dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Skitsystem: Enkel Resa Till Rännstenen
Enkel Resa Till Rännstenen (album, cd) Skitsystem
2001
No Tolerance Records
6/10

Käng för oinvigda?

Lyssna

Sök efter skivan

Skitsystem ligger på samma etikett som Wolfpack, är kompisar med band som Acursed, Disfear, D.S. 13, Genocide SS (horribelt namn), Krigshot, Totalt Jävla Mörker, Uncurbed och säkert tusen andra band som jag läst om och hört väldigt lite med. Tycker du om hälften av dem så tycker du antagligen redan om Skitsystem.

Kängpunk som Skitsystem spelar har aldrig riktigt varit min grej. Jag har hört en låt här och en låt där, men de fastnar aldrig riktigt. Skitsystem är ett band jag minns att jag har hört ett flertal låtar med. Bland annat på radio. Men mer än namnet har inte fastnat.

Enkla arrangemang och få ackord är inte problemet. Inte heller hastigheten eller skriksången. Kombinationen kanske är ett av problemen, men inte det största. Det brukar vara produktionen. Jag är sällan överens med hur banden låter. Nu är inte det ett problem på ”Enkel Resa…”. Skitsystem har nämligen varit och besökt Mieszko Talarczyk i Soundlab. Något som brukar borga för kvalitet.

Tyvärr blev jag inte helt kompis med skivan i alla fall. Hemma i vanliga högtalare tappade jag koncentrationen och tålamodet innan skivans knappa 29 minuter har gått. Det blev för mycket på en gång. Mangelmassa. När jag istället valde att ta med skivan på promenad gick det mycket bättre. I lurar hör jag.

Ensidigheten kan ibland bli påtaglig. Det manglas mycket i samma takt. Men så visar sig de där detaljerna som sticker ut, jag förstår och riffar snart med. Jag drar paralleller till dödsrock snarare än käng i mina favoritpartier. Eller till närbesläktad hardcore. Kanske är det i första hand soundet, men i favoritpartierna förstår jag; kanske inte grejen med käng, men med Skitsystem.

Säkerligen är jag grymt fördomsfull för att jag är novis men tuffa rockriff och solon, sköna taktbyten och medryckande refränger trodde jag inte att jag hade att hämta på ”Enkel Resa…”. ”Snutstat” är redan en klar favorit.

Skitsystem skriver klassiska punktexter. De skriver om utanförskap, politikerförakt, polishat, antikapitalism och vardagsrealism i ett förkastligt arbetarsystem. Och de skriver på svenska. Tyvärr är det lite för mycket skriksång alldeles för långt bak i produktionen för att texterna ska gå fram. Ibland är det till och med svårt att förstå att texterna framförs på svenska. Kanske skulle fler ta till sig budskapet om kunde höra samma sak som de nu bara kan läsa sig till. Om det nu är viktigt.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-04 09:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1150

14 kommentarer

Bra recension

Galla Oregistrerad 2001-10-31 01:45
 

Synd att du inte förstår dig på musiken. Köpte ”Enkel Resa Till Rännstenen” i måndags och jag tycker att det är den hårdaste råpunkplattan som kommit ut på bra länge. Angående skriksång som ligger långt bak… man hör vad dom sjunger, om man är van vid sån röst. Själv hör jag inte ett ord av av Micheal Jacksson sjunger, men det kanske du gör?

Jonas Nilsson Oregistrerad 2001-10-31 13:37
 

har du läst recensionen?

a) jag säger att jag inte kan min käng. men att jag gillar skitsystem. vet inte om allt annat i genren är lia bra. det jag har hört är det inte.

b) det handlar inte om hur van man är vid skriksång. det jag säger är att om man verkligen vill att texterna ska gå fram får man lägga sången annorlunda så att alla hör.

c) vad har michael jackson med saken att göra?

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2001-10-31 14:00
 

Vadå, är inte Michael Jackson kängpunkens fader?

Ingo Oregistrerad 2001-10-31 14:48
 

Mikael… vad är det som är så hemskt med Genocide SS namn? SS står i deras fall för ”society system”. Inte mkt värre än att sossarnas ungdomsförbund heter SSU, och deras ss står för ”sveriges socialdemokratiska”. Ha lite humor :)

Johan H Oregistrerad 2001-10-31 16:12
 

Alla de där banden låter nästan lika men Nasum är ändå bäst av dem.

SLEMHINNA Oregistrerad 2001-10-31 16:23
 

Mikael, är du överhuvudtaget förmögen att förstå vad det är Jonas Nilsson menar?? Desperationen i sångens ton verkar hos vissa närmast till att förstärka budskapet. Även fast nu inte alla inte alla gånger kan höra vad det är han sjunger, det är väl närmast det texthäftet är till för.

I övrigt är parallelen med M.J helt på sin plats, då den belyser problemet med ovanan i genre.

Recensera inte sånt du inte förstår dig på, tönt.

troma Oregistrerad 2001-10-31 19:01
 

Jonas Nilsson, är det du? Madonna -85?

Grattis!

Anders Thunders Oregistrerad 2001-11-01 12:59
 

Johan H >> Tyvärr, SS i Genocide SS står numera för SuperStars sedan en tid tillbaka. Synd bara att Distortion ständigt lyckas glömma bort det.

Sloth Oregistrerad 2001-11-01 16:32
 

Sloth>> Ok, det ändrar iaf inte mitt inlägg i sak.

Johan H Oregistrerad 2001-11-01 22:59
 

Fan, om han tycker att SKITSYSTEM har jobbig ljudbild, undrar vad han skulle säga om DISCLOSE mfl.

Ei leikki Oregistrerad 2002-03-20 00:52
 

Skitsystem rensar undan skiten! Tompa och Fredrik är bland de grymmaste vrålarna som finns. Och Avgrund är bland de bästa punklåtarna som någonsin spelats in.

RZ Oregistrerad 2002-11-24 15:16
 

Skitsystem är ett skämtband. Klychor på löpande band och ermbarmligt tråkig metal"punk". Lyssna på Anti-Cimex, Discharge, (gamla) Broken Bones, Destroy!, Rupture, Wolfpack eller Terveet Kädet istället för att slösa bort tiden på det här lama musikaliska komposten.

Medlem 2006-04-22 11:44
 

Ai: Wow… Anti-Cimex blir ju verkligen inte tråkigt i längden? Förutom Scandinavian Jawbreaker är A-C som vilket dussin kängband som helst. Discharge? Och du snackar om att skitsystem använder klyschor?`

DU är ett skämt.

pung Oregistrerad 2008-04-17 16:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig