dagensskiva.com

48 timmar

Recension

50 Cent: Get Rich or Die Tryin'
Get Rich or Die Tryin' (CD) 50 Cent
2003
Universal
6/10

Men 50 Cent då?

Lyssna

Sök efter skivan

2Pac har förmodligen aldrig varit så stor som han är nu. Nyligen tog han över tronen som den artist som haft flest hits efter sin död. Han verkar också ha lämnat en hög mer eller mindre färdigställda inspelningar efter sig som kan matas ut i jämn takt. Snart har han nog släppt fler skivor efter sin död än han gjorde i livet.

Men det är inte bara den rena skivförsäljningen som får sig en vitamininjektion varje gång kulorna börjar vina. När du är död får du högvis med respekt. Alla har hängt med dig sedan dag ett. Scott La Rock, Big L, Biggie och senast Jam Master Jay. Listan kan göras lång.

En död artist ställer inga krav. En artist som dessutom har den goda smaken att trilla av pinn vid höjden av sin karriär, innan de pinsamma föredettingskivorna, är ännu bättre. Hiphopbolag i synnerhet frågar snart inte längre om du har någon sjukdom som kan kosta pengar. De undrar när du tänkt bli skjuten.

50 Cent (Curtis Jackson) har redan hunnit bli både knivskuren och skjuten. Några av kulorna sitter kvar i kroppen. Det är en bra början.

50 upptäcktes av Jam Master Jay, men det var med Trackmasters-produktionen How to Rob som han gjorde sig ett namn 1999. I den låten gick 50 igenom en drös stora hiphopartister och förklarade hur han tänkte sno deras talang. Men precis innan debuten Power of the Dollar skulle släppas blev halvdollarn skjuten. Skivbolaget fick spel och såväl album som 50 Cent sparkades ut.

Men nere betyder inte utslagen. 50 skrapade ihop sitt eget G Unit-posse, släppte mixtapes och dissade Ja Rule. När han blivit ovän med tillräckligt många människor tyckte Eminem och Dr. Dre att 50 nog vore ett schysst namn att arbeta med.

Eminem gästrappar inte helt oväntat på Get Rich or Die Tryin'. I Patiently Waiting dyker han upp första gången uppbackad av ljudet av en väsande respirator. ”Take some Big and some Pac / and you mix em' up in a pot / Sprinkle a little Big L on top / what the fuck do you got?”

Budskapet är smärtsamt tydligt. 50 är näste rappare till rakning och det gäller att casha in medan tid finns. Eller för att använda Jay-Z:s ord ”I'm about a dollar / what the fuck is 50 Cent?” Making money, honey.

I vilket fall går det inte att låta bli att fascineras av hysterin kring 50. Musiken sparkar inte in några nya dörrar. Texterna om livet på gatan har vi hört förut. Han är inte den förste rapparen som blivit skjuten, inte heller den förste langaren som börjat rappa (det finns ju till och med rapskivbolag som startats med knarkpengar). 50 flyter lika bra som tidigare, fast lite sluddrigare nu, men också det har vi hört förr.

Men med rapvärldens just nu förmodligen största giganter vid sin sida är det förstås svårt att göra bort sig helt. Och det börjar också bra. What Up Gangsta, Many Men och framförallt Eminem-producerade Patiently Waiting (en fortsättning på Lose Yourself och Rabbit Run) funkar fint. Den sjaskigt regnmörka betongpoesin i High All the Time sticker också ut sitt ödsliga piano och sina sorgsna stråkar. Jag kan heller inte låta bli att gunga med till Heat med sin rytm byggd kring ljudet av en mantelrörelse (även om Tricky gjort det snyggare). Vassast av dem alla är förstås Dres förkrossande klubbvältare In Da Club, med ett beat som kommer återanvändas av alla till dess The Neptunes, Timbaland eller doktorn själv får till nästa fullträff.

Men sedan tar det stopp. Resten av Get Rich or Die Tryin' svänger inte alls lika mycket. Faktum är att flera spår känns som ren utfyllnad. Som dåliga Wanksta-kopior. Mot slutet styr Eminem upp med Don't Push Me, men det är så dags då. När inte ens Nate Dogg kan lyfta en låt (21 Questions) är något fel någonstans. Till och med Dre-produktionen If I Can't känns lite trist.

Ett problem är att Eminem och Dre enbart producerat ett par spår var. Resten har lämnats till andra producenter som försökt kopiera Eminems och Dres framgångsrecept. Jag hade gärna sett mer variation och, för en gångs skull i hiphopsammanhang, fler gäster. Och visst är det fel att jämföra med ett album som aldrig släpptes, men Power of the Dollar känns både roligare och svängigare.

Men inte för det spelar någon roll. Marknadsföringsmaskinen kring 50 har lyckats bättre än vad någon vågat hoppats på. Get Rich or Die Tryin' blev den snabbast säljande debuten någonsin i USA. Och det är egentligen inte så konstigt. Albumet är ett gediget hantverk. Bra utan att vara revolutionerande.

Gillar du det du hört tidigare kommer du inte bli varken särskilt överraskad eller besviken när skivan snurrar igång. Det är musik som håller sig väl inom de ramar Dre och Eminem ritat upp många gånger tidigare. Utan att sticka ut åt något håll. Tyvärr.

Egentligen är det lite ironiskt. Eller kanske alldeles naturligt. Men Get Rich or Die Tryin' blir just därför ett av 2003 års stora mainstream-album.

Det hade nog ingen trott om en sönderskjuten knarklangare.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-06-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-09 23:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2048

44 kommentarer

Hahaha!

Typografen Oregistrerad 2003-06-15 00:01
 

Delroy Williams, då?

Alias Oregistrerad 2003-06-15 00:01
 

akademiker vs. black angry youth.

Irish Repuplican Army Oregistrerad 2003-06-15 00:15
 

ÄNTLIGEN!!!

G. Å. Fylking Oregistrerad 2003-06-15 00:50
 

'in da club' är den bästa hip-hop-låten jag hört på tio år; jag köpte faktiskt singeln.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-15 00:54
 

Men å andra sidan. Vad har inte Tricky gjort som är snyggare än nåt annat. Killen är ett geni, och har fattat hela grejjen.

För min del får alla ”gangstas” gärna skjuta ner varandra hur mycket dom vill. Det lämnar ju till slut bara kvar dom som är riktigt bra, och som tar MUSIKEN på allvar dvs. gang starr, roots, dead prez etc…

Jonas Oregistrerad 2003-06-15 02:12
 

Men Statemachine då?

Skäggsmurfen Oregistrerad 2003-06-15 02:53
 

Men Metallica då?!

Bjarrte Oregistrerad 2003-06-15 08:05
 

Ah! Vad skönt att någon tycker så här. Jag håller med.

Olf Oregistrerad 2003-06-15 09:33
 

men 50 cent då?

fifty Oregistrerad 2003-06-15 09:54
 

Hip Hop – musikens svar på cancer. Blärk!

Rock, Country, Blues Oregistrerad 2003-06-15 10:23
 

hahaha en 6:a

Men Mogwai då? Oregistrerad 2003-06-15 10:45
 

Men Autechre då?!

labfan Oregistrerad 2003-06-15 12:11
 

BLUES är ju en ännu värre cancer. att tala om musikens svar på elakartad tumör och inte nämna BLUES är en mycket, mycket märklig sak att göra.

Hip Hop Oregistrerad 2003-06-15 12:27
 

hahaha!!! bra Ola.

Cassius Clay Oregistrerad 2003-06-15 13:14
 

bra skrivet. mainstream ska inte annat än sågas. 6 e väl lite högt kanske? :-P

palm Oregistrerad 2003-06-15 13:49
 

hö, det här är ju lätt en 8:a. If I can't e ju svinbra.

dream_brother Oregistrerad 2003-06-15 14:48
 

palm, det där var inte ett klyftigt uttalande.

Phille Oregistrerad 2003-06-15 16:11
 

”mainstream ska inte annat än sågas. 6 e väl lite högt kanske? :-P”

Löjligt

Iguana Oregistrerad 2003-06-15 17:31
 

Jag håller med. In da Club är en av de bästa hiphoplåtar som producerats, men en 19 låtar lång skiva där cirka fem låtar sätter standarden och resten är antingen medel eller strax under kan inte annat än bli ganska intetsägande i längden. Jag för min del hoppas att 50 kommer att göra en ren soulskiva någon gång (ya, right… stor chans). What up gangsta visar på att han har alla förutsättningar att lyckas åtminstone.

Vismut Oregistrerad 2003-06-15 19:28
 

6 av 10 är också det betyget jag skulle ge idag. Möjligen 5 av 10. Jag gillar också If I Can't. Men bästa låten är nog P.I.M.P.

Kanske dags att plocka fram plattan igen, det var onekligen ett tag sen…

Mos Oregistrerad 2003-06-15 20:01
 

Tragist!

Kan det verkligen vara bara jag som tycker att skivan är bajs. Grabben säljer skivor för att han blir skjuten då och då samt att man lärt sig säga Yo yo ah ah i've got a big car bla bla, till ett ”fett beat”.

Gagge Oregistrerad 2003-06-15 21:22
 

Så enligt dig är Killer Mike´s skiva lika bra som 50´s, Ola (bägge fick 6 i betyg)? Tycker själv Killer Mike´s skiva var riktigt kass. Vad var det som svängde bättre på Power of the Dollar förresten? Den skivan hade kanske 2-3 bra spår och mer än så har definitivt denna.

Zimma Oregistrerad 2003-06-15 23:27
 

Gagge… hah, vilken bakåtsträvare… du är en typiskt ”jag vägrar höra o jag hatar” -typen. Det är ganska tydligt att du inte lyssnat på skivan.. d flesta kommer iaf med lite konstruktiv kritik.. men du är BLAH! rakt igenom. Vaför ens kommentera när du inte har ngt vettigt att säga?

Zimma.

Bra point… undrar oxå det.

För övrigt tycker jag att skivan är ljuvlig.. det är ngt med han röst som gör det hela så bra. Att eminem och Dre producerat skivan gör den ju inte sämre.. tvärtom.. utan dem skulle den nog inte blivit detsamma. Men sen är jag oxå lite insnöad i ”Duons” verk.. men men… fy fan va bra det är =) 6/10 är inget rättvist betyg…

Om man ska ta och jämföra hip-hop recensioner.. så tenderar d alltid att få ett ganska ”lågt” betyg. Vad beror det på? Kanske borde ta en tänkare på d…

yo yo ah ah Oregistrerad 2003-06-16 10:46
 

Zimma: Båda albumen har några riktigt bra låtar (50 har de bästa). Men båda har också transportsträckor med tråkigt material. Här vinner 50 också, inte minst för att hans skiva är längre.

Vad gäller ”Power of the Dollar” är den faktiskt bättre på de flesta sätt. Framförallt är den betydligt mer varierad. Även om den inte har någon ”In Da Club” finns det färre utfyllnadsspår. Den håller bättre som ett helt album.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-06-16 12:20
 

backstreet matches då?

ola Oregistrerad 2003-06-16 12:23
 

Det är en nia.

Men jaja, era barn köper den om tretti år när boxen släpps, och ni sitter i gungstolen och tror fortfarande det är modernt m gitarrer…

Robert D Oregistrerad 2003-06-16 20:09
 

Nytt på http://www.badlands.se >>> Paul Thomas Anderson's geniala PUNCH-DRUNK LOVE (dvd), nya Soul Jazz-samlingen NEW YORK NOISE (cd), Daniel Wong's CLASSIC MATERIAL-THE HIP HOP ALBUM GUIDE (bok), nya nummret av VICE (tidning) m.m….

B A D L A N D S [dvd-musik-tidningar-böcker]

http://www.badlands.se

badlands Oregistrerad 2003-06-17 00:07
 

50 cent är helt kass, jag hatar allt när jag hör hans musik! Nästan lika kass som de nya låtarna med Jay-Z och Beyoncé (som har världens mest förkastliga videos).

Mikael L Oregistrerad 2003-06-17 11:38
 

Köper nog hellre DMX eller nån bluesskiva.

Malte Oregistrerad 2003-06-18 15:50
 

hur kan ni dissa 50?? för att han e kommersiell??? what tha fuck, dom andra e fuck som heller lika sell-outs!! Ja Rule till exempel! lyssna på hans musik, låter som rena hip pop! ni borde ge den där 6:an till Ja Rule o hans jävla murder Inc. också i så fall! missförstå mej inte, jag giller Ja Rule men om ni ska hålla på så här, med ert mainstream snack, fördela hatet då till både 50 o Ja!

jag tycker att mainstream suger, men 50 kan ju rappa, och om man lyssnar på skivan, så vet man att 50 har eget sound.. nåra låtar sticker ut, men det gör ju det i alla mästerverk.. hur kan ni hata mainstream så mycket att det påverkar ert omdöme?? shiit..

whot dö fakk?? Oregistrerad 2003-06-20 14:10
 

wdf: Mainstream måste absolut inte vara dåligt i min värld. Jag konstaterar bara att det är lite ironiskt att någon som 50 Cent faktiskt kan sorteras in i mainstream-facket.

En bra skiva är en bra skiva. En halvbra skiva är också en halvbra skiva. Oavsett om den säljer massor eller inte. Om det är något jag verkligen saknar på ”Get Rich or Die Tryin'” är det ”ett eget sound”. Nu är det några Eminem/Dre-produktioner och sedan ett gäng produktioner som önskar att de vore Eminem/Dre-produktioner. Då blir det inte ett mästerverk. Oavsett om det är mainstream eller inte.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-06-22 18:17
 

Från: watcher of the skies

2003-06-15 00:54

——————————————————————————–

'in da club' är den bästa hip-hop-låten jag hört på tio år; jag köpte faktiskt singeln.

PFFT! In Da Club är lika mycket hiphop som Hot In Herre med Nelly.

R&B-pop? Nej tack. Klarar mig definitivt utan.

Tacka vet jag Sage Francis / 7L & Esoteric / Cage / High & Mighty / Akrobatik / Virtuoso / Masta Ace / Aesop Rock / Cannibal Ox / Copywrite / Dilated Peoples / Royce Da 59 / Jin / Evidence / Everlast / lite för mycket namedropping ^_^

Mitt budskap är hur som helst att 50 Cent suger i jämförelse med andra :P

Pen Oregistrerad 2003-06-23 11:30
 

Pen: Inse att musiken inte måste låta som för 10 år sen för att vara hiphop. Viss hiphop förblir undeground av kvalitetsskäl, eller brist på sådan snarare. Everlast förresten?? Han är väl många mil från hiphop? Dessutom har han gjort Jump Around som är en dåtidens In Da Club för mig. ”PFFT!” på dig!

Zimma Oregistrerad 2003-06-26 03:06
 

Ärligt ola vill inte dissa dig, Men du e skiiit keff, byt yrke. Du ger årets album en 6:a. Nas stillmatic en 6:a, du verkar gilla talet 6 , får du inge bazz ? Skämt åt sido, lär dig före du säger vad du tycker

Satsa på att bli mekaniker eller nått. Oregistrerad 2003-10-23 22:26
 

SPABMEN: Faktiskt två fel av två möjliga. Årets album (åtminstone så här långt) har jag gett en tia. ”Stillmatic” har jag inte ens recenserat.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-10-23 22:44
 

Vilket album är engligt dig årets album då ? Basme världens starkaste björn kanske ? Och om du hade recenserat stillmatic vad hade du gett den ? Eller har du inte hört den? Tror inte du är intresserad av hiphop musik isf ska du inte recensera den genrern heller..

mekaniker e fortfarande de rätta yrket... Oregistrerad 2003-10-24 11:39
 

Årets album så här långt är Molokos ”Statues”. Bamse är inte ens en kandidat, med tanke på att det säkert är 25 år sedan den släpptes. Ska leta fram min kassett någon dag.

Vad gäller ”Stillmatic” hade jag nog gett en sjua, kanske en åtta. I konkurrens med ”God's Son” Nas bästa efter ”Illmatic”. Men problemet med Nas är att han bara en gång fått till ett helgjutet album.

Vad gäller hiphop-året finns det en hel drös skivor som sopar banan med ”Get Rich”. Klicka gärna på mitt namn efter recensionen här ovan. Då kommer du in på min redaktionssida och kan se alla skivor jag recenserat.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-10-24 13:24
 

Håller med dig angående Nas. Stillmatic e den bästa ”diss” skivan som någonsin släppts tycker jag, därför är den tuung.

You can keep your job ;) Oregistrerad 2003-10-24 18:24
 

En klassiker. Den här skivan skulle enligt mig fått betyget 9/10.

Wizzle Oregistrerad 2004-03-31 14:09
 

6/10?? Skämtar ni eller? Ta och lyssna på "Back Down", "If I Can't" eller "Don't Push Me" tre gånger till så förstår ni. 10/10 rakt av!

Abu Oregistrerad 2004-08-15 08:49
 

I ain't tellin anyone you pussy

I ain't tellin anyone you gettin extored

It ain't over…. (G-UNIT)

I've been patently waitin to BLOWW

Ladies and gentlemen, welcome to the "50 Cent Show"

Medlem 2004-08-15 08:52
 

50 Cent e så klart bästa rapparen!!!!!!!!!…..ni fattar ju inte han har haft ett dåligt liv och kämpat för att överleva o allt!!!!

tobias Oregistrerad 2008-06-15 17:42
 

palm var e du

marcus Oregistrerad 2010-03-18 09:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig