dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Paddy McAloon: I Trawl the Megahertz
I Trawl the Megahertz (album, cd) Paddy McAloon
2003
EMI
8/10

En tröst i natten

Lyssna

Sök efter skivan

Your daddy loves you
I said, your daddy loves you very much
he just doesn't want to live with us anymore

Någonstans måste en mamma förklara för ett barn varför pappa inte kommer bo tillsammans med dem längre. Någonstans rasar en värld samman.

Första gången jag lyssnade igenom I Trawl the Megahertz var jag tvungen att lyssna igenom det inledande titelspåret fem eller sex gånger innan jag kunde fortsätta med resten av skivan. Fem eller sex gånger. Det kanske inte låter särskilt konstigt. Det har vi väl alla gjort någon gång. Fastnat på en låt.

Men oftast är den låten inte 22 minuter lång.

22 minuter. Kommersiellt självmord. Själva ordboksdefinitionen av ”pretentiöst dravel”. Radioteatern ger. Men det är precis vad den gamle popsnickaren Paddy har gett sig i kast med på sitt första soloalbum.

Du har säkert aldrig hört talas om Paddy McAloon. Nästan lika säkert har du aldrig hört talas om Prefab Sprout, gruppen där Paddy till vardags tjänar sitt levebröd. Tyvärr, för Prefab Sprout står bakom några av åttiotalets (jo, du vet, det jobbiga åttiotalet) allra bästa poplåtar. Välpolerad och trallvänlig radiopop som bara kan komma från åttiotalets Storbritannien. Artister som The Smiths, Everything but the Girl, The Housemartins och The Beautiful South. Melodier med harmlösa tapetklisterrefränger, men med texter om cynisk kärlek och desperat ensamhet.

Men det spelar ingen roll om du känner till Prefab Sprout eller inte, för musiken på I Trawl the Megahertz är långt ifrån gruppens gitarrpop. Åtminstone på ytan. Istället är Paddy McAloons solodebut ett mestadels instrumentalt äventyr som svävar runt i ett hav av stråkar.

Alltihop tog sin början för fem år sedan när Paddy märkte att han gradvis började tappa synen därför att hans näthinnor började lossna. Efter en operation följde en tids tillfällig blindhet, under vilken han inte längre kunde ägna sig åt att läsa. Istället började han lyssna på radio, nattradion i synnerhet. En röst i natten. Han slogs av hur många olyckliga människor världen är fylld av. Människor som måste vända sig till en främling via telefon för att ha någon att prata med i sin mörka ensamhet.

De här människorna kom att bli grunden i I Trawl the Megahertz. Lösryckta fraser som Paddy samlade in och sedan lägger ut likt en noggrann patiens över den vemodiga musiken.

Resultatet blev en tvådelad sats, av klassiskt snitt, där titelspåret är den ena. Den andra, i sin tur uppdelad åtta spår, blir filmmusik i den film nattrösterna skapade inne i Paddys huvud.

Kille blir blind. Kille börjar lyssna på radio. Kille gör musik för att förmedla sin kris. Lättköpta poäng, visst. Stackars handikappade Paddy. Men oavsett vilket kan inget ta ifrån honom de sanslöst vackra melodier han skapat, insvepta i de allra blåaste stråkar.

Många var förvånade över att Paddys soloprojekt skulle låta så här, precis som många var förvånade över den smak av country som präglade Prefab Sprouts senaste album. Men egentligen har I Trawl the Megahertz alltid funnits där, dolt bakom gruppens fyraminuterslåtar. Det dröjer ända till spår sju, men när Paddy för första gången sjunger några trevande rader i Sleeping Rough är det lika mycket Prefab Sprout som Paddy McAloon.

I'm lost, yes, I am lost
I'll grow a long and silver beard
I'll grow a long and silver beard
And let it reach my knees

Och även om de sista åtta låtarna i sina bästa stunder når samma höjder som de Anne Dudley skapade i Art of Noise så spelar titelspåret i en helt egen division.

I'm telling myself the story of my life

Lösryckta rader hämtade från nattens ensamma människor har samlats in och läses upp av Yvonne Connors över musik så vacker att tiden stannar mitt i ett andetag.

Twelve days in Paris, and I'm waiting for life to start

Men där musiken svävar fram, obehindrad, river orden upp stormar av skrikande desperation och apatiskt längtan.

Repeat after me: happiness is only a habit
I'm listening to the face in the mirror
but I don't think I believe what she's telling me

I ett mörkt gathörn fyller en sordintrumpet natten med sina toner. En elgitarr skriker ut långt borta i fjärran. Stråkarna som smyger sig fram mellan husen gråter när ingen ser.

Lord you gave me nothing, then you took it all away

Textraderna har egentligen ingenting med varandra att göra. De är fragmentariska nedslag i radioskuggan. Men precis som ett liv är byggt av enskilda händelser, skapar de många pusselbitarna ett eget liv. Orden säger allt, utan att säga något. Sömlöst, på sitt eget sätt.

So I rake the sky, I listen hard
I trawl the megahertz, but the net isn't fine enough
and I miss you

En längtan som går att ta på. Musik för alla som någon gång övergivits. Musik för alla som känt väggarna krypa närmare under sömnlösa nätter. Musik för alla som försöker limma ihop sitt hjärta eller för dem som fortfarande ångrar de där orden de aldrig sa, för så länge sedan. Musik som tröstar, som en röst i natten.

Tell the stars I am coming
make them leave a space for me
Whether bones, or dust, or ashes
once among them I'll be free

Du kan kalla det pretentiöst skräp. Du kan kalla det välpolerad hissmusik och konstatera att det inte finns någon glöd. Ingen rock'n'roll.

Men så finns det förstås ett annat sätt att se på I Trawl the Megahertz:

Your daddy loves you
I said, your daddy loves you very much
He just doesn't want to live with us
anymore

Ola Andersson

Publicerad: 2003-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-05 23:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2096

28 kommentarer

Lysande!

P Oregistrerad 2003-07-15 00:10
 

Vilken recension! Jag måste köpa skivan på stört.

Strange One Oregistrerad 2003-07-15 00:14
 

Jo jag har hört Prefab Sprout och jag tror inte du lyssnat på låten så många gånger. Det blir ju 2 timmar och 12 minuter….

Ola Oregistrerad 2003-07-15 00:18
 

Riktigt bra skrivit Ola! Har haft albumet i några veckor och kan inte göra annat än att hålla med. Det är ett FANTASTISKT vackert album (eller film om man så vill… musiken är verkligen som en film till vilken du själv får komponera bilderna)och det har hållit mig sällskap under många nätter. Kanske årets bästa hittils.

Stig Oregistrerad 2003-07-15 00:36
 

men vad är det här för något!??!?! snälla.. var är NOFX?!?! jävligt bra recension dock..

palm Oregistrerad 2003-07-15 00:54
 

”Du har säkert aldrig hört talas om Paddy McAloon. Nästan lika säkert har du aldrig hört talas om Prefab Sprout”

Underskatta inte dina läsare! Det känns sunkigt….

f Oregistrerad 2003-07-15 01:02
 

Arghh! Att nämna Prefab Sprout i samma andetag som The Smiths borde beläggas med offentlig prygel! Men jag måste erkänna att jag varit nyfiken på den här.. grymt skrivet, Ola!

Du Vet Vem (Stompsoul, Stompsoul, Stompsoul) Oregistrerad 2003-07-15 07:24
 

håller med f

varför skulle folk inte hört talas om prefab sprout?

för övrigt en bra recension

martin Oregistrerad 2003-07-15 08:49
 

måste också kommentera underskattningen av läsarna här; är det någon av de mer frekventa besökarna här som INTE känner till prefab Sprout??? Förutom detta en lysande recension som gör mig nyfiken på en skiva som jag nästan avfärdat efter vad jag läst tidigare…

henko Oregistrerad 2003-07-15 09:03
 

Jag tror också de flesta hört om Prefab, det är ju ett rätt känt band faktiskt.

Robert D Oregistrerad 2003-07-15 09:28
 

Bra recension!

Här kan man lyssna…

http://www.prefabsprout.com/PoemNew.php

JoL Oregistrerad 2003-07-15 09:41
 

Jag hade faktiskt också tänkt ändra meningen om Prefab Sprout. Skulle skriva ”säkert inte ens hört”, men sedan glömde jag bort det.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-07-15 12:55
 

Finns det ingen som recenserar bra musik på det här stället? Popsnickare!

axelaxe Oregistrerad 2003-07-15 14:08
 

Det bästa jag läst här på länge. Nu blev jag också sugen på den här skivan, mitt uppe i en liten Prefab Sprout-period som jag är.

Hanna Oregistrerad 2003-07-15 16:08
 

Nu blir jag köpsugen. Har aldrig kollat upp Prefab Sprout. Låter som det är dags för det nu.

Bacchi buller Oregistrerad 2003-07-15 16:56
 

Konstmusik.

Anonym Oregistrerad 2003-07-15 17:00
 

alla här _har_ säkert hört talats om både prefab och paddy, eftersom sinding-larsen nämnde de i vartenda avsnitt av studio pop…

per Oregistrerad 2003-07-15 22:05
 

Erkänn att det är konstrock.

Anonym Oregistrerad 2003-07-15 23:13
 

För första gången i mitt liv har jag köpt en skiva utan att ha hört något eller känt till något om den, utan jag köpte den enbart på grund av recensionen. Ska bli kul att se vad som dimper ner i brevlådan :-P

Marcus Oregistrerad 2003-07-15 23:24
 

Konstmusik? Ja, kanske det. Eftersom jag inte riktigt vet vad det är, är det mycket möjligt att det här är konstmusik. I så fall är konstmusik något väldigt trevligt och vackert.

Däremot kan jag nog definitivt avfärda att det här skulle vara ”konstrock”. Utan att vara rockmänniska själv känns det som att det finns väldigt lite rock'n'roll över ”I Trawl the Megahertz”.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-07-15 23:33
 

Dagensskiva! Hur väljer ni ut vilka skivor som ska recenseras? För ni hinner ju inte recensera allt, eller hur? Är det skivbolag som gör det åt er? Eftersom ni har många läsare har ni ju också stor makt. Hur skiljer ni på det kommersiella och det redaktionella?

Ola Oregistrerad 2003-07-15 23:41
 

Ola: Vi väljer helt enkelt att skriva på det vi för tillfället har liggande och som vi tycker känns intressant. Antingen därför att vi själva gillar skivan och vill att fler ska upptäcka den eller därför att det är en skiva vi tror är intressant för våra besökare (exempelvis av en artist som är vanligt förekommande i forumet). I stora drag. Det är upp till varje recensent att själv bestämma vad han eller hon skriver om till en viss dag.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-07-15 23:56
 

detta kanske är en bit information som borde finnas i någon beskrivning av sidan? det är ju faktiskt ganska intressant att veta…

hmm Oregistrerad 2003-07-18 12:27
 

Årets platta!!! Jag tror äntligen att Prefab Sprout börjar få den uppmärksamhet de förtjänar. Per Sinding har gjort en väldigt fin intervju med Paddy som man kan se i sin helhet på den här länken:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2936&a=79596

Faron Oregistrerad 2003-07-19 10:15
 

http://shorl.com/bodostipripobi

get it @ Oregistrerad 2003-07-21 00:23
 

fullständigt trollbindande skiva, så oerhört vacker och gripande och alldeles underbar…. Fick mig dessutom att köpa den enda prefab jag inte hade tidigare ”The Gunman and other stories”, vilken är kolossalt mycket bättre än dess rykte… Men ”I trawl..” är rena mästerverket…

henko Oregistrerad 2003-07-21 14:27
 

visst förstår jag dem som uppskattar skivan, men för oss som väntade på en nytt popmästerverk: Paddys vackra röst och underbara känsla för melodi och arrangemang…så är det lite kluvet…!

magnus Oregistrerad 2003-07-23 11:37
 

[...] Ibland kan det ta flera år, som när jag för någon månad sedan plockade upp Paddy McAloons I Trawl the Megahertz igen och för varje lyssningar hittar nya dimensioner i de fantastiska livsmetaforer som fyller [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig