dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Division of Laura Lee: Black City
Black City (cd) Division of Laura Lee
2002
Burning Heart Records
7/10

Skönt stök

Lyssna

Sök efter skivan

Tidigt fick jag höra att Division of Laura Lee skulle låta som bland annat Shellac, Union Carbide Productions, Soundtrack of Our Lives, Drive Like Jehu och Strokes. Och pop. Kanske nåt från Creation. Jag blev nyfiken, men tog inte jämförelserna på så stort allvar.

I skrivande stund lyssnar jag på Mono av Icarus Line. Det var den som fick mig att börja skriva på den här recensionen. Jag slogs nämligen av likheterna. Liksom olikheterna.

Division of Laura Lee skulle med sin bakgrund kunnat låta som Icarus Line (som jag inte ska recensera här). Men det gör de inte då de har valt en något annorlunda väg från skolan i Chicago. De tog en sväng om Detroit, en kort avstickare till New York, mellanlandade i utkanten av London för att slutligen hamna i Göteborg. På vägen har de tillskansat sig en hel del självsäkerhet och retfull slyngelattityd. Det kanske inte är helt sant, men det låter så.

Black City innehåller till största del ångvältsrock blandad med kaxig soulgarage som svettas på hardcorevis, post-hardcore med fläskig bas och entonsgitarr som spelar halva tonsteg och sugande Silverbullit/Soundtrack/Spiritualized-psykedelia.

Skivan är därför till största del helt i min smak. Den bjuder på småfarlig attack och ettrig frenesi och små utsökta flumpartier, lagom styggt producerat på ett ge allt-manér av Kalle Gustafsson (Soundtrack of Our Lives).

Samtidigt låter det på sina ställen som att bandet har tänkt för mycket. Det har resulterat i viss förlust av den naivitet och desperation jag vill höra för att ta det här till mig. De har bitvis lite för mycket koll helt enkelt. De kunde låtit bli att snegla på vissa konventioner de valt att följa. Det hade gjort gott.

Men DoLL blir aldrig Union Carbide eller något av de andra banden som direkt och indirekt har nämnts här. Även om många influenser lyser igenom. Så samtidigt som du kan leker men låter inte det här som…? kan vi andra njuta av den här skivan som mycket väl kan bli det här årets Citizen Bird; en skiva full av tuffa låtar som något förvånande kommer att appellera till de flesta som står ut med distade gitarrer.

Kanske är skivan för självklar för att räcka länge. Men det får tiden utvisa.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-03 18:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1285

10 kommentarer

Bra recension – precis så låter DOLL.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-01-31 13:01
 

i groove stod det om influenser från stooges, joy division och fugazi.

hursomhelst verkar detta intressant. bhr brukar stå för hög klass.

värst vad kalle gustafsson är aktiv. han ska ju producera firesides nya också. men spiritualized är ju rätt trista.

erik Oregistrerad 2002-01-31 16:50
 

Jepp jepp Division Of Laura Lee är hur bra som helst. Gillar inte den här skivan lika mycket som det gamla, men den här är också hur bra som helst. Rättvist betyg.

exXec Oregistrerad 2002-01-31 17:13
 

En bra recension på en bra skiva verkar det som. Måste köpa.

Tommy Ståhl (2) Oregistrerad 2002-01-31 20:41
 

Gå in på bandets hemsida och ladda ner låten Number One som finns där. När ni hört den har ni en bra anledning att köpa skivan.

exXec Oregistrerad 2002-01-31 21:56
 

Jag har spelat den här skivan i en månad snart. Det var grym från första början och växer hela tiden. Det hörs som sagt att Kalle Gustafsson producerat. göteborgsös helt enkelt.

Tengil Oregistrerad 2002-01-31 22:11
 

Jag sag Icarus Line live haromdagen. Det var stortdaligt. Ikvall skall jag se Imbalance, det blir nog battre, jaja.

Simon Oregistrerad 2002-02-01 14:51
 

Jag tycker att senaste singeln pretty electric är bland de bättre som släpptes i singelväg år 2001. Hoppas albumet blir lika fett!

björnxxx Oregistrerad 2002-02-03 23:31
 

jag köpte skivan idag och den var GUBBfet killar!

karl. Oregistrerad 2002-02-05 00:22
 

[...] Black City och Das Not Compute utgjorde grundstenarna, här är det färdiga resultatet. Flörtarna med [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig