisk death metal så till vida att de inte har Niles episka ådra.

Erik Rutan har inför släppet inte hymlat med att de siktar på att vara extremast. Och de ligger utan tvekan i de regionerna måste jag säga. Det är ren slakt från början till slut och framburna av en maffig produktion samtidigt som de lyckas hålla respektive instrument relativt tydligt så är förutsättningarna lagda för storverk.

Inledande ”Two Demons” är en fläskig historia, så också påföljande ”Behold Judas”. Titelspåret ”I, Monarch” kan liknas vid en enda stor befallning som man lydigt underkastar sig och de andra låtarna är inte långt efter.

På något sätt lyckas Hate Eternal dessutom blanda hårt och långsamt på ett fantastiskt sätt. Inte så att de varierar tempot, utan snarare spelar både snabbt och långsamt samtidigt. Medan trummorna piskar på av bara den, framförs riffen ofta i ett mycket mer modest tempo. Givetvis seglandes under synnerligen brutal flagg, men ändå.

Faktum är att det är svårt att inte gilla ”I, Monarch” om man som jag har någon dragning åt extrem musik i allmänhet och death metal i synnerhet. Å andra sidan kan det här nog vara väldigt svårsmält om man inte har den dragningen.

”I, Monarch” är troligen en av få plattor som kan fajtas med Nile om death metal-tronen i år.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 17:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3346

8 kommentarer

"I, Monarch" är Hate Eternals mest intressanta platta. Första gången de haft låtar med lite substans, men musikaliskt jämfört med Nile har de inte så mycket att komma med. Nile, och deras Egyptiska tema och orientaliskt klingande låtar, är fortfarande en fräsch fläkt i death metal-världen, medans Hate Eternal återvinner gamla takter (om än tredubbelt så fort som tidigare).

Fast, Tomas, att koppla samman Karl Sanders (Nile) med Morbid Angel var väl lite väl långsökt…?

Medlem 2005-07-22 00:05
 

arga pojkar

Medlem 2005-07-22 03:02
 

Anders: Enligt vad jag minns från när jag läste "Choosing Death" så hängde Karl med Morbid Angel back in the days. Eller blandar jag ihop dem med några? Har inte boken tillgänglig för tillfället.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-07-22 11:29
 

Från hemsidan "HATE ETERNAL was borne from Rutan's on-going quest to push the envelope of uncompromising hate."

…. ok ….

Medlem 2005-07-22 11:31
 

det finns inget som heter "medans"

Medlem 2005-07-22 13:09
 

"Hänga" är väl inte samma sak som att vara medlem i bandet på flera skivor?

Kl. 00.05 finns det något som heter "medans"! :)

Medlem 2005-07-22 13:50
 

Anders: Fast "[…]bägge bandens frontmän figurerat i eller runt omkring pionjärerna Morbid Angel" skriver jag ju faktiskt. Och det är Sanders som är runt omkring i det här fallet då. Nåja, petitesser.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-07-22 13:54
 

”Inte så att de varierar tempot, utan snarare spelar både snabbt och långsamt samtidigt.”

Ja va schitzofren innan, men vi mår bra nu…O.o
Ska lyssna igenom den nu iaf, derek roddy e ju favorit-trummisen, så de ska nog bli bra.

boberg Oregistrerad 2007-04-23 10:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig