dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: !K7
!K7 (2CD) Samling
2003
!K7/Border
7/10

Vi kallar det jazz va?

Det här med bolagssamlingar kan väl diskuteras. Betala för reklam liksom. Samtidigt är det ett rätt skönt sätt att lära känna små etiketter som kanske inte når ut i radio eller TV. Små bolag som ofta har en konsekvent linje. Men ändå ett litet moraliskt problem. Fast mest för bolagen själva tror jag.

Så här stod det till exempel i en annons riktad till musikbranschen om en samling från ett litet bolag: ”Hur idiotiskt det än må vara med bolagssamlingar kan de tjäna ett syfte. Med 25:- i PPD kan ni använda den som verktyg att sälja the real shit, mina album”.

Så jag gillar nog den här typen av samlingar mer än jag ogillar dem. Framför allt när de blir så där pinsamt billiga.

Den här samlingen går en något annan väg. Den är inte speciellt billig. I gengäld är den desto mer fullmatad. Två CD och en DVD. Och ofta de allra bästa låtarna från respektive artist. Dessutom bryter den mot standardformuläret genom att i vissa fall plocka med flera låtar från samma artist.

För er som inte är bekanta med !K7 sedan tidigare är några av deras mer uppmärksammade artister Ursula Rucker (”Supa Sista”), Earl Zinger (”Song 2wo”), DJ Tiga (”Hot in Herre”) och Spacek (”Motion Control”).

Genren sammanfattas lite grovt med något som skulle kunna sägas vara elektronisk jazz. Det drar mot hiphop ibland. Mot house emellanåt. Och broken beats känns som ett begrepp värt att nämna. Jag vill kalla det acid jazz, men de flesta av er tänker på Jamiroquai då och det vore att vilseleda. Så säg nu-jazz då.

Vissa grejer passar mig inte alls. När det blir för monotont och kliniskt börjar hjärnan syssla med annat än att ta in musiken. Lyckligtvis är de stunderna i minoritet. Oftast är det här knäckande bra.

Största vinsten rent personligen är upptäckten av Herbert (som märkligt nog passerat mig spårlöst förbi) och dennes båda samarbeten med Dani Siciliano (som jag kände via en snyggt soulbruten version av Nirvanas ”Come As You Are” från Gilles Petersons samling för nedlagda tidningen Muzik).

Har du inte smakat !K7 förut är det här rätt ställe att börja. För mig känns det lite som att hitta nya kompisar i ett outforskat hörn av den egna lägenheten när jag lyssnar på det här. Eller som att plocka fram den där skivan man inte spelat på väldigt länge och upptäcka att den är mycket bättre än man minns den.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 13:54

Kategori: Recension | Recension: #2226

2 kommentarer

Att upptäcka Herbert är något alla borde göra. Människan är ett geni. Och Dani Siciliano har min absoluta favoritröst, alla kategorier. Det här ska jag nog köpa.

Karendagsmannen Oregistrerad 2003-10-03 07:06
 

Vad menades med PPD i den där annonsen?

promenad Oregistrerad 2003-10-03 21:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig