dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cult Of Luna: The Beyond
The Beyond (CD) Cult Of Luna
2003
Earache
8/10

Ömsom tårdrypande, ömsom ursinnig

Lyssna

Sök efter skivan

Vet inte om det var i Close-Up jag läste om kopplingen mellan ”The Beyond” och ”Terminator”-filmerna, men fantastiskt träffande är den. Scenen i inledningen av någon av filmerna där en stridsvagn knastrar fram över en mängd skelett i ett nattsvart landskap är en bild jag får när jag lyssnar på ”The Beyond”. Stämningen är densamma.

Futurismen är påtaglig i Cult Of Lunas musik, och det är ingen munter bild de målar upp. Omslaget påminner lite om de jagande, elektroniska bläckfiskarna i ”Matrix”. Ett omslag, eller visuellt koncept kanske man ska säga med tanke på att hemsidan och allt annat går i samma stilrena och skitsnygga stil.

Musikaliskt hör Cult of Luna hemma i samma genre som Isis, Neurosis och Switchblade, om än med lite mer traditionell låtstruktur än den de övriga tre stundtals använder sig av. Ackorden är företrädesvis av moll-karaktär och sången skriks plågat fram. Låtlängderna når allt som oftast en bra bit över femminutersstrecket, men det är något man inte lägger märke till, då man blir helt uppslukad av musiken. Tiden står still.

”The Beyond” är en fantastisk skapelse. Ömsom gastkramande och stenhård. Ömsom smekande. Ömsom tårdrypande, ömsom ursinnig.

Jag kommer att tänka på scenen ur ”Dödligt Vapen”, där Mel Gibson blir torterad med elektriska stötar av Al Leong. Stötarna kommer med jämna mellanrum, men stunderna däremellan ger chans till återhämtning. Hade de inte funnits hade hjälten dött och storyn hade varit slut.

På samma sätt känns ”The Beyond”. Den griper tag i dig, men släpper med jämna tag greppet och låter dig andas. Utan de partierna hade skivan aldrig nått de höjder den når.

Efter att ha lyssnat på skivan och tystnaden har tagit över sitter jag andfådd i fåtöljen. Kommentarer känns överflödiga, den känsla av harmoni som omger mig talar för sig själv.

Det är svårt att lyfta fram någon speciell låt, de bör höras i sitt sammanhang. Exempelvis kombinationen av det melankoliska introt på ”Genesis”, som abrupt byts mot malande gitarrer som får en att dra efter andan, och de mullrande, bastanta basgångarna, följt av en skärande gitarrslinga, som inleder ”The Watchtower”. De mår bäst av att avnjutas i relation till varandra. Då är ”The Beyond” en stor upplevelse.

Tomas Lundström

Publicerad: 2003-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-18 08:59

Kategori: Recension | Recension: #2283

6 kommentarer

En kompis till mig beskrev skivan som ”vacker på samma vis som en bombad östtysk ruin i solnedgången kan vara det”. Efter det känner jag mig tvingad att skaffa den.

Vismut Oregistrerad 2003-10-31 17:48
 

Detta är ett sant mästerverk och jag skäms som en hund över att inte ha den i min skivsamling!! Nån borde spotta och sparka på mig!

Uffe Oregistrerad 2003-11-01 11:52
 

Bra resonerat Tompa! Kunde bandet bara fånga samma dynamik live som på skiva skulle de toppa det mesta. Ett plus också för ”Dödligt Vapen”-referensen! :)

Mr. Snoid Oregistrerad 2003-11-03 12:55
 

Helt klart en av årets bästa skivor. Ett förkrossande mörker med strimmor av ljus som visar att grabbarna verkligen har förstått ordet 'dynamik'. Slidegitarren i ”Circle” är bara den värd 9/10. Extra eloge till texten i ”Further”, otroligt vackert.

”Below the surface I swim

Holding my breath as I sink deeper

Watching the colors and the shapes

Searching for another way out

Clinging on to every last word

A shred of hope long since forgotten

All that is left is hate and regret

This world got the best of me”

Bonus-info: Ola Klüft från Perishers sjunger backup på ”The Watchtower”.

The Abyss Oregistrerad 2003-11-04 13:23
 

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att detta är den bästa metal-skivan sedan ”Wolverine Blues”. Och den bästa skivan alla kategorier i år. Helt grym. Deras självbetitlade album som finns återutgiven på Earache nu är jäkligt bra den med.

björn w. Oregistrerad 2003-11-07 09:52
 

Extremt fet skiva.. Extremt bra recenserat Tomas.

fool for a lifetime Oregistrerad 2004-01-22 17:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig